Ga-ma78gm-s2h resenje za tacnu temperaturu NB chipseta
STRANA 1 OD 1
Panta019
Ga-ma78gm-s2h resenje za tacnu temperaturu NB chipseta
11.07.2008. 06:01
T10902
status: user broj poruka: 1583
Svima koji imaju ovu maticnu plocu je poznato da je temperatura northbridge chipseta jeste velika i uvek tvrdoglavo ocitana oko 80 stepeni pa navise. Barem tako je kod mene bilo kada sam koristio Everest Ultimate Edition 4.50 Build 1330. Sinoc sam nabacio Everest Ultimate Edition 4.50 Build 1431 beta i dobio sam potpuno drugacija ocitavanja temperatura i northbridge chipseta i maticne ploce. Da napomenem da na NB chipsetu imam kuler Spire sp210 koji ga dobro hladi (mlak je na dodir, nije vreo) i bilo je nelogicno da everest build 1330 ocitava visoku temperaturu. Ta temperatura se vodi kao CPU i nalazi odmah ispod Motherboard temperature da je ne pomesate sa temperaturom prosesora. Vidite na slici kako je kod mene.
NB chipset od 28 na idle ide do 40 na load. Temperatura ploce se od idle na load promeni 2 do 3 stepena.
Novi everest moze da ocita stvarnu temperaturu NB chipseta koja ce sa fabrickim heatsinkom sirurno biti veca, tako da vidite koja to temperatura vam opece prste kada dodirnete isti na ovoj ploci. Nadam se da nece biti veca od one koja je pogresno ocitavana. Ako bude onda ne odgovaram sto sam vas nasekirao. Cak i na trial program ce vam ocitati temperature NB chipseta i maticne ploce.
Sad se vidi koliko Gigabyte ima los quality control.Inace sam chipset AMD-Ati 780 g je odlican.Da ti je stvarno temp. 80 c ne bi ti radila masina uopste.
Probao sam taj Everest na mom kompu ASUS M2A-VM hdmi temperature se poklapaju sa ASUS pcprobe .Znaci da je Gigabyte dao los software za ocitavanje temperature.A da Everest tacno ocitava temperaturu.
Neke od stvari koje su došle u kutiji lika koji je snimao su `opcije` koje se biraju pri naručivanju laptopa sa DELL-ovog sajta. Kako ih DELL zove Deluxe Power Up bundle i Basic Power Up bubndle. Vidi se i po ceni. http://www.dell.com/content/topics/segtopic.aspx/services/inspnnb/1525_dncwpa1_power_up?c=us&cs=19&l=en&s=dhs _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Re: Ga-ma78gm-s2h resenje za tacnu temperaturu NB chipseta
11.07.2008. 09:59
status: user broj poruka: 7769
U cemu se ogleda tvoja zabrinutos tom za tebe velikom temperaturom? Da li ti racunar ne radi? Da li sistem blokira u sred rada? Da li znakova nestabilnosti? Da li ... itd...
Ako se nista od gore navedenog ne desava sta te bre zabole za temperaturu NB.
Mislim temperatura do 37°C je dobra za zive organizme, a preko te ne valja za nas posto bugimo kontrolu nad samim sobom. Temperature do 70°C su nista za chipove i njima to ne smeta oni i dalje ne gube kontolu tj rade sve do 87°C koliko po vrelim letnjim danima razvija moj pasivno hladjeni 8600gt. MCH na mojoj GA-965-DS3P ko od sale podnosi 65-70°C a ti se pitas da li je 40°C mnogo.
Pa ako je po tebi mnogo daj mu PARACETAMOL, i tusiraj da mlakom vodom svako malo ako ti je obaranje temperature imperativ. Ali molim te objasni nama ovde prisutnima na forumu koju foru ces da primenis i smanjis temperaturu NB ako je sobna temperatura 34°C.
Prosto dobijem ospice kad nanovo vidim post o teperaturama, pa nije ovo dispanzer mogli bi pre postovanja teme malo i da precesljate sobicak o maticnim plocama i procesorima...
Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!
:: Svima koji imaju ovu maticnu plocu je poznato da je temperatura northbridge chipseta jeste velika i uvek tvrdoglavo ocitana oko 80 stepeni pa navise. Barem tako je kod mene bilo kada sam koristio Everest Ultimate Edition 4.50 Build 1330. :: Sinoc sam nabacio Everest Ultimate Edition 4.50 Build 1431 beta i dobio sam potpuno drugacija ocitavanja temperatura i northbridge chipseta i maticne ploce. Da napomenem da na NB chipsetu imam kuler Spire sp210 koji ga dobro hladi (mlak je na dodir, nije vreo) i bilo je nelogicno da everest build 1330 ocitava visoku temperaturu. Ta temperatura se vodi kao CPU i nalazi odmah ispod Motherboard temperature da je ne pomesate sa temperaturom prosesora. Vidite na slici kako je kod mene. :: :: :: http://img224.imageshack.us/my.php?image=capture050gm1.jp :: :: NB chipset od 28 na idle ide do 40 na load. Temperatura ploce se od idle na load promeni 2 do 3 stepena. :: :: Novi everest moze da ocita stvarnu temperaturu NB chipseta koja ce sa fabrickim heatsinkom sirurno biti veca, tako da vidite koja to temperatura vam opece prste kada dodirnete isti na ovoj ploci. Nadam se da nece biti veca od one koja je pogresno ocitavana. Ako bude onda ne odgovaram sto sam vas nasekirao :: Cak i na trial program ce vam ocitati temperature NB chipseta i maticne ploce :: :: Link ka trial :: :: http://www.lavalys.com/beta/everestultimate_build_1431_ox6li7eqrfn.zi :: ::
E, sad ste pregrejali Abnera... bugi kontrolu! Kad je cool(ed) tip, njegov textualni čip definitivno ne pravi greške! Ja se manje-više slažem da ne treba previše paničiti oko temperature, ali i mislim da što viša temperatura (bez obzira da li radi ili trokira ili, prestaje da radi pa i sagori) to kraći vek komponente. Ali, taman toliki da i dalje u trenutku crkavanja najverovatnije nema nikakvu cenu... (Npr. koga briga ako mu sada crkne voodoo banshee od overclock-a i overheata?). Ona temperatura koju bi svakako trebalo skinuti koliko je god moguće ili zvučno prihvatljivo je, temperatura unutar kućišta pa i sam hdd. Ova prva jer kumulativno podiže sve ostale temperature, a ona druga, zato što je nekako hdd prvi na udaru (po trajnosti) zbog temperature,a, upravo crkavanje hdd-a predstavlja pravi gubitak koji ni pare ne mogu da nadoknade. Uvek možeš nabosti drugi proc ili grafulju.... ali, podatke?
Gigabyte easytune6 ne vidi temperaturu NB Chipseta vec samo system temperature i cpu temperature. Zbunjivala me je temperatura koja se kod njega vodi kao system temperature posto se nije poklapala ni sa jednom temperaturom koje je detektovao Everest Ultimate Edition 4.50 Build 1330. Kada sam ubacio Everest Ultimate Edition 4.50 Build 1431 beta video sam da je to bila temperatura maticne ploce koja se sada sa novijim Everestom poklapa. Stariji Everest program nije pravilno detektovao niti temperaturu NB chipseta niti maticne ploce. Everest Ultimate Edition 4.50 Build 1431 beta je JEDINI program od svih koji trenutno moze pravilno da detektuje temperature i NB chipseta i maticne ploce Ga-ma78gm-s2h.
Sada sam miran i majku mu valjda vise nece da mi se desavaju baksuzne stvari oko kompa, da kucnem u drvo, posle kupovine CM Hyper 212 (stari kuler zezao), Pionir 215d (stari rezac nec 3500ag posle 3 godine, poceo da popusta), leadtek tv2000xp expert (stara tv kartica pocela da zeza posle 5 godina) i sada dodatni kuler za NB chipset za plocu i to sve u toku ove godine.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.