Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
DILEMA: ECC ili non-ECC RAM?
STRANA 1 OD 1
sputnik81 DILEMA: ECC ili non-ECC RAM? 26.06.2008. 09:46 T10670

status: user
broj poruka: 1
Htio bih ugraditi još RAM-a i nakon što sam provjerio secifikacije ploče izabrao sam jedan model - PQI DDR 1GB CL3- koji ispunjava kriterije matične, ali me muči jedna `sitnica`: Da li će mi raditi na ploči koja podržava samo non-ECC, pošto u specifikaciji proizvoda ne piše non-ECC. Ploča je Chaintech S845PE sa dva 184-pin DDR DIMM slota do max. 2GB (supports PC 2100/2700/3200 non-ECC SDRAM). Da li će mi raditi onaj model? Kako prepoznati da li je ECC ili non-ECC ako ne piše? Da li mogu ECC moduli na non-ECC slotove i obrnuto? Hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE NEMA TU DILEME 26.06.2008. 11:57 #60514

broj poruka: 5704
Odavno nisam video ECC module posebno ne one sa DDRx tehnologijom. ECC - Error Checking & Correcting ili Error Corection Code je tehnika register chipa da OnTheFly ispravlja eventualne greske koje naprave banke prilikom interleaving (preplitanja) u R/W operacijama. Poslednje koje sam video bile su SD-RAM tipa ili mozda RAMBUS. Takve memorije su prilicno skuplje i sporije usled provere i isle su uglavnom na serverske ploce ili high-end office masine, cesto su bile hladjene pasivnim heatsinkovima. Ubogi PQI to sasvim sigurno nema (ECC chip) pa ga pazari, mada ne preporucujem PQI iz XYZ razloga.

- A N G E L -

Equinoxe Re: 26.06.2008. 13:01 #60521

broj poruka: 12057

PQI užas od memorije. Run for your life od nje. ECC memorije su rpilično skupe i nepotrebne u klasičnim kućnim mašinama. Ako ti treba turbo stabilnost za posao na radnim stanicama na kojima nešto rendaš ceo dan, ili imaš ogromne baze podataka, ona možda i vredi razmišljati. A možda ne ni tada, jer je memorija sa kvalitetnim čipovima zadovoljavajuće i jeftinije rešenje.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

mighty ECC DDR 26.06.2008. 13:46 #60526

broj poruka: 1670
ako nekom baš treba ima DDR i DDR2 ECC modula kod naših dilera, ali za to su potrebni X38, X48 i slični čipsetovi ili serverski čipsetovi.

Nije ni nešto preskupo, zgodno za one koji sastavljaju servere za manje firme.

ECC DDR2 ti treba za novije servere sa Opteronima, tj. AMD procesorima.

Intel je za serversku platformu prešao na FB-DIMM module.

Inače, DDR2 ECC memorija se danas koristi često u brand name radnim stanicama (npr. konkretno sam je viđao u HP X serijama sa AMD procesorima).

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs