Htio bih ugraditi još RAM-a i nakon što sam provjerio secifikacije ploče izabrao sam jedan model - PQI DDR 1GB CL3- koji ispunjava kriterije matične, ali me muči jedna `sitnica`: Da li će mi raditi na ploči koja podržava samo non-ECC, pošto u specifikaciji proizvoda ne piše non-ECC. Ploča je Chaintech S845PE sa dva 184-pin DDR DIMM slota do max. 2GB (supports PC 2100/2700/3200 non-ECC SDRAM). Da li će mi raditi onaj model? Kako prepoznati da li je ECC ili non-ECC ako ne piše? Da li mogu ECC moduli na non-ECC slotove i obrnuto? Hvala
Odavno nisam video ECC module posebno ne one sa DDRx tehnologijom. ECC - Error Checking & Correcting ili Error Corection Code je tehnika register chipa da OnTheFly ispravlja eventualne greske koje naprave banke prilikom interleaving (preplitanja) u R/W operacijama. Poslednje koje sam video bile su SD-RAM tipa ili mozda RAMBUS. Takve memorije su prilicno skuplje i sporije usled provere i isle su uglavnom na serverske ploce ili high-end office masine, cesto su bile hladjene pasivnim heatsinkovima. Ubogi PQI to sasvim sigurno nema (ECC chip) pa ga pazari, mada ne preporucujem PQI iz XYZ razloga.
PQI užas od memorije. Run for your life od nje. ECC memorije su rpilično skupe i nepotrebne u klasičnim kućnim mašinama. Ako ti treba turbo stabilnost za posao na radnim stanicama na kojima nešto rendaš ceo dan, ili imaš ogromne baze podataka, ona možda i vredi razmišljati. A možda ne ni tada, jer je memorija sa kvalitetnim čipovima zadovoljavajuće i jeftinije rešenje. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.