Ono što se nikad ne radi ako ne moraš je menjanje Socket-a i smanjivanje L2 keša: please don`t change socket. OK, znam ja da je L2 strašno skup, i i ma ljudi koji ga ne koriste dovoljno da bi platili 2 mb po jezgru ako im ne treba, ali Socket.....dont`t touch that. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Problem je u tome sto su ga morali obavezno menjati.
:: :: Ono što se nikad ne radi ako ne moraš je menjanje Socket-a i smanjivanje L2 keša: please don`t change socket. OK, znam ja da je L2 strašno skup, i i ma ljudi koji ga ne koriste dovoljno da bi platili 2 mb po jezgru ako im ne treba, ali Socket.....dont`t touch that :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti... :: ::
Da se ne menja socket pa da i razmislim,ovako ima da nafriziram moj sledeci Quad koji uzmem iz QX serije i bole me cose za Nehalem! Ovo nije vise zdravo,samo nas zajebavaju!
Intel KICK-ASS,nVidia Is The Law - (May the force be with you) - GeForce is The Power! @PCBeast@
pazariti sigurno kada dodje vreme iz razloga sto ce biti 50-ak procenata snazniji od sadasnje arhitekture sto je realno zavidan pomak a ne onaj 65 to 45nm.
Duge godine i meseci posta, kada je AMD dominirao, sada kada je AMD na kolenima, moraju da se naplate. Vi kao da ste zaboravili koliko puta je Intel menjao socket samo za P4 arhitekturu, maltene nije bila moguća nadogradnja a svakako nije imala smisla (osim najlošiji celeron da se zameni najboljim p4.... ali onda je verovatno problem memara i mb koje su dno-dna... i sve nema smisla). To što je Intel bio primoran da tu praksu malo zaboravi (a AMD opet, pomislio da sebi može da dozvoli menjanje socket-a bar koliko i Intel pa spravio am, am-am, am-am + i ostale kombinacije 939, 940 7xx a do skora nam se bio upucavao u bulju zadržavajući SocketA do besvesti... su nažalost i na prvi pogled, prošla vremena. Vraćamo se kupovanju kutija kao u supermarketu. No upgrade available! To što ti je sklepano, to ti je. Već sledeća generacija memara neće odgovarati specifikacijama, grafulje će biti `duplo` gladnije nečega (struje, frekvencije, vrste slota i sl.), procesor će od pauka postati stonoga, itd. jer, tako je veća zarada. Ne zaboravite i da, osim što smo mi blenuli u DAAMIT kao proizvođača grafulja, AMD je sada i proizvođač matičnih ploča kao i Intel, i ima velikog interesa da uz procesor, pazarimo u kompletu novu grafulju i matičnu ploču... Eeeee, gde je više taj jež, pa da ga poy... i gotovo...
Zbog ugradnje memorijskog kontrolera socket će sigurno menjati. nema našina da iskoriste 775 za to.
Takođe ugrađeni memorjski kontroler će moći da radi samo sa DDR3 memorijom (nema više jeftine ddr2 :`(
Ono što najviše zabrinjava je mogućnost postojanja čak četiri socketa za Nehalem i rođake mu - za mobile ide mPGA 989, za jeftine konfiguracije ide LGA1160 sa dual channel memorijom, za skuplje računare i workstation-e ide LGA1366 sa triple channel memorijom (eh, moraćemo da kupujemo po tri uparena ddr3 modula - već me boli novčanik) i četvrti LGA1567 za servere sa quad channel FB-DIMM2 memorijom.
Na svu sreću govorka se da bi Intel mogao da napusti ideju o LGA 1160 i da ostane samo jedan socket za desktop.
Ipak ono što sam video od ranih testova govori da će Nehalem da razbija QX i do 50% na istom taktu, a predviđen je za mnogo veće.
Štedite pare ljudi :) Trebaće nam uskoro za zamenu ploče, memorije i procesora (ponovo :)
.Dobro je da je i Intel prihvatio da ubacuje memorijski kontroler u procesor to vise nece zavisiti od chipseta ,to je dobar i poslovni potez.Manje posla za hijene tip-a Nvidia.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.