Temperatura bi njemu na defaultu, čak i po ovim spljnim temperaturama trebala da bude jedno 20 stepeni manja nego tebi. Meni je sa OC-ovanim Q6600 na 3,6 GHz idle temp. 44-47 kako kad. Prvo proveri da li je kriv senzor, tako što ćeš fizički prstima ispitati temoeraturu ? Ako je je mlak hladnjak, to je tako ako 40-tak stepeni, pa u tom slučaju vidi da li neki od novijih BIOS-a može da ti reši problem. Ako nije kriv senzor i stvarno je vruć kuler, onda su 90% štanse da ti nisu sve 4 one rotacione nožice škljocnule lepo u ploču. Možda ti je i ploča loše detektovala CPU pa mu zaverila veći napon nego što treba, on bi trebao da radi na manje od oko 1.25v mada i na 1.5 ne bi trebao tako da se greje, ali ipak i to proveri. 0,1% nešto sa CPU-om nije u redu
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Sad sam usao u BIOS tamo pokazuje 91 stepen.u Everestu ultimate CPU 61,Core1 57,core2 56. Hladnjak na procesoru je hladan cak nije ni mlak,mozda malo.Ploca detektuje procesor kako treba prijavi ga normalno.Jel zna neko cemu sluze ona dva dugmeta na ploci,pored IDE konektora,poded njih sijaju dve crvene led lampice.
Ne mora da bude u opste CPU u pitanju...Naprotiv mozda je ploca tj senzori na ploci koji ne detektuju ispravno temperaturu za CPU!Druga stvar sve informacije koje dobijas preko programa iz windowsa i idu preko biosa..Ja bih pre tipovao na plocu!
Intel KICK-ASS,nVidia Is The Law - (May the force be with you) - GeForce is The Power! @PCBeast@
To nije ni prvi ni zadnji put problem sa Biostar-om, iskreno, nisam bash neki velik fan ovog proizvodjaca. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
ako je pod prstima mlako, onda je očitavanje očigledno pogrešno. Idi lepo na biostarov sajt i vidi ima li update za bios tvoje ploče, najčešće i jedino moguće rešenje je popravka bios-a od strane priozvođača mbd, ako je taj zainteresovan. Ako je kvar u samom senzoru a ne u softweru koji ga reprodukuje, onda nema pomoći.
P.S. One dve crvene LED-ice su oči od matične, jerbo joj je mozak na rezervi. Da imaš quad, ne bi se crvenele....
Nikakve probleme osim pogrešnog očitavanja ne možeš imati. Povremeno pogledaj u kućištu šta se dešava (sa temperaturama), za svaki slučaj. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Iskustvo mi govori da za te Intelove procesore novije generacije ,nemojte SH l b ploce u stilu biostar .Znaci samo Asus, Abit evenutalno DFI.Ne sekiraj se za procesor on ima samozastitu ,pre ce biti lose ocitavanje ploce.Procesor prezivi sve ,cak i udare groma (dokazano u praksi) ,a sve drugo spaljeno,naravno ne radi se o Celeronu nego o full P4.Drugo znam lika koji ima Core2Quad Q6600 na Gigabyte ploci mu se grejo bas previse ,ja mu kazem uzmi Asus nemo se zezas i kad je uzeo Asus sve normala.
Hladnjak na procesoru je hladan cak nije ni mlak,mozda malo.Ploca detektuje procesor kako treba prijavi ga normalno.Jel zna neko cemu sluze ona dva dugmeta na ploci,pored IDE konektora,poded njih sijaju dve crvene led lampice.
Da li je hladnjak uopste prislonjen na procesor kad je skroz hladan? Ipak bi trebao makar da bude mlak.
Znaci iz pravca odakle kuler za procesor vuce vazduh mislim da bi trebao da imas na toj stranici na kucistu rupice za vazduh ,isto mnogo znaci ,gledaj da ti kuciste nije pored nekog zid-a sa te strane odakle uzima vazduh za hladjenje procesor,jer i to hoce da podize temperaturu procesora.Desilo mi se recimo kod prijateljice od mog rodjaka ,ona gurne komp skroz do zida tako da kuler od ispravljaca ne moze da izduvava vazduh,napajanje se ugrejalo ko zna sta se izdesavalo ,sve joj rikne osim harda i procesora ,procesor je bio AMD Sampron.I zamenimo joj mi sve ,ona opet gura kuciste do zida ,kaze kao estetski je lepse do zida skroz ,jedva je ubedismo da to ne radi ,zene ......
To zabrinjava što je skroz hladan, E2180 se ne greje puno ali ipak disipira određenu toplotu, koja jedino može da se prenese dalje na telo hladnjaka. Prema tome, mora da bide malko mlak. Intel je katastrofalno rešio kačenje hladnjaka na CPU jer ako to uradiš, staviš ploču u kućište, a nešto nije u redu, sve mora napolje na inspekciju. Izvadi živoda ti sve napolje skini kuler i stavi ga ponovo i dobro gledaj kako zavrćeš onaj plastični šraf kod skidanja. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Pa, imaš još jedan način da proveriš Intel procesor, jel`, pošto isti NE MOŽE BITI SPALJEN zbog samoobaranja takta i zaštite od pregrevanja, da bi proverio da li toplota uopšte prelazi na telo cooler-a, lepo prstom ili nečim drugim zadrži ventilator da ne radi i istovremeno drži prst na podnožju cooler-a (najbliže procesoru) i vidi raste li temperatura (sve ovo uradi dok si u BIOS-u i kontrolišeš stanje temperature na monitoru). A onda poslušaj ono o ponovnom premazu i montiranju kako bog zapoveda. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Ponovo sam skinuo pa vratio hladnjak i nista nisam uradio sve je isto kao pre znaci u biosu 91C a u windowsu 60.Jos mi ostaje Piskov savet,ako ni to ne upali necu ni da gledam kolika ja temperatura jer mi radi sve ok,u igricama i u win,ne gasi se niti koci.A senzori neka beleze sta hoce.
Malo sam glup(corav),nisam video da jedna od nozica vesanja hladnjaka nije dobro usla u plocu,sto znaci da nije lepo legao na CPU.sad je 32C.Jos jednom se izvinjavam.Pokrio sam se sa usima.
Da je stvarno 91 C ne bi mogao dugo da drzis prst na hladnjaku .Uradi update bios -a ,ako Biostar uopste ima nove update bios-a ,jer opet po tom pitanju najazurniji je Asus i najposteniji prema korisniku uvek daje update koji resava ovakve probleme.Pici slobodno sve ja ti garantujem nece ti nista riknuti ,a eto za proizvodjaca ploce birajte pre Asus nego Biostar ovo vam je ocigledan primer.
Ploca je kriva za pogresno ocitavanje temperature, ako je hladnjak lose montiran logicno je da bude hladan jer ne oduzima toplotu sa procesora, ali u tom slucaju bi se on toliko pregrejao kada ga opteretis da bi do sada doziveo vec thermal shut-down kao meru zastite procesora. Ona je direktno uradjena u samom procesoru i ne zavisi od ploce uopste, procesor samo na odredjenom vodu da signal ploci za gasenje koji je cisto hardverski i ne zavisi od nacina izvodjenja jer da zavisi to bi vec neki proizvodjac ploce mogao da zabrlja prilikom projektovanja ploce, na srecu Intel to nije prepustio drugima. Inace za tacno ocitavanje temperatura potrebno je da se proizvodjac pridrzava specifikacije proizvodjaca samog cipa u kome je implementirana AD konverzija najcesce Winbond ali i da se pravilno podesi izvor referentnog napona i trece da se u samom biosu izmerena velicina dovede u neku logicnu vrednost, ocigledno je da je Biostar negde zatajio. Posto nemas problema u radu onda nemoj mnogo da brines zbog cifara koje su ocigledno netacne.
Ispalo je najbolje što je moglo, sve je OK i CPU i ploča i hladnjak i senzor. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.