Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Kingston HyperX DDR26400 *(
STRANA 1 OD 1
Equinoxe Kingston HyperX DDR26400 *( 29.05.2008. 15:28 T10067

status: user
broj poruka: 12057

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Glupi Enter, dakle, Kingston HyperX DDR2-800 (6400) CL5 29.05.2008. 15:33 #56230

Zabodena u ASUS Maximus Formulu sa zadnjim BIOS-om i sve radi OK, nestali su problemi koji su bili sa GEIL memorijom, medjutim ploca je prepoznaje kao DDR2-667 (5300) na 1.8V (a samim tim i Everest i CPU-Z) sa 5-6-6-18 tajminzima iako na modulu i na zapechacenoj kutiji pise KHX6400D2/2G, tj. Kingstone HyperX DDR2-6400 - 5-5-5-15.

Nju kad stavim na propisane brzine, znaci 800MHz, 5-5-5-15, 2.0V sve radi kako treba. Predpostavljam da je BIOS ne cita kako treba.

Bio bih vam zahvalan na komentaru i mishljenju.

MACHINE Nista cudno 29.05.2008. 15:37 #56231

broj poruka: 5704
vidjeno X puta na vise brandova...BIOS drugacije tumaci parametre SPD chipa. Isto sam video na Biostar NF3-250 AM2 sa Geil Ultra DDR2-800, Intel DX38BT sa Corsair xms3 DDR3 1333...sve su radlie po defaultu na nizim taktovima i visim latencama...

- A N G E L -

Equinoxe Uf... 29.05.2008. 15:42 #56233

Presekao sam se na pola kad mi postovala ploca DDR2-667, pomislih da sam slep, i samo cekam opet probleme. Radi memorija ko zmaj. Slazemo se znaci da je pogreshno citanje, ucitam njene propisane vrednosti i lovely jubbly.

mighty Radiće lepo, samo ne po default-u :) 29.05.2008. 15:50 #56234

broj poruka: 1670
Meni je moja stara ASUS P5B-E isto to radila, sve memorije mi je stavljala na 667 iako su u SPP imale uredno setovanja za 800. Podesiš ručno i sve posle toga radi najnormalne.

BTW. ja juče zamenih svoje geil ultre za 2*2GB OCZ Platinum 8500. 100€ u AL**

Nisam stigao da se igram sa njima nešto duže, ali na 1100MHz 5-5-5-15 na propisanih 2.2V rade.

Jel zna neko koji su čipovi na njima i do koliko volti smem da ih dižem?

Na OCZ sajtu piše da je garancija do 2.25V ali videh da ljudi idu i do 2.5V za preko 1200MHz.

Vaskev re 29.05.2008. 16:31 #56238

broj poruka: 1673
Samo ti lupi parametre koji su zapisani u SPD-u i ne brini. Verovatno ce neka kasnija revizija bios-a resiti i to. Inace moji Kingston moduli DDR2-800 rade na default naponu od 1.8V i sa nizim tajminzima 4-4-4-? rade bez greske, a sa deklarisanih 5-5-5-15 ladno postizu 970MHz bez dizanja napona, nisam dizao napon ali sam citao negde da im dizanje i ne pomaze mnogo i da nije vredno truda (bar meni), inace u pitanju su Elpida cipovi a moduli su 4x512MB, moduli veceg kapaciteta su bili daleko losiji na testovima a kasnije su poceli da isporucuju i druge cipove na istim modulima tako da sam ih video najmanje u tri razlicite varijante i sve su bile losije od prvih serija sa Elpidom. Kasnije su se pojavili isti takvi moduli sa Elpidom koji su bili daleko losiji od prvobitnih. Jedino jos mogu da kazem da su moduli iz Value serije. Razlika izmedju Value i Hyper je sto u Value seriji se povremeno moze nabasati na ekstra primerke dok se to kod HyperX serije podrazumeva (valjda).

Equinoxe Re: 29.05.2008. 18:16 #56244

Ne bi ja bez veze stavljao 2 volta, ali to su informacije sa samog modula, na silver nalepnici, a tako je i sam Kinston naveo u PDF sheet-u za taj model.

Vaskev re 29.05.2008. 18:27 #56245

Naravno, napon koji je proizvodjac propisao je najsigurnija varijanta za dugotrajan siguran rad. Svako dizanje napona je na sopstveni rizik i moze ali i ne mora da steti modulu samo je pitanje koliko se to realno isplati i koliki je to dobitak u praksi. Posto ti i nisi pominjao klokovanje vec default vrednosti onda je to sve ok. Moji moduli rade na manjem naponu ali svaka serija i vrsta modula je prica za sebe. Kao sto si naveo da su te vrednosti iz datasheeta samog proizvodjaca i na samom modulu onda nema brige. Sad lepo nadji popa da osvesta to sopocalo (sala). Ajd` u zdravlje.

Equinoxe Re: 29.05.2008. 18:35 #56247

Bice klokovanja sigurno kad se malo bolje upoznam sa pločom. Čipset je dosta hladniji neko P35 sa malim pasivnim hladnjakom, naponska sekcija je bolesno dobro urađena a BIOS sa snimanjem čak i exportovanjem podešavanja je boles`. Uz sve to mislim da ću asinhrono držati RAM na 800 MHz. Kad CPU neće više, to se brzo sazna. Ali kad je RAM na ivici to je zajebavanje. Nije meni protok toliko bitan koliko sirova snaga CPU-a.

Vaskev re 29.05.2008. 19:11 #56254

Slazem se sa tobom i ja sam zakljucao memoriju na 800 jer realni dobici nisu nesto posebno, mnogo vise se dobija klokovanje samog procesora a memorija je na kraju tu ko zeli da podigne jos par procenata. Meni licno tih par procenata nista ne znace i batalio sam da se mlatim sa time. Inace u zadnje vreme sam i procesor (E6420) spustio na 2,4GHz iako je lepo radio i na 3,2GHz ali mi je i ovako sasvim dovoljna brzina a od kulera koristim Hyper L3 koji se vrti na 1300rpm i drzi mi temperaturu na nekih 38-39 idle i ne prebacuje 50tak pri opterecenju. Posto su mi i ostale komponente takoreci besumne (Zalman VF700Cu na Asus 7950GT idle 20% max 60% i Antec TP3-650 i dve dodatne 80 na 1200rpm) i racunar mi je ultratih, kada dignem procesor na 3,2GHz onda mi se posle par minuta poveca brzina Hypera na nekih 1800-1900 i onda postaje vec bucniji sto me nervira pa sam ga ostavio na 2,4 i za sada je dovoljno. Otprilike do 2,8 uspeva lepo da ga ohladi sa 1300rpm i ne dize broj obrtaja sve vreme, vec na 3,0 posle nekog vremena povremeno pocinje da ubrzava pa varira. Je** ga kad nema nigde Zalman-a kod nas inace sam se bas zagrejao za neki CPU kuler tipa 7700CU ili nesto slicno. Bitno mi je da hladan vazduh uvlaci direktno iznad procesora jer mi se ta varijanta pokazala najbolje. Serija 9700CU je prilicno bolja ali ako dodje u koliziju za Antecovim ventilatorom onda nece biti bolje.

Equinoxe Re: 29.05.2008. 19:34 #56256

Zalman je strašno deficitiran, što je čudno jer ima modela koji su dosta traženi.

OCz re 29.05.2008. 21:51 #56264

broj poruka: 2900
Mislim da kod Kingston-a nije da bios lose tumaci ?
Nego je SPD memorije stavljem od proizvodjaca na 667MHz, a ovo je zbog ploca koje zvanicno ne podrzavaju memorije na 800 ili 1066MHz recimo..pa onda da bi takva memorija koja je deklarisana 800MHz radila odma i na takvim plocama.
Bax, pogledaj sta kaze CPUz za SPD memare.

@mighty

Nislucajno 2.5v, to ti je nacin da ubjes memaru, to moze za pola sata + dobro hladnje preko nje, za 24/7 2.25v max uz hladnjenje, 2.2v max bez hladnjenja, ali sto nize a da su stabilne to bolje.
Equinoxe @OCz 29.05.2008. 23:14 #56274

Napisah ja gore za CPU-Z, on vidi max DDR2 667 MHz na 1.8v. Ma glupost. CPU-Z ne može da pročita nešto što BIOS matične ne može. Ako ga ploča vidi kao DDR1,2-391 tako će i da piše u CPU-Z. I Sandra i Everest itd.
Definitivno je to PC6400 DDR2 modul 2.0v 5-5-5-15 (CL5) samo to BIOS nije pročitao kako treba, jer sve to prihvata kad ručno uneseš i ne buni se. Everest vidi memoriju kao Kingston DDRU2R...nešto PC5300 5-6-6-18. Da je tako ne bi ona prismrdela na 800 sa 5-5-5-15.
Prema tome - dabome.

Ognjeni Re: @OCz 03.06.2008. 15:26 #57084

broj poruka: 4519
Istih tih problema su imale i geil memorije sa nekim asus plocama, spustale voltazu i frekvenciju tako da ne brini nista...stavi na default sve kao sto i jesi i cepaj...

Ajd uzdravlje :)

::
:: Napisah ja gore za CPU-Z, on vidi max DDR2 667 MHz na 1.8v. Ma glupost. CPU-Z ne može da pročita nešto što BIOS matične ne može. Ako ga ploča vidi kao DDR1,2-391 tako će i da piše u CPU-Z. I Sandra i Everest itd.
:: Definitivno je to PC6400 DDR2 modul 2.0v 5-5-5-15 (CL5) samo to BIOS nije pročitao kako treba, jer sve to prihvata kad ručno uneseš i ne buni se. Everest vidi memoriju kao Kingston DDRU2R...nešto PC5300 5-6-6-18. Da je tako ne bi ona prismrdela na 800 sa 5-5-5-15.
:: Prema tome - dabome
:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60356. Broj poslatih odgovora: 647021.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs