Sin student ima laptop hp 500 sa 256 MB rama. OS je XP, koristi ga samo za internet - surf, chat i Skype. Mada se on ne žali - zna koliko mu otac penzos ima širok guber, voljan je da od svoje bedne studentske ušteđevine sam finansira proširenje rama, s obzirom da je PC gubitnik u trci sa puževima.
Išli smo u jednu solidnu firmu u blizini da kupimo bar 512 MB - cena oko 1300 dinara - (u laptopu je samo jedan slot za memoriju), međutim, nemaju ono što bi odgovaralo. Serviser i prodavac su mi ljubazno dali naziv šta da tražim na PC Berzi i to je: SODIMM 512 MB ili 1GB PC 3200 400MHz.
Našao sam nekoliko ponuda, međjutim, kad ih zovem, ili nemaju memoriju traženih karakteristika, ili treba da naruče, ili je cena izvan mogucnosti usteđjevine.
Molba - ima li neko savet - gde kupiti i da li postoji mogućnost ikakve kompenzacije sa 256 MB koji su višak ako se uzme veća memorija. Hvala unapred, pozdrav
Prilikom kupovine memorije za HP500 obavezno ponesi laptop da ti istu ugrade i isprobaju pojedinacno. HP500 ako se ne varam zahteva DDR333 koja se tesko nalazi ali ne i nemoguce, zato je neki i cene skuplje od DDR400 modula. Problem je u tome sto cipset zahteva modul DDR333 da bi radio i sa DDR400 nece da se probudi. Jedino resenje je da u SODIMM slotu 1 bude originalna memorija koja ce diktirati brzinu drugog modula (prisilno mu setovati brzinu rada kao DDR333) ali ako ti nedaj boze otkaze originalna memorija od DDR400 modula neces imati nikakve koristi. Zato na pcberzi potrazi coveka po imenu Kris i dogovori se sa njim da ti to odradi, preko njega sam nabavljao procesore i uvek je imao korektne cene, mislim da sam u oglasu video da ima 512MB DDR333, nemoj kupovati na slepo bez probe jer recimo PQI moduli nece raditi na HP-u samostalno, originalna je Infineon (bar u Nx6110 koji ja imam a mislim da koristi istu plocu kao 500/520 modeli). Inace 1GB DDR333 nemoj ni pkusavati da nadjes jer je nema u prodaji. U pakomu su imali 512MB DDR333 a za cenu ces morati da se raspitas.
Na HP sajtu se za model HP500 kao modul za nadogradnju pominje DDR2-533 ali ima vise razlicitih modela HP500, bar desetak podverzija tako da moras saznati tacno sta ti treba. 1300 dinara za 512MB je cena DDR2 modula dok je DDR-400/512MB u Pakomu oko 2100din.
Drugo u tvom laptopu sigurno postoje dva slota za memoriju samo jedan se nalazi sa donje strane gde se nalazi i wirelles kartica (ukoliko je ugradjena) a drugi je ispod tastature koliko me secanje sluzi.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647004. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.