Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Telefoni: mobilni, fiksni, ...
USB-C kabl
STRANA 1 OD 1
dsb USB-C kabl 08.06.2016. 20:12 T63590

status: user
broj poruka: 244
Pozdrav,

uzeh telefon koji ima usb-c konektor i kako je kabl koji je dosao uz njega jedini usb-c kabl kojeg imam, te kako sam ja paranoik, hocu da imam jedan u rezervi. Nadjoh na par mesta da ima da se kupi kabl ali me zbunjuje sledece. Kabl koji je dosao uz telefon ima svih 24 kontakata, a ovi sto su u prodaji nemaju 4 srednja. Sad koliko vidim, ta 4 su neki Non-SuperSpeed kontakti i ne koriste se ili kako vec. Stoga moje pitanje, mogu li bez problema da uzmem kabl koji nema ta 4 kontakta.

Hvala unapred
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pegasus89 Re: USB-C kabl 09.06.2016. 01:10 #619351

broj poruka: 38
USB Type-C je samo naziv za konektor, ali ne i za USB standard. Drguim rečima, USB Type-C konektor može biti i USB 2.0 i USB 3.0 i USB 3.1. Kablovi koji odgovaraju USB 3.0 i USB 3.1 standardu imaju 24 pina, dok kablovi koji odgovaraju USB 2.0 standardu imaju 4 pina manje. To bi bilo to.

:: Pozdrav
::
:: uzeh telefon koji ima usb-c konektor i kako je kabl koji je dosao uz njega jedini usb-c kabl kojeg imam, te kako sam ja paranoik, hocu da imam jedan u rezervi. Nadjoh na par mesta da ima da se kupi kabl ali me zbunjuje sledece. Kabl koji je dosao uz telefon ima svih 24 kontakata, a ovi sto su u prodaji nemaju 4 srednja. Sad koliko vidim, ta 4 su neki Non-SuperSpeed kontakti i ne koriste se ili kako vec. Stoga moje pitanje, mogu li bez problema da uzmem kabl koji nema ta 4 kontakta
::
:: Hvala unapred
JovanZ Re 09.06.2016. 01:22 #619352

broj poruka: 3008

Moram da dodam samo, kloni se jeftinih i kineskih no name i slicnih, na losem su glasu da umeju da `sredjuju` uredjaje. Recimo amazon je zabranio da se takvi kablovi prodaju. Raspitaj se pre kupovine malo.

Jedan no name usb kabl mi je resetovao uredjaje, srecom nije bilo stete.
dsb re 09.06.2016. 01:30 #619354

broj poruka: 244
E sad nemam pojma, u specifikaciji telefona stoji ovako

USB Type-C 1.0 reversible connector
( telefon je inace mi5 ali je to pretpostavljam nebitno )

Sam kabl koji je dosao uz telefon mi ne deluje da je za USB3 standard iako na ovom C kraju ima svih 24 kontakata, a ne deluje mi ni nesto ultra kvalitetno, najobicniji kineksi kabl, sta znam.

I dalje mi nije jasno da li mogu da uzmem kabl sa 20 kontakata i da li ce sa njim sve raditi, punjenje baterije i prenos podataka.

Ne vidim da kod nas trenutno ima ista sem kineskih kablova, onda bolje da ne uzimam nista, ne kontam ?
duqp Citaj 09.06.2016. 04:54 #619357

broj poruka: 3466

Odgovore

Radice i punice
Prosto. Uzmi koji god osim najjeftinijeg

Pisko Dvadeset i četiri 09.06.2016. 08:23 #619359

broj poruka: 6648
Prenosni uređaji se napajaju istosmernom strujom. Ona ima + i - polove, dakle, samo dva. Od svih izvoda - krajeva - kontakata na USB kablovima, samo DVA su bitna za punjenje - onaj sa +5V i -5V polovima. Postoje i kablovi koji nisu `data` i imaju samo ove `parice` aktivne, tj. uopšte postoje samo kontakti sa izvorom napajanja (ovo je zbog dva razloga - prvi je da su jeftiniji i mogu biti znatno tanji jer imaju samo dve `žice`, a drugi je da na zaštićene mreže i računare ne smeju da se priključuju mobilni uređaji koji su totalni bezbednosni propust i fijasko, ali sa ovakvim kablovima ipak mogu da se pune sa zaštićenih računara a da nema bezbednosnog rizika).... a postoje i oni kojima je upravo napajanje prekinuto i zavojnicama izdvajaju samo podatke (specijalni usb kablovi za umrežavanje dva računara putem usb-to-usb veze, nekada popularni, koji odvajaju napajanja između dva računara koja bi mogla da spale ploču).
Dakle, ako je za punjenje - bilo koji, ako je za podatke, pošto je u pitanju najniži tj. najsporiji standard - opet bilo koji, osim tih, OPASNIH KINESKIH kablova, jel`te. Uzmi ove DRUGE KOJI NISU KINESKI. I reci i meni gde si ih pronašao, baš me zanima. :-)

Budale računaju na sreću.

duqp Pisko 10.06.2016. 14:02 #619417

broj poruka: 3466

Haha
Ljudi verovatno traze made in swiss ili uk pa eto :)
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647109.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs