Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
PDA i SmartPhone
Da li postoji
STRANA 1 OD 1
nbkom Da li postoji 18.01.2025. 17:05 T69346

status: user
broj poruka: 348

Da li postoji neki dodatak za mobilni telefon i tablet kojim se moze dvosmerno upravljati.Znaci da mobilni sluzi kao daljinski upravl.jac-da upravlja drugim urejdajima i da drugi uredjaj upravlja sa samim telefonom.Ima da se nabave ic donglovi samo ne znam dali su dvosmerni.Recimo imas tablet kojim upravljas televizorom a drugim recimo telefonom upravljas istim tim tabletom.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 Re: Da li postoji 18.01.2025. 19:36 #683027

broj poruka: 1658
Sve to je izvodljivo na ovaj ili onaj način, ali se postavlja VELIKO pitanje praktičnosti.

Da, postoje IC primopredajnici (`IR transceiver`).
Sve ono, što nije kabasto, su samo IC predajnici.
Primopredajnici su, po nepisanom pravilu, veći - nije nešto što bi držao na telefonu-tabletu.

Čisto sumnjam da bi sa tako nečim mogao da kontrolišeš bilo koji uređaj, a koji nije unapred predivđen da prihati IC signal - čak i da jeste (da u slučaju `pametnih` imaš aplikaciju koja očitava prijem tog signala i pretvara ga u određene komande), predajnik bi morao da usmeravaš direktno prema prijemniku drugog uređaja, kao što je slučaj sa većinom daljinskih upravljača.

Nije to ni previše komplikovano, ali živimo u 21. veku - postoje AnyDesk i slični programi za potpunu kontrolu između `pametnih` uređaja, a za neke stvari može da se iskoristi `BT Chatter`. Imaš i `KDE Connect` aplikaciju, u kojoj postoji `media control` opcija, a verovatno i mnogo drugih, sličnih.

Pored toga, postoji mali (ili veliki) milion daljinskih sa BT opcijama, kojim možeš sve živo da kontrolišeš itd.

Svaki pametan TV možeš da kontrolišeš preko mreže (WiFi/LAN) - postoje aplikacije čak i za modele stare 20 godina (npr. ja koristim jednu takvu za 15 god. star Samsung TV).
Za klimu, muzičke komponente (audio pojačalo, risiver i slično) i ostalu tehniku, koja se ređe menja, pa je samim tim veća verovatnoća da se ne povezuje na računarske mreže ili internet, može da bude korsitan IC predajnik, a prvenstveno tome i služi - za sve ostalo je manje važan.

Ima tu i neka druga strana priče, možda i nastavak, pa nastavak na nastavak, ali ako bismo zalazili i u IrDA protokole, gde bi nam kraj bio...
Moj savet: NEMOJ da se baviš zastarelom tehnologijom tamo gde ne moraš - samo ćeš sebi zadavati nepotrebne muke.

Pitanje je samo šta tražiš, konkretno...
neXus2000 ..... 18.01.2025. 19:58 #683028

broj poruka: 3351
Izvoli

https://cctv.rs/pametne-kuce/dahua-imou-ir1/

https://www.youtube.com/watch?v=6FqYF7F7768

Za ostalo ti je receno sto se tice upravljanja tabelta telefonom.
nbkom Ima nesto 18.01.2025. 21:36 #683029

Ovako ali je bt veza,mada mi nije jasno kako radi kad u sebi ima jako mali lion bateriju na punjenje9kolko baterija traje?),
https://www.aliexpress.com/item/1005005546708834.html?spm=a2g0o.best.moretolove.6.33412c25IFZTZu&pdp_npi=4%40dis%21USD%21US%20%243.28%21US%20%242.13%21%21%21%21%21%40212e520f17372320958993358e5095%2112000033490211759%21btf%21%21%21&_gl=1*9zlkfl*_gcl_au*MjAyMDc0OTk4OC4xNzM3MjE1NTAz*_ga*MTM4NjMxOTYzNS4xNzM3MjE1NTA0*_ga_VED1YSGNC7*MTczNzIzMjA4Mi4zLjEuMTczNzIzMjA5Ny40NS4wLjA.

(Wireless Bluetooth Button Self Timer Tik Tok Video Remote Control )

nbkom Dopuna 18.01.2025. 21:51 #683030

Znaci ne poostoji elegantno resenje na primer: utaknes u mobilni telefon ic uredjaj,utaknes u tablet takodje ic uredjaj i hoces recimo u nekom trenuktu sa telfonom da kontrolises tablet i to je u nekim situacijama takva varijanta.U drugoj situaciji recimo hoces obrnuto da pomocu tableta kontrolises mobilni telefon ali sda sto kazes ti mali uredjaji se ponasaju kao predajnici a ne kao prijemnici....sad sam shvatio.Mozda je bt resenje ali kolko trosi struje da li isto kao wifi veza?

alrad 18.01.2025. 22:40 #683031

broj poruka: 4845

Pitam se da li postoji dodatak da se ne ide 6 metara levo desno.

luja-88 Re: Dopuna 19.01.2025. 05:27 #683032

broj poruka: 1658
:: Znaci ne poostoji elegantno resenje na primer: utaknes u mobilni telefon ic uredjaj,utaknes u tablet takodje ic uredjaj i hoces recimo u nekom trenuktu sa telfonom da kontrolises tablet i to je u nekim situacijama takva varijanta.U drugoj situaciji recimo hoces obrnuto da pomocu tableta kontrolises mobilni telefon ali sda sto kazes ti mali uredjaji se ponasaju kao predajnici a ne kao prijemnici....sad sam shvatio.Mozda je bt resenje ali kolko trosi struje da li isto kao wifi veza?

To NIJE elegantno rešenje.

Elegantno rešenje postoji i već je objašnjeno: na telefonu pokreneš aplikaciju po želji i upravljaš tabletom, i obrnuto (bilo to preko WiFi ili BT veze),
a ne: utakneš još po jedan uređaj u postojeća dva uređaja, pa tek ona pokreneš aplikaciju, a sve to da bi isti posao obavio na mnogo sporiji i nepouzdaniji način.

U priču si gore ubacio i mini BT daljinski za Android/iOS. Ne razumem šta sa tim želiš da postigneš, jer mi ne deluje da ima veze sa onim što si prethodno pisao(?).
To je samo još jedan uređaj sa kojim možeš da kontrolišeš telefon ili/i tablet preko BT, ali ništa drugo.

Šta želiš da postigneš? Ako je samo međusobna kontrola između telefona i tableta, to je već rešena stvar.
Ako je potrebna kontrola TV-a pomoću tableta ili/i telefona, i to je rešena stvar:
-u slučaju pametnih TV-a (čak i nekih koji to nisu, a da imaju LAN ili WiFi), nađeš odgovarajuću aplikaciju.
-u slučaju nepametnog TV-a, može neksusov predlog, ili preko IR predajnika koji bi se nalazio na telefonu, odnosno tabletu.
Ako je nešto treće u pitanju, opiši šta.

Pretraži malo po netu i pogledaj YT snimke o onome što neksusov predlog podrazumeva (inače, na Aliju je 10-ak dolara).
Nije u pitanju običan primopredajnik, već je i sam po sebi pametan uređaj, na kom prvo snimiš komande sa originalnog daljinskog upravljača (ako ih nema predefinisane),
kontrolu nad njim uspostavljaš aplikacijom na telefonu ili tabletu,
pa taj uređaj onda oponaša komande daljinskog upravljača i kontroliše TV, klimu, muzičku liniju itd.
nbkom Da pojasnim.. 19.01.2025. 11:06 #683033

Jasno mi je ponesto.-Wi fi i bt trose dosta bateriju(mozda gresim) i zrace(ajde da to zanemarimo),-nego ajde ic je elegantan-najmanje trosi bateriju,zraci al je jbg zahtevan(opticka vidljivost uredjaja.I to mje to,hvalana ideji.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647198.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs