Naravno da moras.Potrebno je da formiras zbog pravilnog formiranja celija baterije i to 3x15h, nece nista smetati i sva tri puta ugasen mobilni.POZDRAV!!!
TO je bilo obavezno kod Ni-Cd i Ni-Mh kod novih Li-Ion Plymera je to drugacije, dakle radice ti dobro iako je ne radis `formiranje` jer nije u pitanju elektrolitski rastvor (bora kiselina + xxx) Nickel Cadmium ili Nickel Metal Hydride
1. Nema formiranja. Svak punjenje je isto kao i prvo. 2. Ne treba da se isprazni do kraja. Štaviše ne traba pustiti da često padne ispod 50%. 3. Poželjno je često dopunjavati po malo. 4. Bateija slabi zbog korozije pa makar stajala u fioci ili se koristila, svejedno. Nakon prve godine, slabljenje je oko 20% a i posle se nastavlja. 5. Broj punjenja je ograničen na oko 700, ali nije kritičan. Baterije crkavaju iz gornjeg razloga. 6. Svako punjenje se ne računa kao jedno, već u skladu sa procentom za koji je napunjena. Npr. ako je na 90% i ti je dopuniš do vrha, to se računa kao 0.1 punjenja (samo približno- linearnost je nemoguća kod ovakvih sistema). 7. Ne postoji vreme punjenja i ne može da se prepuni. Ugrađena elektronika sprečava to, jer bi bilo opasno kod ovog tipa baterija. 8. Merači stanja baterije su sra... 9. Da bi merač, ipak, sačuvao elementarnu tačnost potrebno je jenom mesečno isprazniti do kraja da bi se elektronika resetovala. 10 Li-Ion polymer nije, u praksi,pokazao očekivanu prednost u odnosu na obične Li-Ion ali nije ni slabiji.
Ovo je napisao lik koji je učestvovao u razvoju tih bateija.
...da ne moras. kad sam kupovao nov fon nasao sam tu raspravu na ne znam ni ja koliko sajtova i zakljucak je doticni, skoro svi kazu isto. ali ako si sumnjicav i ne verujes nam, ti je formiraj, nece biti nista strasno, a ti ces se smiriti...:-) poz Nikolas
Broj postavljenih tema: 60366. Broj poslatih odgovora: 647106. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.