Postoji li nacin da se u jeftiniji laptop ubaci jos jedan hard ili da se doda spoljni ali u Raid Miror vezi, a sve u cilju sigurnosti ocuvanja podataka.Klasican bekap mi nije bas prihvatljiv, vec samo nesto sto bi radilo kao Raid, znaci kao automatska sinhronizacija.Puno koristim internet pretrazivanje i znace mi kes podaci.
postoji automatizovana backup opcija ali ugradnja diska unutar kucista u RAID MIRROR rezim ne postoji ni na skupim modelima. Preko USBa RAID ne funkcionise jer je posve drugacija arhitektura i organizacija. Ali preko USB 2.0 mozes efikasno uraditi backup kd god utaknes taj novi HDD, celokupno kopiranje je neprihvatljivo s obzirom na vreme trajanja vec bi program morao da vidi samo razlike i to da klonira, cnini mi se da postiji aplikacija koja ovo radi automatizovano!
Externi HDD sa nekom kombinacijom backup software-a. Imas recimo WD MyBook koji vec ima na sebi integrisane programe za backup, mislim da moze da se podesi da snima sve promene na racunaru.... mozda tako nesto moze da ti pomogne :)
mozda moze :-) ne znam koji ti je laptop.... i koliko ti je do njega stalo... :-) pazi(te) ovu kombinaciju: izvadish CD/DVD i tu prikljuchish drugi hdd (IDE je interfejs obichno za cd/dvd , za hdd novije je sata- standardni) a onda lepo instalirash neki normalan sistem koji podrzava software-ski raid (linux koji god radi posao) ili instalirash winxp ali samo na jednom disku (jer samo tako moze) pa onda pravish 2 iste particije (po jednu na disku) i od njih pravish raid (isto software-ski) iz windows-a .... ako ti to radi posao samo napred ... :-)
mislim da ti je jednostavnije da uzmesh obichan desktop, ups i 2 akumulatora od po 75Ah ...radice ti kao laptop :-) :-) .-)
:: izvadish CD/DVD i tu prikljuchish drugi hdd (IDE je interfejs obichno za cd/dvd , za hdd novije je sata- standardni) :: :: :: Pozdrav, dragolju :: ::
Znam da su neki laptopovi imali namenske `fijoke` u koje se stavlja hdd a stavljaju se mesto cd-dvd. Ostalo verovatno moze da se odradi softwerski...Klasican raid je nemoguc, jer chipset ne podrzava naravno, ali, softverski, sto da ne.
Prvi put cujem za fioke, ali to je moguce resenje za ugradnju HDD umesto optike. Bez nekog `adaptera` (fioke) ne moze, jer konektori nisu isti. Mirror mod, tj. bilo kakav RAID i dalje ostaju nemoguca varijanta.
Postoje Toshiba i FSC modeli kooji imaju 2 diska u RAIDu ali ne spadaju u kategoriju cak ni prosecno skupih, a kamoli jeftinih.
:: :: :: :: Znam da su neki laptopovi imali namenske `fijoke` u koje se stavlja hdd a stavljaju se mesto cd-dvd. Ostalo verovatno moze da se odradi softwerski...Klasican raid je nemoguc, jer chipset ne podrzava naravno, ali, softverski, sto da ne.
cela dell latitude serija laptop racunara (d5x0/ d6x0/ d8x0. i neki inspiron modeli) imaju opciju ubacivanja dodatnog hard diska umesto optike koja je inace u tzv. multi bay-u. Znaci izbacis optiku i ubacis dodatni hard disk koji se nalazi u kucistu koje je u obliku kucista optike, i to moze da se radi i dok je laptop upaljen i funkcionise jer ovi laptop racunari vide optiku kao usb uredjaj. Postoji ista stvar i kod drugih proizvodjaca samo treba potraziti.
Laptop je potreban za poslovne i privatne svrhe.Mislim da je sa aspekta sigurnosti najbolja varijanta sa eksternim hardom koji se stavi u dzep.Jel ima neko bas iskustvo i konkretrno resenje, ne samo ovako idejno.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.