Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Laptop i Tablet PC
Instalacija windowsa na laptopu...
STRANA 1 OD 1
sawitch Instalacija windowsa na laptopu... 13.02.2008. 02:12 T8147

status: user
broj poruka: 667
Evo ovaj je problem: Kupio sam pre nekoliko meseci laptop, i na njemu je bila instalirana Vista, i onda mi je drugar instalirao XP... Skinuo je sa neta sve drajvere i odradio posao... Sad bih ja to isto, ali ne bih da maltretiram coveka... Fora je sto nikad nisam pre na laptopu instalirao windows, pa ne znam da li ima neke razlike izmedju njega i deska... I ne znam sta od ovih drivera treba da instaliram i kojim redom, evo sta mi je u direktorijumu za drajvere:
ATK
BIOS
Bluetooth
Card reader
LAN
Modem
Sound
TouchPad
VGA
Wireless

Racunar mi je Asus X51R, i da napomenem da nisam nikad ni kalibrirao touch pad.... I imam wireless internet preko lokalnog provajdera sa kantenom i nekim akses pointom, ne znam kako se to pise niti cemu sluzi, ali znam da buraz ima karticu na kompu, i meni je rekao da za lap mora ovaj sistem, neki poseban uredjaj... Pa me interesuje da li i oko toga treba nesto budziti??? Sve ovo planiram da uradim tek kad budem sve downloadovao sa neta i skontao sta treba... Kad me ovo sve naucite, onda imate veceru kad dodjete u Zitiste... :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Daum ... 13.02.2008. 02:27 #43774

broj poruka: 12794
Neke bitnije razlike pri instaliranju Wina nema. Instalirao sam 100 puta win na raznim lap-topovima, i XP i Vistu. Nije bitan redosled instaliranja drajvera, ali ako sve radi kako treba Bios ne bi trebalo dirati. Touchpad se ne kalibrise, ili barem meni nikada nije bila potrebna kalibracija.
Za wireless ne mogu da ti pomogne, javice se valjda Machine ili neko drugi ko se malo razume u taj wireless...

sawitch ... 13.02.2008. 02:40 #43776

`aj` da probam da te skontam... Dakle, drajveri za Bios i touch pad mi ne trebaju??? Mogu da brisem ta dva direktorijuma??? I mozes li mi reci da li ovaj moj komp ima bluetooth, jer je drugar skinuo sa Asusovog sajta drivere za isti... I sto se tice wirelessa, moze li mi iko reci da li je meni uopste potreban taj AP kad imam neke drivere za wireless takodje skinute sa pomenutog sajta a za moj komp su...
rasha44 Idi na sajt 13.02.2008. 03:08 #43778

broj poruka: 1492
Evo ti link na Asusovom sajtu za tvoj model. Ima tamo nekoliko uputstava u Pdf formatu, pa vidi da li ce ti nesto pomoci. Ja sam prijatelju na isti laptop instalirao XP, ali nisam u tom trenutku imao pristup Netu pa nisam mogao da mu skinem drajvere. Knizica koja ide uz njega je prilicno stura.
Kad instaliras Win XP vidi u Device Manageru gde ti pokazuje zuti znak pitanja, pa onda instaliraj jedan po jedan drajver za VGA, model, lan itd. Ne bi trebalo da ima problema.

P.S. Napravi bar dve particije:)))

http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=X51R

Srecno.
Nightbird

sawitch ... 13.02.2008. 03:43 #43779

Raso, bio sam tamo i opet nista nisam skontao... Mislim na ovo sto mene interesuje... Ali hvala ti u svakom slucaju... I imam 2 particije, to je bilo kad je kupljen windows... A sto se tice device managera, slabo se snalazim sa tim, mislim znam gde stoji, ali ne znam sta je sta u njemu... To je problem, ne znam sta je za grafiku, sta za zvuk i ostalo, pa mi je to problem...
rasha44 Re: ... 13.02.2008. 04:27 #43780

Nazalost, ne mogu vise da ti pomognem ovako napamet. Da mi je taj laptop `pri nozi` znao bih da ga sredim.
Drajveri ga grafiku su ti u VGA folderu, za zvucnu karticu u Sound itd.

Ipak ti je najbolje da opet pozoves prijatelja i da ovog puta budes uz njega dok bude instalirao. Tako se najbolje uci.

Pozz.

Nightbird

:: Raso, bio sam tamo i opet nista nisam skontao... Mislim na ovo sto mene interesuje... Ali hvala ti u svakom slucaju... I imam 2 particije, to je bilo kad je kupljen windows... A sto se tice device managera, slabo se snalazim sa tim, mislim znam gde stoji, ali ne znam sta je sta u njemu... To je problem, ne znam sta je za grafiku, sta za zvuk i ostalo, pa mi je to problem...
Vaskev re 13.02.2008. 08:39 #43785

broj poruka: 1673
Posto je problem malo tricky, zavisi od konkretnog modela i njegove opremljenosti, najbolja varijanta je da pozoves prijatelja jos jednom, lepo ga zamolis da ti odradi instalaciju i usput pokaze sta i kako a da ti to lepo zapises i resices problem za ubuduce. Naravno ukoliko je to moguce, ako nije onda prvo instaliraj Win pa onda polako redom drajvere a konsultuj Device manager za stavke koje jos nisu pravilno instalirane. Drajvere za bios, tako nesto ne postoji, mislis verovatno na Bios image kojim se flesuje Bios? To nikako nemoj raditi jer ces samo zeznuti laptop ako nisi siguran sta i kako (a vidi se da nisi). Dakle treba ti sledece od drajvera:
1. Chipset driver
2. Displej driver + DX9.0c
3. Sound driver
4. Bluetooth
5. Card reader
6. LAN
7. Modem
8. Touch pad (ukoliko zelis dodatna podesavanja)
9. Wirelles
10. Power management
11. Ostala podesavanja za Wirelles koja zavise od tvog provajdera.

gabyhege Ma vrati Vistu 13.02.2008. 12:30 #43798

broj poruka: 188
4-og februara je izasao finalna verzija viste sa sp1. Ja je koristim od 8-og isto na laptopu, moj je msi ex610 , i da ti kazem da do sada sve radi super. Nemam nikakvih problema. Programi sljakaju. Stabilno radi. Mnogo su napredovali sa sp1.
pozz

sawitch @Vaskev 13.02.2008. 13:26 #43805

OK, onda za sad znam da treba instalirati windows, to znam da uradim...
Mozes li mi reci samo sta imam u kom direktorijumu od onih sto sam gore naveo, to me buni... I ne znam da li mi uopste treba instalacija modema i bluetootha (Nisam siguran da imam, pa jel` moze neko strucniji to da pogleda pa da mi javi)... I ne znam sta da radim za wireless, sta je to sto ja imam u njemu i sta je acces point??? Mislim da ne znam sta bih trebao da instaliram... Veliki su ovo problemi...
mario80bg Bekap 13.02.2008. 13:29 #43806

broj poruka: 163
Svega ovoga ne bi bilo da si napravio bekap sa nekim programchitjem za par minuta... Sada bi samo vratio sistem na pocetno stanje kao kada si ga tek instalirao... Ja vec nekoliko godina nisam reinstalirao komp. Kad se nesto zezne a ja dok smutim nes on vec kao nov, nema virusa i sl...
Zovi lepo drugara da ti to opet odradi ali ovaj put koristi neki ghost program...
Veruj mi, wondows je tezak krsh ma koji bio a ovako cesh mnogo udobnije ziveti .)

Ja sam za moj lap, dodushe ibm nasao na jednom mestu oficijalnog sajta sve potrebne drajvere i flash-ove... Detaljna uputstva... Lepo reinstalirao komp i posle jedan po jedan drajver podigao iz tog foldera...

I drugar ti je neki kad ti nije ostavio naznachen folder sa drajverima, meni su pre uvek skretali paznju drugari koji su mi to radili...
Pozz
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
sawitch ... 13.02.2008. 13:41 #43808

Napisao sam gore kako su mi folderi imenovani... Sad znam da mi onaj za BIOS ne treba, ali ne znam sta je ATK, i da li mi treba za modem, touch pad, jer je neko rekao da se on ne kalibrira, i da li mi treba za wireless, i sta je VGA??? A koristicu sigurno neki program za backup kad ovo sve sredim...
rasha44 Nemoj da se ljutis, 13.02.2008. 16:50 #43827

ali mi ovde nismo vraci - pogadjaci. Lepo ti svi kazu da opet zoves drugara. Ne mogu se, ovako napamet, instalirati komponente na nepoznatoj masini. Da si pazljivije citao, video bi da su u folderu VGA drajveri za graficku, u folderu Sound za zvucnu kartu itd.
Ali, sve to pada u vodu ako ti, ocigledno, nemas nikakvog iskustva sa tim. Samo ces
s***bati masinu.

Zovi drugara i disi mu za vratom dok instalira. Ako ne mozes sve da popamtis, napisi sebi uputstva i to je to.

Nightbird

sawitch .. 13.02.2008. 17:38 #43837

Ne znam da li se to moze znati tako ili ne... Da sam znao da ne mozete vise da mi pomognete, ne bih pitao sigurno... Izvinite sto sam bio naporan... Ali bilo mi je bitno... A drugar mi inace nije iz mog mesta, pa mi je veliko pitanje da li mozemo on i ja da se uklopimo u to sve... Najvise sam pitao zbog tog mog wirelessa i bluetootha, jer ne znam treba li i to instalirati jer ne znam da li ima nesto u mom kompu i sta je taj acces point, i da li treba njega instalirati, mislim trebaju li za njega neki driveri... U svakom slucaju hvala...
rasha44 Jos jedan pokusaj. 14.02.2008. 01:28 #43915

Evo ti link sa detaljnim uputstvima kako da porpavis - osvezis postojecu instalaciju Win XP, da ti ostanu svi drajveri i sva podesavanja. Imas 5 stranica. Pazljivo procitaj i zapisi.
Najbolje bi bilo da te stranice sacuvas na hardu, ako znas. Iz Internet Explorera idi na File - Save as - html. Daj mu put gde da ti sacuva stranice (jednu po jednu) i posle mozes na miru da ih bistris.

Ponavljam, ovo je uputstvo za popravku ili osvezavanje. Ne moras ponovo da formatiras particiju i instaliras Windows ispocetka. Potpuno je bezbedno i ostace ti sve sto je instalirano. Fred Langa je veliki majstor od koga sam ja tokom godina mnogo naucio.

http://www.informationweek.com/windows/showArticle.jhtml.jsessionid=KO2FLJ2VMTVQYQSNDLOSKHSCJUNN2JVN?articleID=189400897&pgno=1&queryText=
Nightbird

sawitch ... 14.02.2008. 02:29 #43918

Raso, nemam reci... stvarno si ispao ljudina jer si se pozabavio ovim mojim pitanjem... Hvala ti do neba...

PS

Da li si siguran da ti je link dobar??? Ja kad otvorim, pojavi mi se sajt ali sa praznim sadrzajem...
rasha44 Re: ... 14.02.2008. 02:45 #43919

Izgleda da nesto zeza. Kad u sacuvanoj stranici kliknem na Next IE otvara a kad kopiram link onda nece da otvori.
Posalji mi tvoj mail na:
r.petrovic@beocity.com

Poslacu ti sacuvane HRML stranice sa uputstvom.

Nightbird

:: Raso, nemam reci... stvarno si ispao ljudina jer si se pozabavio ovim mojim pitanjem... Hvala ti do neba...
::
:: P
::
:: Da li si siguran da ti je link dobar??? Ja kad otvorim, pojavi mi se sajt ali sa praznim sadrzajem...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs