Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Laptop i Tablet PC
Laptop vs. desktop
STRANA 1 OD 1
hocukuci Laptop vs. desktop 23.01.2008. 14:05 T7738

status: user
broj poruka: 296
Znam da ni jedan ni drugi racunar nisu nesto, ali ne znam zasto je laptop tiliko spor, sporiji u odnosu na desktop.

Laptop
DELL INSPIRON 1300
Intel Celeron M 1.6 GHz / 1MB Cache
15,4` WXGA TFT 1280x800
512,MB (1*512) 533MHz DDR2 RAM
60GB HDD
DVD+/-RW Double Layer
Intel GMA 900, 128MB graphics
56k Modem
Wireless 1370 Mini PCI, Ethernet 10/100
+ dodao sam jos jedan modul memorije 1GB Geil 800MHz i nista nisam primetio da je racunar brzi (ukupno 512MB +1GB)

Desktop
Gigabyte GA-8VM800M S775
Intel Celeron D 2.8, box s775
DDR 512 MB
VGA 3D on board
HDD 80GB WD Caviar 2MB
SB 5.1 on board

Sta mislim pod `sporiji`, najjednostavnije (igrice ne igram odmah da budem jasan), recimo startovanje nekog programa, npr. Word 2003 na desktopu, gde sistem (Win XP sp2) nije reinstaliran 8-9 meseci, popunjenost HDD 80 %, more programa instalirano i deinstalirano itd, itd, Word startuje kada se klikne na ikonicu posle 1-2 sekunde. Na laptopu sa 1,5 GB memorije, sistem tek instaliran, svez, startovanje Worda traje oko 10 sekundi, slicno je i sa ostalim malo zahtevnijim aplikacijama.

U cemu je stvar? Hvala.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gabyhege Posto su... 23.01.2008. 14:20 #40732

broj poruka: 188
... laptopi skupa stvar, to ne mora da znaci da mora biti bolji i brzi od desktopa.
Ima mnogo stvari zbog cega su sporiji od desktopa , ja znam 2 stvari od toga:
1. na laptopu hard disk ti se vrti na 5400 rpm, a na desktopu 7200 rpm, razlika je velika, i to mnogo znaci oko otvaranje programa.
2. maximalnu brzinu mozes iskoristiti od laptopa samo kad je ukljucen u struju. ako radis sve sa baterijom, ne cudi se da je malo spor. nedavno sam kupio laptopa, i ovo sam primetio. ne mora da znaci da svaki laptop je spor preko baterija, al sta ti ja znam (moj sigurno :))

verovatno ostali forumasi znaju vise, pa ce ti i oni odgovoriti jos.

nadam se da sam i ja nesto pomogao.
pozz

Lama ... 23.01.2008. 14:22 #40733

broj poruka: 166
Nema sta da se dodaje, gaby ti je lepo rekao da je sporost hdd najveca kocnica.

Renaming his people blood elves, in honor of their fallen countrymen, he taught them how to tap into ambient mystical energies...

vladarko Pre svega... 23.01.2008. 16:49 #40746

broj poruka: 4228
kažeš da je sistem sveže instaliran. Da li je sistem postojao ranije ili je prvi put sada instaliran? Ili si uradio Repair Windows?

Pozdrav!
filni ..... 23.01.2008. 16:55 #40749

broj poruka: 1216
Probaj iz tog laptop-a da izvadish taj modul od 512 ddr 533 da vidish shta ce da se desi..mozda je i to problemcic usporavanja..ako ti vec laptop podrzava do 800mhz ddr2 a i ako ne podrzava probaj..ne koshta nishta i defragmentuj laptop......aj pa tako :) GEIL je ipak kvaletetna memorija sigurno od te koju NISI naveo od 512Mb da je DDR2 na 533Mhz :)
hocukuci .... 23.01.2008. 17:21 #40752

Hvala gabyhege!
vladarko: bio je i ranije sistem, disk je formatiran i stavljena sveza instalacija.
filni>racunar podrzava memoriju 400MHz, c particija je defragmentovana

Mali dodatak>posle instalacije sistema prvo sam ubacio Office 2003, Word je otvarao iste sekunde kada se klikne, medjutim posle instalacije ostalih aplikacija, da ne navodim sve, desava se da je racunar usporen, da se razumemo sve korektno radi, ne `zabada`, samo je ocigledno sporiji prilikom startovanja aplikacija. Ne bih ni obracao paznju na to, ali cinjenica da imam 1,5 GB memorije tera na to.
Hvaala svima.
vladarko Ipak da upitam... 23.01.2008. 17:35 #40757

broj poruka: 4228
Device Manager - IDE ATA...controller - Primary IDE Channel - Advanced Settings

šta stoji u Transfer Mode i Current Transfer Mode ?

Ako je `DMA if Available` i `Ultra DMA Mode 5`

Da probaš, ako te ne mrzi i ako imaš disk, reinstalaciju (mislim na uninstall i install) Office paketa?

I da, što reče filni: defragmentacija, jako korisno na laptopu, iako mislim da u ovom slučaju to nije problem.

Pozdrav!
pajsgudgud sto se desk kombinacije tice 23.01.2008. 17:37 #40758

broj poruka: 3741
Taj celeron D je tesko go*no od procesora. Radim sa jednim u kancelariji koji je doduse uparen sa nekom ubi boze MSI plocom(office varijanta). Vec 75puta sam zeleo da ga razbijem ili bacim kroz prozor. Jednostavno malo kes memorije.

Ako mozes prodaj i uzmi neku polovnu varijantu sa Athlon cpu-om.
a sta ti ja znam...

Vaskev re 23.01.2008. 17:59 #40764

broj poruka: 1673
ctrl+alt+del pa lepo vidi koliko ti je ucitano pozadinskih aplikacija pa vidi sta ti nije neophodno, jednom recju uradi optimizaciju startovanih procesa. Nije normalno dizanje Worda na laptopu za 10 sekundi cak ni sa Celeronom M na 1,5GHz. Verovatno imas startovano previse pozadinskih servisa koji guse procesor. Sa memorijom nemas potrebe da se igras neces nista postici vadjenjem 512MB samo ces gubiti vreme. HDD kod laptopa moze biti i na 4200rpm sem na 5400rpm pa je to jos vece usporenje ali mislim da to nije glavni razlog. Meni se na staroj Toshibi P3 933 sa 512MB SDRam-a Word nije toliko sporije ucitavao. Definitivno ti sistem nije optimalno podesen. Ljudi obicno napune Laptopove svim mogucim i nemogucim programcicima i onda im sporo radi, mozda to kod tebe nije slucaj a mozda i jeste.

drzacomp hm 23.01.2008. 18:55 #40771

broj poruka: 359
meni to lici na neki antivirus (ne znam koji koristis, ako ga koristis).
takodje ne znam da li je u pitanju originalni win (oem) ili tvoja instalacija, jer ako je oem verzija u pitanju to nije suvise cudno (upravo zbog zasicenosti servisa itd.)
inace, mislim da bi bolje pazario da si uzeo 1*512@533MHz pa tako napravio 1GB dual ch. memorije umesto ovog geila. veruj mi osetna je razlika izmedju ova dva moda (imao 1*512, pa 512+1G, a sad 2x1GB. razlika izmedju prva dva nije bila neka, ali ova poslednja kida!)
Vaskev re 23.01.2008. 19:19 #40776

inace, mislim da bi bolje pazario da si uzeo 1*512@533MHz pa tako napravio 1GB dual ch. memorije umesto ovog geila. veruj mi osetna je razlika izmedju ova dva moda (imao 1*512, pa 512+1G, a sad 2x1GB. razlika izmedju prva dva nije bila neka, ali ova poslednja kida!)

Na kakvoj masini ti radi dual channel, na laptopu? Koji je laptop u pitanju (chipset)

Na Intelu 910 to neces postici, chipset ne podrzava rad u dual rezimu.

System Memory Support
⎯ DDR2 memory channels (64-bits wide) are supported.
⎯ No DDR support
⎯ DDR2 feature support:
⎯ DDR2 – 400 memory devices
⎯ One memory channel organizations is supported:
⎯ Single Channel mode

Za dual channel support potreban je Intel 945 ili noviji cipset. I samo odredjene verzije 915 chipseta mogu raditi u dual chennel-u. Za detalje potrazi fajl na Intelovom sajtu pod nazivom: 30526402.pdf a tice se 910/915 chipsetova u svim mogucim podvarijantama.

BataCele ... 23.01.2008. 21:30 #40796

broj poruka: 1532
Laptop

Svojevremeno solidan bio. Naravno da nisi primetio razliku kada si dodao memoriju. Upljuvao sam se pricajuci pre nekog vremena da nema smisla stavljati vise memorije u odnosu na CPU. Ovo je otprilike (ne bas u dlaku):

2GB RAM-a ima smisla tek uz dvojezgarne procesore
1GB RAM-a ima smisla tek u P4 3.0 GHz ili Athlon 3000+
512MB RAM-a ima smisla tek uz P 1.5 GHz ili Athlon 1500+

Sto se tice procesora, Celeron M jeste bolji od dektop varijante ali ISTOVREMENIH Celerona. Celeron D je sledeca generacija i Celeron 1.6 odnosno Celeron 2.8 ne predstavlja objektivnu snagu kao kod AMD-a vec samo takt procesora. NISU za poredjenje ova dva procesora.

Dakle:

1. Bolje da si dodao memoriju na desktop jer tvoj laptop nema sta da radi sa dodatnih 1GB. Racunaj trenutno kao da oba imaju 512MB RAM-a.
2. Celeron D 2.8 GHz je skoro dvostruko brzi/jaci od Celerona M 1.6 GHz te je prirodna vrlo osetna razlika.
3. Za HD ti je receno.

Moguce softverske probleme su momci vec izlagali.
BPP Softverski problem 23.01.2008. 22:16 #40807

broj poruka: 1

Ako se Word brzo otvarao pre instalacije ostalih aplikacija, onda te zeza neki softver koji radi u pozadini, ili neki trojanac, spyware ili druga gadost koja je sa tim softverom instalirana.

Bas sam se pre neki dan `igrao` sa starim hardverom - 486-ica, 32MB RAM, Windows 98SE - Word 2000 se otvarao za 4-6 sekundi.

Pokusaj da resis problem skeniranjem sa Kaspersky-im, Ad-Aware-om, Spybot-om, ili jednostavno instaliraj sve ponovo, program po program, dok ne vidis posle kog dolazi do usporenja.
Vaskev re 24.01.2008. 08:57 #40870

2. Celeron D 2.8 GHz je skoro dvostruko brzi/jaci od Celerona M 1.6 GHz te je prirodna vrlo osetna razlika.

Ovo stoji jer je Celeron M baziran na Core tehnologiji kao i Pentium M osim sto ne podrzava Speedstep tehnologiju i ima manje kes memorije 1MB prema 2MB sto je opet osetno vise nego Celeron D. U situacijama gde je presudna kolicina kesa CelM ce se pokazati mnogo bolje ali tamo gde je klok bitan CelD ce pokazati svoju snagu. U proseku moze se reci da je CelM na 1.6GHz otprilike pandan CelD na 2.4GHz.
Ipak to nije resenje tvog problema jer bi Word trebao ipak da se otvara mnogo brze.

Koji antivirus koristis?

hocukuci .... 24.01.2008. 09:17 #40874

Hvala svima na odgovorima
Avast Home
Kad akriviram Word, posle oko2-3 sekunde otvori se prozor, a onda jos oko7 sekundi nesto drnda, nema bele pozadine i kursora, i onda ga tek dovede u stanje za rad. Pozdrav

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs