Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Laptop i Tablet PC
9 x 1.2 V NiMh baterije ~ laptop baterija?
STRANA 1 OD 1
goranvu 9 x 1.2 V NiMh baterije ~ laptop baterija? 10.01.2008. 09:10 T7432

status: user
broj poruka: 195
Da li je neko probao da spoji male baterijice od 1.2 V i npr. 2500 mAh i upotrebi to kao bateriju za laptop? Ako bi moglo da se izvede, to bi bio nacin da se dobije jeftina baterija od 20-30 eur. Najvise sam skeptican zbog velikog broja pinova na originalnoj bateriji, ne znam kako je izvedeno punjenje, ali nadam se da postoje sheme, da je to neki standard i da je moguce `prevariti` laptop. I drugo, svestan sam da su male baterije NiMh a ne litijum-jonske, ali to je verovatno manji problem.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Dragg Postoje problemi s tim 10.01.2008. 11:30 #38740

broj poruka: 2270
Nemam laptop, ali pretpostavljam da mu voltaža nije 1.2V, a da mu potreban kapacitet nije 2500MaH. Postavlja se pitanje kako ćeš da vežeš baterije. Recimo da laptop radi na 12V. Onda moraš da vežeš serijski 10 X 2500AA da bi dobio 12V, ali ti kapacitet ostaje 2500mAh. Da bi ga povećao moraš na postojeću seriju da paralelno vežeš još jednu istu takvu. To ti je 20 NimH baterija za 5000mAh na 12V. Pristojna NimH košta 200 din što znači 20x200=4000din=50e, za vrlo sumnjiv kapacitet od 5000mAh. Za te pare možeš da kupiš novu LiIon. Osim toga, verovatno zauzima veči prostor nego što ga imaš u laptopu za bateriju.
Dragg Zaboravih... 10.01.2008. 11:45 #38741

broj poruka: 2270
Napravio sam to za moj PDA. Vezao sam serijski 4xAA 1900mah, što mi daje taj kapacitet na 5V. Naravno da ne znam raspored kontakta baterije već malo kućište za baterije ima kabl koji ide na konektor za napajanje. Kutijicu nosi sa sobom i dopunjujem po potrebi. Ali PDA je druga priča od tvoje.
Vaskev re 10.01.2008. 14:06 #38757

broj poruka: 1673
Nazalost nije moguce zbog totalno drugacijeg nacina detekcije napunjenosti baterija. Takodje prosecan laptop ima tri serijski vezane celije sto daje napon od 3x4,2V kada je maksimalno puna. 10x1,2V za nimh kada je maksimalno pun paket ce otici na 15-16v sto je ipak previse. Takodje elektronika u bateriji je tako napravljena i podesena da pravilno ocitava stanje baterije samo za Lion tip celija. Ipak mislim da se i po ceni ne isplati jer celije od 2500-2700mah nemaju taj kapacitet, mereno sa posebnim uredjajem najmanje desetak ciklusa punjenja i praznjenja i vreme drzanja tih celija je isto kao Sanyo celije kapaciteta 2100mah. Za test su koriscene Sanyo, Sony i Panasonic celije, dakle najbolje, iste su nabavljane iz Singapura i kvalitet je garantovan. Za ostale vrste celija stanje moze biti samo gore. Testirao sam i GP baterije od 550,650,750mah AAA tip i stanje je takvo da sve imaju oko 500mah sto je otprilike standard kada su pocele da se masovnije proizvode, fora je samo napisati na bateriji veci kapacitet kako bi se sto lakse prodale.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs