Izvinite ako je tema vec obradjivana. Radi se o amoled ekranima na tabletima-telefonima. Mene opet nesto buni-taj famozni diming kod oled ekrana,.Nesto sam gledao i citao o tome.Da li je to neki fejk da bi kupovao skuplje telefone ili realnost.Kolko sam shvatio on se javlja kad je auto osvetljenost ekrana ispod 30 posto dokle ga ima manje na 70 do 100 odstvo osvetljkenosti,ako sam dobro shvatio ili je to samo mit da pojedini na prste ljudi izbrojani imaju osetljive oci.Jel se to moze popraviti ili se mora ici na ips ekrane.Ja sam malo gledao i cini mi se da me neki oled ekrani udaraju u glavu-oci posle 20 min gledanja.Il sam ja to umislio ili ne znam.Mozda bi trebalo gl.edati telefon sa upaljenim svetlom u sobi?Nek neko da iskustva ako ih ima sa oled ekranima,da li je to osobina tog tipa ekrana ili greska kod pojedinih ekrana,molim pojednostavljeno objasnjenje .
Ja sam osetljiv na PWM flicker led pozadinskog osvetljenja i imam velike probleme zbog toga, probleme sa vidom i glavobolje vec posle krace upotrebe. Ali interesantno takve simptome nemam kada je u pitanju AMOLED, koji je pretpostavljam samo jedna izvedba OLED-a. Imao sam telefon sa ekranom na 60Hz, sada sa 120Hz. Telefoni sa AMOLED ekranima mi i na prvi pogled izgledaju najmirnije (i generalno jako dobro). Ti uredjaji imaju izmerivi flicker velike frekvencije, ali meni to ocigledno ne smeta, i zamor osetim tek posle bas visecasovnog gledanja - sto bi mogli da pripsemo i klasicnom zamoru usled dugog gledanja u mali ekran. Vrlo cesto citam text na telefonu, ponekad i cele knjige. Flicker na OLED ekranima postoji to je cinjenica, takodje je mnogo brzi/frekventniji nego na LCD/LED ekranima cak i na niskom osvetljenju.
Ono sto neki proizvodjaci rade je da umesto PWM dimming-a koji ima veliku frekvenciju na vecem osvetljenju, koriste DC dimming na manjim osvetljenjima (gde bi PWM bio na manjim frekvencijama i potencijalno problematcniji) ali na ustrb tacnosti boja. Koji modeli telefona i sa kojim tacno firmware-om to rade je opsirna problematika prokljuviti, a vrlo cesto je i podlozno promenama od strane proizvodjaca - narodski receno kako im kad dune sa kojoj verzijom software-a.
Ono sto htedoh reci je da su simptomi kod osetljivih ljudi uglavnom suve oci, crvene oci, zamucen vid, osecaj tezine iza ociju i glavobolje nakon jako kratkog koriscenja, ako imas takve simptome osetljiv si, ako imas blage simptome mozda je samo plasebo, a mozda si i blago osetljiv. Nazalost niko ti ne moze reci, cela tematika je jako neistrazena, a proizvodjaci su jako nezainteresovani, moraces sam da utvrdis da li si osetljiv ili ne i na koje tipove ekrana/pozadinskog osvetljenja i flicker-a.
Ja sam skoro otvorio temu za monitor, mozes da potrazis ovde na forumu, doduse za IPS ekran koji cak i nema flicker sto mi dodatno otezava situaciju...
Broj postavljenih tema: 60376. Broj poslatih odgovora: 647198. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.