Pozdrav, imam laptop Acer Extensa 5630 star dobrih 10 godina, koji je izgubio sliku na displeju. Misleci da je crko displej povezao sam ga preko HDMI kabla na tv i nije dao sliku iako radi i hdd regularno se cuje kao da ucitava windows. Onda sam ga povezao preko VGA kabla na monitor i usao sam u bios normalno otvarao opcije ali u biosu imam 10 belih vertikalnih linija. Kad sam ponovo pokrenuo laptop izbacio mi je prvo onu crticu u gornjem levom uglu i posle toga se ugasio monitor kao da nema signala. Laptop ima zasebnu ATI grafiku koja je ukljucena na pci slot.
Da li je crkla ta graficka i da li moze da se skine a da laptop ostane da radi preko intelove grafike za koju nisam 100% siguran da je ima.
ali sam poprilično siguran da nemaš s obzirom na model i godinu proizvodnje.
Takođe spomenuo si da si uspeo da uđeš u bios...ili je to bio poslednji trzaj grafike ili možda postoji mali procenat mogućnosti da je sliku bacila integirsana grafika.
Mada, bele linije u uglu...dakle tipujem da je poslednji trzaj grafike.
Daj tačan model laptopa u ovom formatu Acer Aspire 5738-644G50Mn
Gledam upravo...ovi modeli dolaze u konfiguraciji single integirsana ili dedicated ili oba.
Dakle postoji mogućnost da imaš integrisanu.
Probaj da uđeš u bios i da nađeš opciju da prva bude integrisana grafika. Trebalo bi da bude nešto tipa graphic adapter init pa opcije int + pcie ili pcie + int(ovo pišem kako se sećam da je na desktopu).
support normality
GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, AMD entertainment 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, MSI 560Ti, Chieftec modular 750W.
Gledao sam u biosu i bukvalno nema nista gde moze da se udje osim za butovanje, hdd lozinku, i valjda za onu sliku da iskoci kad se pali laptop dalje nema nista.
Ma druže guraj to u rernu pre bilo kakve kupovine. Laptop grafike se peku 15x lakše nego desktop. Nema plastičnih konektora, nema kondenzatora (onih velikih), nema rasklapanja kulera i ostalih sranja, milina. Samo staviš na 200c i pečeš oko 10 min. Nekoliko sam ih spasio tako. Uspešnost 100% u mom slučaju, iako je uzorak jedva dvocifren. Ništa te ne košta da probaš a opisani kvar ukazuje na standardne probleme sa hladnim lemovima koji se otklanjaju pomenutom procedurom. Čim je ona davala bilo kakvu sliku velika je verovatnoća da ništa nije crklo i da ćeš je vratiti u život.
Broj postavljenih tema: 60354. Broj poslatih odgovora: 646987. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.