Poštovani forumaši, kako da baterija na laptopu traje što duže. Da li je korisno izvaditi bateriju i koristiti laptop samo preko punjača, kada se koristi kod kuće, ili je bolje da baterija bude sve vreme u laptop- u?
Da, najveći faktor trošenja baterije je temperatura a u lapu je svakako toplija nego van. Ako ćeš u krajnost onda je vakumiraj i stavi u frižider. Da li ja to radim sa svojim lapovima? Ne, stoje unutra.
Ako ti je lap top stalno mobilan onda nema vajde da je stedis,a ako recimo svaki 10 dan ides negde sa lap topom onda bateriju ispraznis do pola je najbolje pa je samo napunis 100 % pre nego sto krenes negde,tako sam cuo da je najbolje ali to ti mozda povecava trajnost baterije za nekih 20 - 30% kao... Ali najbolje je da odes na sajt proizvodjaca i procitas upustva za bateriju koju je dao ili na onom upustvu kojem dobijes uz lap top..
A ovo vakumiranje i cuvanje u frizideru - - je pomalo silly idea, jer ja kontam da ce tu bateriju da razHebe vlaga (koja ce i te kako vremenom proci kroz najlon u koji si upakovao bateriju) tako da ti je moj savet napuni je `do chepa` i smestu u neku ESD foliju od harda, pa u fijoku, ili gde vec nameravas da je cuvas. Po potrebi jednom dvaput godisnje je isprazni do 0 i napuni do vrha, cisto da se ne ulenji.
Dakle, slobodno koristi lap samo na punjacu ako ga ne iznosis iz kuce ili kad ga koristis u kuci duze vreme, nema razloga da se baterija stalno dopunjava i time opterecuje i punjac i smanjuje njen radni vek (broj ciklusa punjenja praznjenja).
Nemoj se uopšte opterećivati baterijom, ako je baterija kvalitetna trajaće ti prilično dugo. Nemoj je prazniti bez potrebe, svaki ciklus joj skraćuje vek trajanja. Nemoj je prazniti više nego je potrebno, Lion baterije ne vole duboko pražnjenje. Lion baterije koje se neće dugo koristiti skladište se sa nekih 40% kapaciteta. Ovo je nebitno jer ćeš laptop koristiti verovatno svakog dana. Nemoj vaditi bateriju jer nećeš joj ništa korisno uraditi a rizikuješ gubitak podataka u slučaju nestanka struje. Baterija na laptopu, kada je skroz puna, neće se ni puniti dok ne padne na 95% kapaciteta. Na ovaj način tretirana baterija na HP8510p, procesor T9300 2,5GHz, 8-mo ćelijska 73Wh, Date code 27/12/2007 (godište proizvodnje) još uvek drži oko 1,5-2h pod umerenim opterećenjem. Na drugom identičnom modelu imam novu bateriju kupljenu u Kanadi ali je 66Wh koja ima skoro isto vreme držanja. Na trećem laptopu HP Nc6120c baterija je takođe originalna, stara je bar 7-8 godina i sa procesorom Pentium M750 i dan danas izgura 2-2,5h na Net-u.
Eto koliko dugo se na ovaj način tretirane baterije mogu održati. Naravno u pogledu kvaliteta baterija, iz mog ličnog iskustva biznis serija HP se meni pokazala veoma dobro. Inače sam lično bio razočaran sa nekim drugim firmama kod kojih baterije posle samo par godina nisu držale više od par minuta. Namerno neću navoditi imena tih firmi da ne bude antireklama.
Ali smatram da je ovo cista glupost, narocito deo gde je receno da bateriju treba drzati u masini za svaki slucaj jer ce da nestane struja i da odu podaci... Ok, moze sutra iz Ukrajine da zaluta neki Iskander-M i da ti spici zgradu u kojoj zivis pa ces osim tih laptopova ostati i bez mnogo bitnijih stvari u zivotu...
Ja sam moju nalio do vrha (i svaku drugu koju ne koristim napunim do vrha, bilo da je za mobilni telefon, za bilo sta, ali skroz nebitno sta) i odlozio u ESD foliji (em je stitim od prasine, em od elektrostatickog praznjenja) tako da smatram da sam uradio ok stvar.
Sad cu bas da gledam da padne na ravno 40%, jesbolimeqrac...
Nabavi ti druze pored te tvoje baterije i jedan UPS i agregat, zlu ne trebalo .)
Smatraj, ko ti brani ja sam svoj stav izneo na osnovu znanja stečenog u praksi i u struci jer mi je to profesija a ne na osnovu stava ja radim tako i tako je ispravno. A ako te nešto boli to se ne leči ovde...
I lepo se vidi da baterija napunjena 40% na temperaturi 25 stepeni posle godinu dana će zadržati napunjenost od 96% dok će ista baterija napunjena 100% na istoj temperaturi posle samo 3 meseca imati 80% kapaciteta.
:: Ali smatram da je ovo cista glupost, narocito deo gde je receno da bateriju treba drzati u masini za svaki slucaj jer ce da nestane struja i da odu podaci... Ok, moze sutra iz Ukrajine da zaluta neki Iskander-M i da ti spici zgradu u kojoj zivis pa ces osim tih laptopova ostati i bez mnogo bitnijih stvari u zivotu.. :: :: Ja sam moju nalio do vrha (i svaku drugu koju ne koristim napunim do vrha, bilo da je za mobilni telefon, za bilo sta, ali skroz nebitno sta) i odlozio u ESD foliji (em je stitim od prasine, em od elektrostatickog praznjenja) tako da smatram da sam uradio ok stvar :: :: Sad cu bas da gledam da padne na ravno 40%, jesbolimeqrac.. :: :: Nabavi ti druze pored te tvoje baterije i jedan UPS i agregat, zlu ne trebalo . :: :: ::
Na taj način vrlo uspešno ubijaš kapacitet baterije.
Litijumske (li-ion, li-po...) baterije se NE ČUVAJU napunjene na 100% jer jako brzo gube na kapacitetu.
U zavisnosti od proizvođača/tipa baterije generalna preporuka za se čuvaju napunjene 40-70% na suvom i hladnom mestu.
Za mene lično držanje baterije van laptopa mi je glupost, koja je svrha kupovina laptopa ako već ne mogu da ga nosim/premestim i sl. Šta, svaki put kad negde nosim laptop, moram to satima unapred da planiram da napunim bateriju i sl?
Ako se računar uopšte ne nosi, zašto kupovati laptop?
:: Ja sam moju nalio do vrha (i svaku drugu koju ne koristim napunim do vrha, bilo da je za mobilni telefon, za bilo sta, ali skroz nebitno sta) i odlozio u ESD foliji (em je stitim od prasine, em od elektrostatickog praznjenja) tako da smatram da sam uradio ok stvar :: :: Sad cu bas da gledam da padne na ravno 40%, jesbolimeqrac.. :: :: Nabavi ti druze pored te tvoje baterije i jedan UPS i agregat, zlu ne trebalo . :: :: ::
Jbs mi sve ako trebam da se opterecujem jos i time da li cu puci 40-60€ za tri godine ako baterija bude na mestu i obavljala posao za koji je zaduzena ili za pet godina ako je ne koristim i kad god mi zena otvori frizider da prevrce ocina i da me gleda ko da sam pao sa Marsa...
: :: http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_store_batterie :: :: I lepo se vidi da baterija napunjena 40% na temperaturi 25 stepeni posle godinu dana će zadržati napunjenost od 96% dok će ista baterija napunjena 100% na istoj temperaturi posle samo 3 meseca imati 80% kapaciteta. :: :: Ima ovde još pametnih stvari koga interesuje :: :: :: :: http://valid.canardpc.com/shbs6 :: :: WOT Nick: Vaske :: :: :: Ali smatram da je ovo cista glupost, narocito deo gde je receno da bateriju treba drzati u masini za svaki slucaj jer ce da nestane struja i da odu podaci... Ok, moze sutra iz Ukrajine da zaluta neki Iskander-M i da ti spici zgradu u kojoj zivis pa ces osim tih laptopova ostati i bez mnogo bitnijih stvari u zivotu.. :: :: :: :: Ja sam moju nalio do vrha (i svaku drugu koju ne koristim napunim do vrha, bilo da je za mobilni telefon, za bilo sta, ali skroz nebitno sta) i odlozio u ESD foliji (em je stitim od prasine, em od elektrostatickog praznjenja) tako da smatram da sam uradio ok stvar :: :: :: :: Sad cu bas da gledam da padne na ravno 40%, jesbolimeqrac.. :: :: :: :: Nabavi ti druze pored te tvoje baterije i jedan UPS i agregat, zlu ne trebalo . :: :: :: :: :: ::
Na prethodnom laptopu sam imao opciju da na tastaturi iskljucim opciju punjenja kada je laptop prikljucen na struju.
Na novom laptopu nemam tu opciju, a i baterija je integrisana unutar kucista (ne moze da se skida). Da li postoji neki program kako bih ovo mogao da izvedem, ne bih zeleo da brzo unistim bateriju? Ili ako ga drzim nonstop na punjacu, koliko to moze da skodi bateriji?
Baterija na laptopu se ne puni non-stop već samo kada je to potrebno iako je konstantno laptop priključen na punjač. Punjenje baterije počinje kad njen kapacitet padne ispod 95% (bar je taj procenat na HP-u). Kod ostalih proizvođača je to slično.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647013. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.