Kupio kolega novi lap top za sebe i zamolio me da mu podignem sistem, i tako ja dignem win7 x64 jer lap ima 4GB rama, a i na oficijelnom sajtu vidim ima regularno svih driver-a, znaci to je to, podrska je tu, nema sta. Malo je gnjavio sa dizanjem sistem-a, i ja pomislih pa dobro, jbg-a nije sad neka masina, ipak je amd E1 apu unutra, sta da se i ocekuje.
Da skratim pricu, podignut svez sistem, instalirani svi drajveri, i lap top ladno ne moze da pusti youtube video kako treba, bilo preko chrome-a, bilo preko internet explorer-a, secka katastrofa, bez obzira da li probao 1080p ili 720p, jedino 480p tu i tamo pusta ali umeju slika i zvuk da se razmimoidju.
Pogledam ja malo bolje specifikaciju, kad ono unutra neki amd apu E1-2100 dual core koji radi, da ne poverujes, na samo 1GHz, i jos ima integrisanu grafiku sa kojom deli resurse, kao i memoriju. WTF!! Uopste ne mogu da shvatim poentu ovakvog lap topa, pa moj tel. je tri puta jaci od ovoga.
Aj da izgleda onako minijaturno, da ima display od 7-10` pa kao i da razumem, manja potrosnja, bla bla, ali ovako, lap izgleda kulturiska, ali neupotrebljiv prakticno.
Ako neko ima bilo kakvu ideju, moze li se ovo cudo naterati bar da pisljivi youtube radi kako treba, ima li neko bilo kakvih iskustava sa ovakvim ubogim masinama. Ovo bi prakticno bio neki pandam intelu sa atom procesorom. Pa jbt-e cak i tablet bolje radi od ovog govneta.
Pazite kada sam mu pokrenuo 2-3 taba na chrome-u desava mu se da mu se procesor zakuca na 100%, uzas. :(
Majko mila, da ne bude sad da previse ocekujem i kenjam, ali evo informacija iz prve ruke, ko zeli da kupi nesto ovako, ljudi bezite od ovoga. Inace kosta 35 000 din.
Moći će da pusti 720p, ali treba da se maltletiraš skoro 3 sata nakon instalacije da to radi podnošljivo. Neka ga vrati i uzme sa N2930. Ako ne može, onda Maxton Nitro mu moraš instalirati ili Operu 27. Instaliraj i flash player 11.9, jer je on zadnji koji radi sa tim mašinama zadovoljavajuće, a ako se nećeš zamarati sa podešavanjem, onda Sleipneir 4.3.6(on u sebi ima već flash player 11.9, samo ugasi da se vrši nadogradnja. Neće moći igrati poker na FB, ali sve ostalo radi kako treba. Sa njim radi najbolje, samo ga je potrebno podesiti. Inače, cijena tog laptopa je ispod 30 000 din, bez obzira šta oni napisali.
Evo ovako, mlatio sam se sa njim jedno 1-2h i apsolutno nista nije urodilo plodom, mada iskreno nisam imao zelju da instaliram i podesavam ovo sto je operator savetovao, mislim jebes lap top koji nije u stanju da radi sa browserom kako treba. Ladno kada mu poubijam sve zive servise u pozadini i cpu ostane na 1-10% opterecenosti, kako se pusti neki youtube video, momentalno se cpu zakuca na 100%.
Kolega svakako nije zahtevan korisnik, ali dati 35 000 za ovo sranje, a a! Nazvao je prodavca, na moj nagovor, i dogovorili su se da im u ponedeljak vrati lap top i uzme neki drugi, hvala bogu pa nije prosao onaj zakonski rok od 7 dana. Nasao sam mu neki sa intel QC N3540 i na njemu ce sigurno sve da radi ko podmazano, a razlika u ceni je ~3000 din.
Eto, valjda ce ova tema malo da pomogne svima onima koji se zalete za neki ovakav model.
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD Samsung 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/CM Octane/A4Tech V7
Dobro je na kraju sve proslo, jos kolega mucenik nije imao pojma da moze po zakonu da ga vrati, odmah mu lakse, inace je bio ocajan.
Jbt-e ljudi, ne mogu da vam opisem kako ovaj lap top izgleda uzivo, da kazem vrlo dobro, lep dizajn, plastika ima neku sivkastu boju sa aplikacijom, ma bombona kako je sve to hp uklopio. Display solidan. Eto kako sminka ume da prevari, pa to je strasno.
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD Samsung 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium
Da ironija bude jos veca, kolega ima kuci neki prastari lap top sa sempronom u sebi, mislim na 2GHz i 1GB rama, i na njemu chrome ne steka uopste kao na ovome.
Ja ne mogu da vam opisem njegovu facu kada je dosao danas i prica mi kako mu je bilo doslo da ga baci kroz prozor. Da nije tuzno bilo bi smesno.
Ono sto meni najvise smeta je to sto isti ti prodavci ocigledno nemaju blage veze, pa zar nikome nije palo tamo u radnji na pamet da mu daju neki savet, decko se uopste ne razume i on je gledao nesto po toj ceni a da mu pritom i lepo izgleda i eto znao je da bar gleda da ima minimum 4gb rama. Mogli su u radnji da ga posavetuju i kazu e cekaj decko to nije bas tako dobro kao sto izgleda, evo imate za samo +1000 din da uzmete recimo ovaj sa celeron dual core-om koji radi na 2+GHz i koji ce da klizi na netu.
Strasno, kolika nezainteresovanost od strane prodavaca. Naravno ovo ne mogu da generalizujem, ima i drugacijih slucajeva koje sam i licno doziveo i svaka im cast.
Zabole ih da ti daju savet...Ja ne znam, da imam taj laptop, ne bih mogao nikome da ga prodam. Kakav je to laptop koji ne moze ni na net da izadje? Za cega koristiti to gowno, nije mi jasno. Pod to da spada u multimediju, mozda su mislili DivX i mp3 :D
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Sestri sam takodje uzeo HP Pavilion 17` sa APU DC 1.3Ghz. Skoro pa ista situacija. Otpada kosa za glave kad treba nesto da se odradi, office, net, muzika, ma haos. Samo sto smo mi taj lap uzeli u zameni za Dell sa intel 2995u (koji je bio ocaj po izgledo, ali je radio dobro)
Doduse laptop je radio perfektno prvih 2,3 dana dok mu nisam ubacio par potrebnih programa. Znaci letelo je sve, 5,6 tab-a u chromu, u pozadini film, office otvoren i onda buum. Odjednom postaje kanta. Takodje imao sam problem sa 1080p na youtubu, ali instalicijom adobe-a ili prelaskom na internet explorer klizi bez problema.
Podrska za drajvere je uzasna.
Sad jbg, nisam poslusao savete forumasa, zato sto niko konkretno nije koristio ovaj apu, svi u fazonu bezi od apu-a,a ponovo krenuo sam logikom da je nemoguce da ugradjuju nesto tako sto ne moze da zadovolji prosecne potrebe korisnika, narocito ne u Pavilion seriju. Takodje procitao par tekstova gde nisu nacrnili toliko taj apu u odnosu na to kako se ustvari ponasa pri radu.
Iz ciste radoznalosti, pustio sam na njemu preko MPC-a neki divx koji ima rezoluciju 624x352 i njega je pustio bez problema ali uz opterecenost cpu-a na oko 30%.
Bas sam gledao kako ga reklamiraju na oficijelnom HP sajtu, i ama bas nigde se ne pominje nesto u stilu uzivajte u HD materijalu i multimediji, bla bla. Pise samo u stilu uzivajte u radu na HD display-u sa led pozadinskim osvetljenjem, kao i gledajte DVD filmove preko dvd citaca ili rezite vase medije.
A evo recimo text prodavca kod nas: `HP Pavilion 15-g500nm je računar sa odličnim odnosom cene i kvaliteta! Obavite svakodnevne obaveze bez poteškoća, od surfovanja internetom, opuštanja uz film ili muziku, do komunikacije sa vašim poslovnim partnerima. AMD-ov dvojezgarni procesor E1-2100, 4GB radne memorije i integrisana Radeon HD 8210 grafička karta, brzo će i efikasno izvršiti sve zadatke. Konfiguracija je upakovana u čvrsto, izdržljivo kućište, pružajući stil i pouzadnost.`
Jedino mogu da se slozim sa time da je konfiguracija upakovana u fino kuciste i nista vise.
Koja smejurija majko mila!!! Eto, i tako se kupci, koji se ne razumeju, zalete, pa posle hvatanje za glavu.
EDIT: @Plamen Ko zna koliko jos ima ljudi koji su se zajebali sa ovom kupovinom.
Svakako opet cu napomenutu, LJUDI BEZITE OD OVAKVE ILI SLINCE KONFIGURACIJE !!!
:: Zabole ih da ti daju savet...Ja ne znam, da imam taj laptop, ne bih mogao nikome da ga prodam. Kakav je to laptop koji ne moze ni na net da izadje? Za cega koristiti to gowno, nije mi jasno. Pod to da spada u multimediju, mozda su mislili DivX i mp3 : :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Ali promakne ljudima hbg.. Ja imam 2 kom HP laptopa sa tim (slicnim) APU (e1 1200 i e-350) i na sajtu AMD-a lepo pise da su namenjeni za netbook-ove (rad u nizim rezolucijama) itd itd... Medjutim, oba kupljena na akciji za cca 200 eur jos pre godinu i po dana u Nemackoj. Koristio sam K10STAT i klokovao ih na 2.4 ghz ali kao da nisu klokovani (duplo), nema efekta... A ova cena ovde je cista samarcina kupcu, ali to je neka druga prica...
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
Nemoguće da si kupio takve laptope !? Kako je to moguće ? PA ti sve znaš ili se varam ... 200 eura !!! Pa zar nisu bili ovdje oko 190 eura kod nas u maloprodaji u E**i-ju ? A ti si uzeo na akciji u Njemačkoj ? Hm... Pametno. Čestitam.
Za tebe ne znam, ali mene NE MRZI da sacekam na MADJARSKOJ granici u 4 ujutro da mi ispisu cek za povracaj PDV koji kad odem ponovo za Nemacku naplatim u banci. Tebe mrzi - e onda hbg.
A evo ti tema, posto vidim da me tovaris da cak lazem :
Tajna je u IE. Uzeo sam ćaletu prošle godine APU E1-1200, na 1.5Ghz sa 4GB. Jedan 720p ytube snimak na mi Chromeu uzima 85%, isti klip u IE ne prelazi 35%, a pada i do 10%. Držim da bi i 1080p lako pustio u IE. Odkako je HTML5 default player za ytube, IE je daleko najbrži za te svrhe.
EDIT: Što se tiče MPC-a, divx kodec nema DXVA akceleraciju. Pusti nešto upakovano sa H264 i ići će bez problema u mpc-u u 1080p.
Tu su pravi krševi od laptopa, i ja sam se bio zaleteo svojevremeno, jer mi je trebalo nešto `za prvu pomoć a ne previše skupo` kad mi je riknuo lap. Dokazano su ove kupovine najgore. i tako sam se družio sa E-2000 AMD Apu krntijom, mislim da radi na 1.7Ghz ne sećam se tačno. Vrteo sam na njemu razne Linuxe, Xp, samo da bih imao normalan rad i browsing. Al ne vredi, krš ostaje krš, svaki novi tab, svaki novi klik, za njega je nož u rebra. Kada sam skoro napravio desktop mašinu sa i4 4460 i 8gb rama, preporodio sam se. Kao ružna uspomena na taj APU mi ostade kosa seda:)
na poslu uredno radim na siemensu C2duuo ( mislim da je na 2.2 (neki 2xxx intel)), XP, SP3 (genuine), 3GbDDR2, na 667... nikada, pa ni sada, nemam problem sa Tubetom i seckanjem cak ni na 1080p. Ladno pustam da svari svaki update od Adobe-a i to tera i u Ie-8 (koju svi mrzite ), i u FF 33.xxx i u Operi 12.xxx i 27.xxx....(og chrometa sam odavno digo ruke, jer je smarač do bols), ...sve to radi pod teškim korporativnim Kasperky antivirusom. Ljudi, ili je moj računar vlasnik natprirodnih moći, ili vi pravite kardinalne greške sa OS_ovima (ili čime god već)... ja pa čak nemam ni problem sa ženinim Acer-om one (notebook na 1.6 i 2Gb rama ) koji sve to isto tera u fulu.... u čemu je fora ? **************** DELL INSPIRON 17R N7110
stari moj compaq 6710, c2duo na 2.2 sa 1 Gb rama i pod xp-om takodje vari tubeta na 1080( uz par sekundi buferovanja), koji sam morao sad da kresnem ( inače služi tastu od 81 godinu, za čitanje dnevne štampe), ne bi li sebe uverio u istinitost svoje priče.... e ? šta sad ? **************** DELL INSPIRON 17R N7110
Da me sad neko pogresno ne shvati ali fora i jeste u Intelu. Na Intel platformi sve daleko fluidnije, agilnije radi. Probao, video.
Odavno sam rekao da ta APU resenja nisu ni za Q. Mozda nesto iz najjace ponude moze da posluzi. Takodje te platforme imaju veliki broj otkaza pa je AMD jedno vreme krio, tek posle na kraju godine su priznali itd.
Mnogo je bolje uzeti krstenu platformu sa nekim i3 procesorom ako postoji mogucnosti da se uklopi u budzet nego da hibridna AMD resenja.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647013. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.