Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Laptop i Tablet PC
RAM MEMORIJA ZA LAPTOP
STRANA 1 OD 1
hocukuci RAM MEMORIJA ZA LAPTOP 16.10.2007. 10:26 T6044

status: user
broj poruka: 296
Da li je neophodno da oba memorijska modula budu od istog proizvodjaca da bi sve dobro funkcionisalo?
Dokupio bih jos ram memorije za svoj Dell 1300, sada imam ProMos 512 mb 533Mhz DDR2 200-Pin SO-DIMM. Koliko sam uspeo da se informisem kod nas nema u prodaji memorije od ovog proizvodjaca. U zvanicnom zastupniku Dell-a za Srbiju-inform@tik@ prodaju memoriju, ali osetno skuplje, za 1gb traze 54 evra i to nije sigurno da je ProMos vec navodno dell-ova?!
Mislio sam da uzmem: Kingston ValueRAM 1GB 533MHz DDR2 SO-DIMM. (oko 35evra)
Sta je to ValueRAM?

Ostali prozvodjaci DDR2 533Mhz SO-DIMM: NCP, GoodRam, TakeMS, Transcend, RC

Sta ciniti?

P.S. Da li bi radio modul sa vecom brzinom npr. 667 MHz ili vise.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Dyca re 16.10.2007. 12:19 #30367

broj poruka: 1574
Trebalo bi da sve radi..mada se nekada desava da dodje do nekompitabilnosti modula..Ako mozes,odnesi laptop tamo gde kupujes memorijui trazi da ti odmah stave unutra da bi video da li radi..Od proizvodjaca koje si naveo,najbolji je Kingston(znaci ni pod razno ne kupuj ni jednu drugu od ovih sto si naveo).To sto je value ram,znaci da je napravljena da obavlja osnovan posao i da se sa njom nemozes poigravati,tipa da joj zatezujes latencije ili dizes brzinu..I na kraju,da radili bi ti i moduli vece brzine,samo sto bi se spustio na brzinu sporijeg modula..pozz

VMARC Evo resenja 16.10.2007. 12:23 #30368

broj poruka: 9420
Uzmi jedan gigabajt kingstona na 667 megaherca. 90% sansi je da ce ti sve raditi jer je ova memorija kompatibilna sa velikom vecinom memorija drugih proizvodjaca. Ako sve prodje kako treba, tj ne bude nikakvih anomalija u radu imaces 1.5GB a ako ih bude izbaci tu 512MB i imaces giga, sto je opet dovoljno. Tih 512 prodaj i dodaj jos malo para pa uzmi je jednog kingstona na giga.
imas jos jednu, mozda i bolju opciju, a to je da odes u malo bolju radnju u gradu i zamolis ih da ti ugrade memoriju i puste neki test. ako prodje 15 minuta testa, nemas nikakve frke, sve ce ti raditi kao podmazano. ovo uopste nije nemoguca misja, jer se tako u principu i prodaju memorije za laptop, upravo zbog nekompatibilnosti raznih proizvodjaca memorija i maticnih poloca za notebooke.

hocukuci hocu reci 16.10.2007. 15:48 #30386

broj poruka: 296
hvala, stim sto mi cinjenica da u obzir moze doci brzina od 667 mhz namece izbor izmedju:
Kingston 1GB 667MHz DDR2 SO-DIMM DDR2 (27 Evra)
GEIL 1GB 667MHz DDR2 SO-DIMM DDR2 (28evra)
Corsair Value select 1GB DDR2 667MHz, SO-DIMM (39evra)
i
Kingston ValueRAM 1GB 533MHz DDR2 SO-DIMM. (oko 35evra)

P.S. tek sad videh da je ova na 533 skuplja od nekih na 667, pa gde je tu logika?
POzzdr svima

Dyca re 16.10.2007. 17:28 #30396

broj poruka: 1574
Stariji su to moduli,pa posto su ih uvezli po vecoj ceni,sada im se ne isplati da ih prodaju jeftino..A uvek ce se naci neka budala koja ce ih kupiti..

drzacomp samo da dodam... 16.10.2007. 21:14 #30409

broj poruka: 359
...da sam imao slicna pitanja posto sam uzimao jos memorije za toshibu, pa:

pojedini proizvodjaci (tipa corsair) cak izbacuju na sajtu za dosta modela laptopova memoriju koja je po njima kompatibilna pa verovatno i testirana. Ja sam tako nasao za moj komp modul koji bi trebao da radi, ali nazalost ne i u prodavnicama tako da sam zavrsio na kingstonu sa kojim sam bio zadovoljan dok nije baldisao (nakon mesec dana). Zahvaljujuci garanciji sam dobio novi modul koji za sada radi kao sto treba.
Trenutno imam 1.5GB (512 originalne toshibine memorije koja je usput koreanski hynix i jos giga kingstona) i verovatno cu uraditi kao sto kaze VMARC ako neko bude hteo da kupi tu originalnu memoriju (a trebalo bi...)
vezano za latencije i brzinu - mozes i nije problem da uzimas 667 ali mislim da je bolje uzeti na 533 ako je slicna cena bas zbog tih latencija bla, bla, bla...

Blacky hm, evo i ja hocu da dokupim memoriju za svoj laptop... 08.04.2008. 10:55 #50431

broj poruka: 16
Samo koliko znam da bi se postigla stabilnost rada kompa, i maksimalno iskoristila RAM, potrebno je da oba modula budu identicnih karakteriatika, pozeljno i od istog proizvodjaca. Slazem se da komp radi i sa jednim modulom od 512 i jednim od 1gb, i sto kao sto ce i lift da povuce vise osoba nego sto je predvidjeno, dok jednom ne pukne sajla :P Neka me neko ispravi ako gresim.
A jedan prodavac mi je rekao da Kingston ne pravi dobru memoriju za laptop, navodno je Transcend bolji....
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs