Kakva su iskustva sa koriscenjem linuksa na laptopovima.Interesuje me posebno deo koji se odnosi na dijagnostiku sistema-hardvera.Jasno je da sistem moze da se nategne pomocu raznih univerzalnih drajvera da fino radi , ali kako radi deo koji je bas specifican za hardver-energetski menadzeri za cpu,grafiku,hdd...Ipak je laptop masina koja se relativno lako pregreva,pa je taj deo veoma bitan.Znaci da li linuks da tako kazem skracuje radni vek uredjaja ako ne moze da kvalitetno odradi taj deo.Kakva je programska podrska za to u linuxu-vasa iskustva.
Ako znas da ga podesis kao Win radi sve kako treba. Imas masu programa za monitoring sistema i power menadzment itd itd. Ubuntu http://valid.canardpc.com/7wegij
Video sam na nekim forumima da se ne snalaze bas najbolje sve distribucije sa tim delom sistema ali se valjda svaki dan ponesto ispravi-moguce je da ovi novi laptopovi svezi pa ljudi nisu stigli da ispeglaju sve..maltene su to uglavnom namenski win aparatri da ih tako nazovem..
Smanji upotrebu hard-a i prebaci na RAM šta god je moguće (postoji igranje snimanja na hard po i pre gašenja sistema zarad očuvanja setovanja i naknadnih izmena), seta programa koji najčešće koristiš i problemi „pregrejavanja su manje-više rešeni. Video materijale praktikuj da download-ujes pre nego da ih gledaš u realnom vremenu (flash-pričice) flashgot + uget + firefox +-vlc. Iz nekog mog ličnog iskustva, linux okruženja kud i kamo manje smaraju laptop jer i sami korisnici u 99% slučajeva znaju šta rade, a i alatke tipa GKrellM i njemu slične Conky itd. su uvek up-und-running, tako da i ako se stvori bilo kakav „lag“, momentalno je detektvoan i odmah ili kasnije preko log fajlova eleminisan. Kada kreneš da i sam čistiš stvari koje ne koristiš ili se setiš da ih upotrebiš jednom u 3 meseca, broj aktivnih procesa/programa će se kud i kamo smanjiti. S druge strane izbor bare-bone distribucija je i više nego pristojan pa mu dodaj sam module koji ti trebaju. Problem dijagnostike i pratećih alatki je da je za većinu potrebna konzola, jer je gui sam po sebi nepraktičan i u mnogim situacijama konfuzan. Energetska efikasnost se postiže tvojom ličnim obrazovanjem i poznavanjem materije, tako da jednog dana doživiš i to da pakuješ sopstvene highly customized linux builds. Bez pristojnog poznavanja shell-a, ne bih gubio vreme sa linux-om, jer nije samo-intuitivan kao windows i može da „zaboli“ kada zarad neznanja doživiš neprijatne situacije (root-mode active: http://bit.ly/1nWZQqu). Virtualbox je ogroman prijatelj, nevezano šta si strpao u njega. Pa kad prođe testing faza, ti se lepo otisneš u „realni“ svet.
p.s.
sve se da doštelovati, samo neguj mazohističke tendencije sa izvestnom dozom samokontrole i umerenosti i gle čuda reč „windows“ će poprimiti potpuno novo značenje u linux world-u
________________________ Fiat justitia ruat caelum
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.