Elem najzad sam se nakanio da zamenim CPU na DELL n5010 laptopu kad ono pacetina...
Sve sam lepo rasturio i na CPU sasvim fino pasuje termalna pasta umesto predjasnje zvake koja se skoro razgradila nakon nepune cetiri godine...
Avaj kad videh kolicki je GPU neki HD 4700 umalo se nisam preturio sa stolice... pomenuti GPU nema ni pola kvadratnog centimetra... ali...
ALI... uvek je tu jedno veliko ALI...
Prilikom skidanja hladnjaka deo zvake ostade na GPU a deo na hladnjaku... sto ce reci da vracanje nije bas pozeljno...
Guglam vec pola sata i ne nalazim nista uputno...
Zna li neko gde mogu da kupim ZVAKU (ne paste i mazalice) ne bi li je zamenio i spakovao sve lepo nazad...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
Posto je kuler fiksiran srafovima, `zvaka` ce se vratiti na svoje mesto, kao sto je i bila, formirace istu celinu. Ako bas hoces, svrati do bilo kog servisa, sigurno mogu da skinu sa nekog kulera. Ja imam kilo toga, doslovno... PS. NIPOSTO ne stavljaj pastu umesto zvake!!! Potpisaces mu smrtnu presudu u roku od mesec dana najvise.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
nije to samo GPU :) , to je i bridz :) :) :) , n5010 i n5030 sa rs880 chipsetom mi najvise stize u servis , najvise zato sto se najvise i prodalo tih dell-ova kod nas .
poslusaj vmarca i vrati tako , nediraj prstima ni slucajno , i nestavljaj pastu na termopad.
Hocete da kazete da nigde ne stavim pastu... Tj. ni na CPU ni na GPU...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
:: :: nije to samo GPU :) , to je i bridz :) :) :) , n5010 i n5030 sa rs880 chipsetom mi najvise stize u servis , najvise zato sto se najvise i prodalo tih dell-ova kod nas :: :: :: poslusaj vmarca i vrati tako , nediraj prstima ni slucajno , i nestavljaj pastu na termopad.
Zvaka je tu da bi ostvarila nesto bolji mehanicki kontakt (``lepljiva traka``), ali ako postoji ``shnala`` ili srafici koji cvrsto drze hladnjak, za zvaku bas i nema mnogo posla. Za svaki slucaj, daj i neke fotke sadasneg stanja, pa da se uverimo...
Buduci da se zvaka pocepala jednostavno sam je uklonio sa dela na koji naleze GPU...
Ako je i bilo tamo gde je CPU onda se totalno dezintegrisala i rastopila svuda okole CPU-a, na hladnjaku je nije bilo ali zato je bilo svuda okolo silikonske plocice CPU-a bas kao na i7-720 koji si video...
Nista sutra prvo da nabavim silikinsku zvaku samo jos ne znam koju da uzmem ima ih sa 3W i 6W provodljivosti... predpostavljam da je ova druga bolja... (sad videh da ima i neka sa 3.2W)
:: Zvaka je tu da bi ostvarila nesto bolji mehanicki kontakt (``lepljiva traka``), ali ako postoji ``shnala`` ili srafici koji cvrsto drze hladnjak, za zvaku bas i nema mnogo posla :: Za svaki slucaj, daj i neke fotke sadasneg stanja, pa da se uverimo.. :: :: ::
Na GPU ni slucajno, ni u kojoj varijanti: Niti da skines zvaku a da stavis pastu Niti (ne daj boze) pastu preko zvake
Ili kupi drugu zvaku, iste debljine ili vrati tu istu, slobodno.
Za GPU i SB je predvidjena zvaka, ako je eliminises i stavis pastu, srafovi nece dovoljno privuci heatpipe na povrsinu GPU/SB i nece imati dovoljno cvrst pritisak. To ja najcesca greska pri nestrucnom `menjanju paste` na laptopovima.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Re: Bilo koja pasta, bolje ce provoditi toplotu od bilo koje ``zvake``.
15.10.2014. 21:04
status: user broj poruka: 9420
Brate, ne lupaj. Da bolje provodi ili da treba da bude tu, Lenovo bi je sigurno stavio. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
:: Ne zaboravi da sve dodirne povrsine prvo dobro ocistis od ostataka ``zvake`` (stapici sa vatom, meka krpica itd.).. :: :: ::
VMARC, ti lupas, pa ja ipak to ne konstatujem (sve do sada).
15.10.2014. 21:13
status: user broj poruka: 10997
Dakle: pojma, brate nemas sa ovom problematikom. Zvaka je korisna SAMO ako vrsi i mehanicku ulogu (samostalno fiksira, ili poboljsava mehanicku cvrstocu spoja). Tacka.
Re: Re: Bilo koja pasta, bolje ce provoditi toplotu od bilo koje ``zvake``.
15.10.2014. 21:14
status: user broj poruka: 7769
Otkuda sad ovaj Lenovo taj nisam rastavljao...
Rastavio sam DELL n5010... i3-350+HD5740+SSD120GB+HDD1TB...
Nista sutra kupujem Bazooka ili Babalu zvaku d=1.5 mm zatim ciscenje svega Jovo na novo te ukrajanja zvakica i lepljenje istih ne bi li sve bilo kako treba...
Ali mi jopet nije jasno kako zvaka moze biti ucinkovitija od paste !!!
No dobro VMARC je ipak neko ko se bavi ovim za zivot pa valjda ima vise iskustva...
P.S. A kad vidim koje je dzibersko hladnjenje stavio DELL pomalo se pitam ima li smisla staviti i7-720QM umesto postojeceg i3-350M...
:: Da bolje provodi ili da treba da bude tu, Lenovo bi je sigurno stavio :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH :: with Retina displa :: 2.5GHz dual-core Intel Core i :: Turbo Boost up to 3.1GH :: 8GB 1600MHz memor :: 128GB flash storag :: Intel HD Graphics 400 :: :: :: Ne zaboravi da sve dodirne povrsine prvo dobro ocistis od ostataka ``zvake`` (stapici sa vatom, meka krpica itd.).. :: :: :: :: :: ::
Brate tortojedu, kako hoces, ja ti kazem kako jeste
15.10.2014. 21:19
status: user broj poruka: 9420
Permutovao sam Lenovo umesto Dell, ali nije ni bitno. I ti mozes da stavljas sta god zelis, ali meni je na servis doslo koliko god hoces lapova posle ciscenja majstora koji razmisljaju kao torta. Na zalost, prekuglavanje nikome ne preporucujem, tako da sam ih sve vratio nazad vlasnicima. i7 mozes slobodno da stavis, sistem hladjenja je isti za sve CPU koji idu u to kuciste, tako da, ako postoji model sa tim procesorom, neces imati problema sa hladjenjem.
Potvrđujem šta kaže VMARC, ako je bila zvaka, stavi žvaku, razmak je prevel za pastu.
Kroz hladnjak prolazi heatpipe, a i šrafovi imaju tačno određen navoj i ne možeš pritegnuti hladnjak toliko da bi pasta bila efektivna - zazor je prevelik.
Što se hladnjaka tiče, kod HP-a recimo za pojedine modele se razlikuju hladnjaci u zavisnosti od procesora, fizički su istih dimenzija, ali za Pentium i i3 je kompletno od aluminijuma, a ako laptop dođe sa i5 bude od bakra i sl. - i3-4150@Raijintek Zelos, GA-B85N,Corsair 2*8GB DDR3-1600, PC 7770 GHz Ed. Samsung 840 EVO 250GB, Toshiba 500GB CM Elite 110, Enermax Revolution Xt 730W, LG IPS277L-BN Marantz SR3001+MA BR5+Sony DS6500
Da ne bi bilo nedorecenosti: zvaka se stavlja i onda kada mora...
15.10.2014. 21:39
status: user broj poruka: 10997
da se obezbedi maksimalna elektricka neprovodljivost (ukoliko bi, inace, hladnjak dodirivao neki neizolovani kontakt na povrsini na koju se naslanja).
Ucite od mene, draga deco moja, besplatno je (za Dan bezbednosti, ako me se setite - setite, ako ne, nema veze, to je bila moja duznost...)
@mighty: razmisli - u slucaju o kojem govoris (razmak) mora se voditi racuna i o DEBLJINI ``zvake``, je li tako? Budi precizan kada savetujes, a ne brz...
Da, mora da se vodi računa o debljini žvake. Moraš je zameni sa žvakom originalne debljine, mada može da prođe i malo deblja. Ne sme da bude tanja. - i3-4150@Raijintek Zelos, GA-B85N,Corsair 2*8GB DDR3-1600, PC 7770 GHz Ed. Samsung 840 EVO 250GB, Toshiba 500GB CM Elite 110, Enermax Revolution Xt 730W, LG IPS277L-BN Marantz SR3001+MA BR5+Sony DS6500
Jedino ta termalna provodljivost da li 3, 3.2 ili 6W...
Za 6W mora da se narucuje a 3 i 3.2W ima covek sa Cuke...
Elem prvo sam na suvo nabacio pastu na CPU i GPU... postavio hladisu pa skinuo da vidim sta se desava...
Pasta se na CPU lepo razvukla dok na GPU nije ni dobacila do hladnjaka...
Sto bi moglo da znaci da bi na CPU stvarno mogla pasta a na GPU mora Bazooka i/ili Babalu (stariji znaju o cemu se radi)...
:: Da, mora da se vodi računa o debljini žvake. Moraš je zameni sa žvakom originalne debljine, mada može da prođe i malo deblja. Ne sme da bude tanja :: :: i3-4150@Raijintek Zelos, GA-B85N,Corsair 2*8GB DDR3-1600 :: PC 7770 GHz Ed. Samsung 840 EVO 250GB, Toshiba 500GB :: CM Elite 110, Enermax Revolution Xt 730W, LG IPS277L-B :: Marantz SR3001+MA BR5+Sony DS650 :: ::
Re: Samo niposto ne stavljaj pastu izmedju nove zvake i GPU
15.10.2014. 22:11
status: user broj poruka: 7769
Nema logike da to ucinim...
Uvek je jedno ili drugo nikako oba...
Nego zasto zvaka na CPU?
:: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH :: with Retina displa :: 2.5GHz dual-core Intel Core i :: Turbo Boost up to 3.1GH :: 8GB 1600MHz memor :: 128GB flash storag :: Intel HD Graphics 400 :: ::
Proizvođači ponekad stavljaju žvaku i na CPU jer je dugotrajnija i stabilnija od paste, mada mi se čini da je češće pasta za sam CPU, dok za ostalo ide žvaka.
U gar. roku proizvođač plaća servisima za svaku intervenciju - manje intervencija = manji trošak.
- i3-4150@Raijintek Zelos, GA-B85N,Corsair 2*8GB DDR3-1600, PC 7770 GHz Ed. Samsung 840 EVO 250GB, Toshiba 500GB CM Elite 110, Enermax Revolution Xt 730W, LG IPS277L-BN Marantz SR3001+MA BR5+Sony DS6500
Zvaka se stavlja na jako osetljive cipove, poput V-RAM-a, tih laptop GPU-a isl iz razloga sto su ti cipovi jako tanki i krti i lako bi pukli da je samo pasta, tj. metal hladnjaka direkt u dodiru sa cipom i pogotovo kad je u sistemu hladjenja CPU zajedno sa chipsrtom, pa nije moguce lepo zajedno stegnuti a da oba budu istomerno u dodiru sa hladnjakom..Bas iz tog razloga srfovi imaju granicnik, a zvaka popuni tu prazninu i stegne taman koliko treba. Dovoljno je da se stegne jedna strana vise i pukne chip. Sa gumom/zvakom, to tesko moze da se desi i nema problema, mozes da stegnes ko magarac i ostace citav. Sto se provodljivosti tice, naravno da je bolja samo pasta od tih zvaka, ali opet, stavlja se tamo gde temp ne dostize kriticnu temperaturu i posao ce odraditi zvakaca guma.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Sta mislite jel valja da se spoje dve tanje da bi se dobila odovarajuca debljina, ili da jurim jednu deblju, treba mi za neki smd za tv, gde je fabricki predvidjena ali se raspala.
Ja to skidam obavezno ,jer se pasta narocito ona srebrnaste boje pokazala kao bolje resenje.U svakom slucaju zvaka je losije resenje,ali je kod Intela tehnicko resenje ,lose,takvo da bez nje ne moze.
Re: Te zvake se stavljaju isto na AMD fabricke kulere
16.10.2014. 12:29
status: user broj poruka: 18996
Ja isto imam lepa iskustva sa srebrnom Titan pastom, posle 10god.(koliko mi traje) ima potpuno isti viskozitet, a jeftina je. Ima i gold. Ali, AMD na kulere ne stavlja tu zvaku o kojoj je rec u ovoj temi (termalna traka), to nije isto, vec je to pasta koja ima cvrsto stanje dok se ne zagreje.. ali svakako nije nekog sjajnog kvaliteta, kao i intelova.
:: Ja to skidam obavezno ,jer se pasta narocito ona srebrnaste boje pokazala kao bolje resenje.U svakom slucaju zvaka je losije resenje,ali je kod Intela tehnicko resenje ,lose,takvo da bez nje ne moze.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.