Postovani, ukazala mi se prilika da dobijem laptop od firme, pa bih zamolio za savet jer do sada nisam ni razmatrao skuplje od 500 EUR. Takodje ako neko ima savet i za neki jeftiniji koji zadovoljava sledece kriterijume svakako sam rad ustedeti i firmi.
Problem je sto moram naruciti preko tendera, znaci ne moze se customize-ovati. Imam par imperativa: 14`` ekran, IPS, FHD, kvalitetan zvuk, da se sto manje greje i da baterija gura bar 6 sati. Procesor: i5 ili i7, memorija 8Gb, SSD (ako ima, ima, ako ne bice ubacen) i to je to.
Da li razmisljati u pravcu Apple Macbook Pro 13,3``? Da li sa njim mogu da uradim clone display na Dell 2412M? Da li mogu da ubacim Windows 7 na njega, ako mi prilagodavanje na drugi operativni sistem ne bud eprijalo .o)?
da... sve ostalo je smesno... baterija + power, retko koji laptop ima tako dobru izradu, mozes dual boot da ubacis, i to je dual core i5 da znas...
:: Postovani :: ukazala mi se prilika da dobijem laptop od firme, pa bih zamolio za savet jer do sada nisam ni razmatrao skuplje od 500 EUR. Takodje ako neko ima savet i za neki jeftiniji koji zadovoljava sledece kriterijume svakako sam rad ustedeti i firmi :: :: Problem je sto moram naruciti preko tendera, znaci ne moze se customize-ovati. Imam par imperativa: 14`` ekran, IPS, FHD, kvalitetan zvuk, da se sto manje greje i da baterija gura bar 6 sati. Procesor: i5 ili i7, memorija 8Gb, SSD (ako ima, ima, ako ne bice ubacen) i to je to :: :: Da li razmisljati u pravcu Apple Macbook Pro 13,3``? Da li sa njim mogu da uradim clone display na Dell 2412M? Da li mogu da ubacim Windows 7 na njega, ako mi prilagodavanje na drugi operativni sistem ne bud eprijalo .o) :: :: Hvala unapred,
Ako ne uzmes MacBook, mozes samo da sanjas o trajanju baterije od 6 sati.
Apple je pravi izbor. Moze Windows 7 na njega i savrseno radi.
Mozes da nakacis do 2 eksterna monitora na njega u sledecim kombinacijama: -2x Thunderbolt (=mini DisplayPort) -HDMI + 1 Thunderbolt -HDMI + 1 Thunderbolt-uz pomoc adaptera na DisplayPort, HDMI ili VGA monitor.
Vidim da generacija `88 voli MacBook, ja sam nesto (ne mnogo) starija. Salu na stranu, merkao sam Lenovo t440s, medjutim kod nas prodaju samo prekonfigurisane modele, a retko koji ima full HD monitor. On inace ima dve baterije, gura i po 10 sati. Ne znam koliko je 13.3`` komforan za neki duzi rad, na poslu npr. I ovako kuburim sa vidom. Inace, do sada, 14`` mi je bio minimum sa kojim mi duzi rad nije pravio problem. Verujem da pricamo o retina modelu? Kako se snalazi clone display funkcija na monitor sa 1080p rezolucijom? Da li taj adapter, pomenuti dolazi u paketu ili ga treba naknadno nabavljati?
iskreno i nisam dugo gledao PC modele laptopova jer ti skupi se stvano ne isplate pored meka koji je dosta povoljniji preko.. ai ne znam dal ima pc laptop sa full intelom ili su svi oni u kao u Mac Airu...
Voli, nego sta =]. Ne samo zbog lepote, vec funkcionalnosti i garancije.
Dobar je Lenovo ali ta integrisana baterija mi bas ne uliva poverenje. Cak mi deluje odbojno iz jednog veoma prostog razloga, a to je sledeci: Zamisli, ne daj boze, da prospes neku tecnost na laptop, a nikako nisi u mogucnosti da mu brzo (u ovom slucaju, uopste) prekines napajanje (punjac+eksterna+interna baterija) .
Koliko je komforan za rad, sam ces proceniti. U principu, trazio si 14`, a izmedju njega i 13,3` je skoro neprimetna razlika. Meni je i 8` Windows tablet dovoljan za ispomoc, ali za duzi rad nista ispod 20`.
Naravno da pricamo o Retina modelu... drugi sad i nema.
Sa klon modom ces uvek imati problema kada kombinujes displeje sa razlicitim odnosom stranica (16:10 i 16:9 npr.). Ko kaze drugacije, slagace te! Prikaz ces imati, ali sa crnim trakama na obe strane ili gore/dole - ili deformisan (izduzen/prosiren). Sa gore pomenutim, Dell 2412M, ces imati savrsen prikaz posto je 16:10 (1200p, a ne 1080p) - i na Mac-u, i na Dell-u ce max rezolucija biti 1920x1200 u klon modu. Extended mod je savrseno resenje i nije tesko navici se. Uostalom, sta ce ti ista slika na 2 mesta? Ako ti treba samo veliki monitor, brzo ga prebacis u single-display mod i radis samo na njemu (al` shvatices i sam da ovaj mali uvek lepo posluzi sa strane, za pregled mejlova, Skype i sl.).
Kabl/adapter se ne dobija uz laptop ali je jeftin - vec od 10-ak dolara.
Po meni je `Thunderbolt to Gigabit Ethernet Adapter` must-have za ovaj racunar - 30$ original Apple-ov. Ja sam za 15€ kupio nekog USB 3.0 kineza (posto ga koristim i na tablet-u) i super sljaka ali Thunderbolt je malo finije resenje, za ne mnogo vise novca.
@markozutic Veruj mi, baterija traje dovoljno dugo i pod Windows-om .
:: Vidim da generacija `88 voli MacBook, ja sam nesto (ne mnogo) starija :: Salu na stranu, merkao sam Lenovo t440s, medjutim kod nas prodaju samo prekonfigurisane modele, a retko koji ima full HD monitor. On inace ima dve baterije, gura i po 10 sati :: Ne znam koliko je 13.3`` komforan za neki duzi rad, na poslu npr. I ovako kuburim sa vidom. Inace, do sada, 14`` mi je bio minimum sa kojim mi duzi rad nije pravio problem :: Verujem da pricamo o retina modelu? Kako se snalazi clone display funkcija na monitor sa 1080p rezolucijom? Da li taj adapter, pomenuti dolazi u paketu ili ga treba naknadno nabavljati :: :: Hvala unapred :: ::
Baterija vise ne predstavlja problem, i drugi proizvodjaci nude sada lap topove sa odlicnim baterijama, tako da to da samo apple i ni jedan drugi je malo izlizano. Vidim da pricas o 14` ekranu, i da ti je to kao neki minimum, iskren da budem ja ne bih mogao da radim na toj velicini, to mi je premalo, bar 15` pa navise, a od kako sam za posao uzeo sebi 17` lap top, veruj mi, progledao sam. .) Ako recimo malo razmislis o bar 15` ekranu uvideces da ti je izbor mnogo mnogo veci, a za te pare(1500eur) mozes komotno da uzmes i neki, recimo, asusov gejmerski lap, koji em je jak, pa i prejak mozda za to sto tebi treba, prava zver, a i sta ima veze, em je hladan, dobra baterija, i plus display od 15` full hd. Razmisli.
Dobra baterija + gaming ne idu zajedno, Asusovi ROG modeli ne mogu ni 5 sati da izguraju. Ne postoji trenutno laptop sem Macbooka koji može 9 sati da izgura, plus da ima tu rezoluciju ekrana i taj kvalitet izrade za te pare.
Pod utiskom vasih komentara o kvalitetu MacBook-a, pogledam malo po Netu i vidim da ljudi pisu da je u poslednjem Boot Camp-u izostavljena podrska za Windows 7. Trazi se da instalirani bude Windows 8 ili higher. Ima li nacina da se ovo zaobidje i nekako stavi Windows 7.
update: Sad vidim da na zvanicnom sajtu stoji da je ipak moguce staviti Windows 7 i na najnovije modele.
Prvo probaj Mac, ako mozes nekoliko dana, za to sta ti treba, pa ga onda kupi. Ako ti OsX ne igra ulogu, onda nema smisla kupovati MBP. Onda kupis neki lap i stavis na njega Windows. Ako ti OsX igra kako treba, onda neces ni pomisliti na Windows. Ako ti pak treba Win za samo par programa, tu je uvek virtuelna masina. Po meni je dualboot na MBP u startu, i pre same kupovine, potpuno pogresan smer razmisljanja. Skrnavis savrseno balansiranu masinu. Sve ostalo ti je cele objasnio. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.