Mozda nije pravo mesto, ali nadam se da neko moze da pomogne. Kupio sam laptop i na njemu ima samo dos. Ne znam kako da pristupim biosu da bih podesio usb kao prvu opciju za boot da bih mogao da instaliram windows.
Shut down the notebook, unplug the AC Adapter and then remove the battery. Hold down the Power button for 30 seconds. Re-insert the battery, plug in the AC Adapter.
As you start the notebook, after a few seconds, do you see the following message at the bottom of the screen - `Press the ESC key for Startup Menu`? If you do, press the ESC key and you should then see a menu inluding the f10 option to access the bios settings.
Uspeo sam u medjuvremenu da udjem u bios i podesio sam da mi podize sistem sa usb-a. Medjutim kada izadjem iz biosa opet se vraca na isto i ne cita sa flesa. Stoji mi C:// i mogu samo da kucam, ali ne znam sta bi tu trebalo.
stiskao sam f10 i podesio da boot radi sa USB-a, ali nece da cita sa njega. Izlista nesto, pise welcome to free dos i ispod stoji C:\ i to je sve...ne znam sta dalje...
Pardon! F9 moja greska! - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
:: stiskao sam f10 i podesio da boot radi sa USB-a, ali nece da cita sa njega :: Izlista nesto, pise welcome to free dos i ispod stoji C:\ i to je sve...ne znam sta dalje.. :: :: ::
Onda ti ne detektuje fles. Ubaci ga u USB 2.0. PS. Instaliras win 7 ili 8.1? - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
:: uradio sam sada to i pojavilo se samo boot from hard drive i boot from efi file. nema usb : :: :: ::
Onda u BIOSU moras da iskljucis UEFI, opcija Secure Boot, inace neces moci da je aktiviras, osim ako nije legalna. Mozes WAT removerom, ali to nije aktivacija u punom smislu. To moras da uradis pre brisanja particija prilikom instalacije Windowsa.
I jel si uspeo da bootujes? Obavezno moras u USB 2.0 port da ubodes fles, inace neces moci da dodjes do opcije odabira particije na koju zelis da instaliras sistem. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Drage volje, ali ako to ne znas, nemoj da se petljas dalje, prijateljski savet. Problem je instalacija sedmice na najnovije laptopove, pola dva je, bolje to odnesi ujutru nekom da ti odradi...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
:: Mozes li da mi pojasnis kako da iskljucim UEFI :: Nigde ne nalazim takvu opciju :: :: P.S. hvala sto se trudis da mi pomognes :: :: ::
Ako ti je ugasen secure boot onda ne bi trebao ni da imas bilo kakvu UEFI opciju prilikom bootovanja iz Boot menu-ja. Jel ima tvoj laptop optiku? Ako ima napravi butabilan dvd i vozi... Edit: nadji negde u BIOSu da li ima opcija da promenis BIOS sa UEFI na Legacy? Ako ima, promeni i to obavezno! - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
:: Ok, hvala svakako na pomoci :: :: Ubo sam flash u usb 2 i nece da boot-uje sa njega :: Komplikacije bez potrebe.. :: :: ::
Nema optiku, zato pokusavam breko USB-a. Takodje, nema opcije prebacivanja sa UEFI na Legacy. Pokusao sam sa iskljucivanjem legacy, ali onda se pojavljuje poruka da nema detektovanih drajvova za boot.
Onda tu tebi nesto ne ide... Jbga... Odnesi ti to negde u neki servis da ti samo dignu Windows... - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
:: Ne secam se tacno imena programa, ali probao sam na drugom kompjuteru i radi boot sa tog usb-a :: :: ::
ti verovatno pravi problem, taj HP mora da ima par opcija gde je ukljucen UEFI, pogasi sve gde nadjes UEFI i onda probaj. `Offline` novija verzija aktivacije radi 100%, proverio sam, ali mora da se pogasi sve sto je vezano za UEFI(ja sve pogasim). Ako i dalje ne mozes da se snadjes odnesi kod nekog da ti ubaci Win(sa fleske ili dvd-a), jer nema poente ovako da ti pisemo ako ne mozes da se snadjes ili nece da ti bootuje sa fleske....
Ako pise Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR Partition table. On EFI systems, Windows can only be installed to GPT obrisi sve particije i idi na new i napisi koliko ti treba particija recimo 140000 dosta je za C:\ i win 7 ne znam koliko je to gigabajta...mrzi me sad da trazim.. kasnije ovu drugu particiju sredi preko C:\Windows\System32\diskmgmt.msc desni klik na unallocated , pa next...next..next i to je to!
Nema sta da nosi u sevis zato sto ne zna da ubaci na USB UEFI(GPT) Windows , ni ja nisam znao pa sam naucio! Particije od 300 i 100 mb ne diraj to su particije za UEFI BOOT!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.