Kako do sada nisam imao iskustva sa kupovinom laptopova a i u poslednje vreme slabije pratim napredak tehnologije i stanje na trzistu u ovom segmentu, moram da vam se obratim za savet ili preporuku.
Laptop cu pre svega koristiti za multimediju, surfovanje, pocetnicki nivo programiranja i grafickog dizajna. Pre svega bih zeleo pouzdanost i optimizovanost. Ne treba mi legalan win uz njega. Ne gotivim bas plasticna kucista, tako da bih vise voleo neki aluminijum. Takodje SSD bi bilo savrseno ako bi se uklopio u pricu, ako ne onda barem da postoji mogucnost za ugradnju nekog mSATA SSD-a. Velika nedoumica je da li ici na 17inca ili 15.6? Kupovinu bih obavio mozda pre nove godine zbog najavljenog skoka PDV-a, ali opet razmisljam se da li sacekati da se Haswell spusti u `sire narodne mase`? Jer mi i nije bas tolika hica oko kupovine. Laptop ne bih menjao 3god, tako da bih uzeo nesto malo jace. Najbitnije od svega je budzet: 700-750e ___________________________________ Wir leben autos
Drugar ima proslu seriju samo sa dve gt 650m i lap je super.Prosto konfiguracija u lenovu je dosta jaca pocev od U procesora kod onog asusa pa na dalje.Stariji model y500 se ne greje skoro nista,msm koliko je to moguce sa dve grafike u zahtevnijim igrama,stavise odlicno,ako mene pitas.Za taj nov nzm,ali koliko vidim osim nekih manjih izmena na samom kucistu lapa,to isto kao i stari.
Dobijas i7 koji je quad,naspram i5 koji je dual(kada govorimo o mobile trzistu).Tu je razlika osetna itekako. Sa druge strane gt 755m je klokovani gt 750(koji je sam po sebi klokovani gt 650m)tako da tu ne gubis mnogo ako mene pitas. Gubis i 250gb na hardu. Gubis SSD,mada taj SSD na lenovu je SSD Cache,tako da ako oces pravi ssd moras da dokupis. Sto se tice ovog Asusa,ima komsija neki slabiji,lap je stvarno prelep,najlepsi koji sam video i sa sigurnoscu ti mogu reci(posto sam koristio obe serije)da je tanji,ne nesto mnogo ali je tanji od lenova.Koliko se greje nzm zaista,jer komsija najzahtevnije sto koristi je full hd film :) Ti vidi sad 10k nije malo,ali ako mene pitas ja bih uzeo,prosto lap je prelep a razlika izmedju i7 mobile i i5 mobile je velika,prosto quad vs dual.Mozes videti testove na netu.Drugar je hteo da uzme y500 lenovo(proslogodisnje model sa gt 650m)sa i5,ali kad je video test i gaming review na notebookcheck dodao je tada 15k i uzeo model sa i7 i ssd cache(nije imao bez :) ).
Dakle,ako ima prostora,Asus.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Notebookcheck.com na engleskom i gledaj testove laptopova ima svasta. Taj lenovo y510p ima temp sa dve grafe na vrhu od 56 stepeni, ja sam video samo jedan topliji lap od njega, a to je neki ekstermni dell xps sa 65 stepeni na vrhu. Radi poredjenja retko koji drugi gamerski lap prelazi 50 stepeni, asus rog je na 40 stepeni. Usled tolikog grejanja, CPU 4700mq koji radi na max 3.4 ghz ne koristi uopste turboboost tako da je njegova max frekvencija 2.4 ghz, pa je sporiji od konkurencije samo cpu oko 20-30%. GPU radi kako treba.
Izasla je revizija sa 4702hq procesorom koji se mislim manje greje ali ta verzija nije dostupna kod nas nego samo ova sa 4700mq.
Moj savet obidji u sirokom luku ovog Lenova, drugar ima Dell XPS L702x koji je premium dell multimedia laptop greje se i cuje kao turbina, 17` pa je tezak ko tuc transport samo kolima. Ako ti stoji kuci lap i transportuje se kolima idi na 17`, ako ga nosas stalno onda idi na 15`.
Asus 15` i 17` su isti u pogledu grejanja (stepen dva gore dole, mislim da je cak i ova 15` hladnija od 17`). Ja bih licno isao sa ovim Asus-om jer koliko vidim shippuju onaj zvucnik (mislim da zvucnik nije bio u pocetku) tako da ces dobiti brzi CPU (notebookcheck za proveru), moguce sporiji gpu i 10 puta lepsi laptop.
Ja licno gotivim najvise Lenovo ThinkPad seriju, ali ova ideapad iako nudi vrhunski hw za tu cenu ima problem hladjenja koji je potrebno resiti u nekoj od revizija laptopa.
Ovo sto gile i poredi sa asus rog 40 stepen....i,taj lap sa gtx 780m kosta 180k,pa ako ti odgovara :)
Svaki lap da se ne lazemo se greje lepo,osim onih vrhunskih tipa rog novog,kad ga opteretis igrom. Ovde lenovo y510p sto sam ti postavio nije sa i7 i nije sa 2xgt 750m,test mozes videti na netu,i prica oko grejanja pada u vodu,kao sto reko greje se svaki kad se optereti igrom,neki manje neki vise. U svakom slucaju,Asus,ako imas tih 97-98k.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
Hvala najlepse obojici na odgovorima! Situaciju mi dodatno otezava sto vidim da ima i ovaj model http://a-maze.co.rs/products/11570/lenovo-ideapad-y510p-59390554-.html koji ima slabiji CPU, ali 250gb vise mesta na HDD-u i malo bolju graficku (ne znam sta je plus da li 4gb DDR3 ili 2gb GDDR5) Samo jos nesto, sto se tice ekrana, Asus znam da ima Touch do tri tacke simultano, a ovaj Lenovo?
A taj od 180k sam vec rezervisao :D Pa ko daje 3god sem Dell-a? koji uglavnom ima plasticne laptopove, retko koji sam video da je Alu ___________________________________ https://www.hd-space.org http://hd-torrents.org/index.php
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647009. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.