Prevashodan cilj je bio ereader tipa kindle ili kindle touch. Problem sa njim je što to slabo radi u kombinaciji malog ekrana i male rezolucije sa pdf fajlovima. Za pdf sam čitao da je ipad mini najbolje rješenje zbog drugačijeg omjera ekrana ,zbog visoke rezolucije i retina displeja. Gledao sam ga u ušću, vrlo lijepo reaguje na komande. Problem je što mi je skup.
Ja sam spreman izdvojiti do 15.000 dinara ili tu do 5.000 dinara za uredjaj kupljen kod operatera.
Molim za preporuku uredjaja u slobodnoj prodaji ili kod operateta. Kod operatera me iznenadila ponuda vipa sa asus nexus 7 kod telenora samsung note2 a kod mts možda onaj alkatel.
Prema tome 1. primarna namjena čitanje knjiga- da se oči brzo ne zamore 2. dobra autonomija
Interesuje me još i : 3. razlika izmedju vrsta androida tipa 2.3 i 4.01 npr- mislim na praktične stvari 4. veća rezolucija , veći ekran šta je od tog dvoje više primarno za čitaje e knjiga? 5. ako idem već na tablet mjesto ereadera, koji od tableta ima skype sa mogućnošću video poziva? 6. obrada word dokumenata veoma bitna
vezano za operatere? 7. imam dva ugovora za mobilne telefone kod telenoral. za kvalitet signala imam samo pohvale. kakva je situacija sa telekomom i vipom. Valja li čemu VIp obzirom da je najpovoljniji što se tiče tableta.
Skini Foxit pdf reader za Android 4.xxx koji je free ,ima i txt mod ,sirenje teksta (zumiranje)prstima prelazom preko ekrana (isto vazi i za web itd...)poravnanje u txt modu kada siris tekst.7 ili 10 incha.Ereader je ogranicen u odnosu na tablet.
PLUS MILION!!! Nista nije kao Kindle. E ink je daleko prijatniji za citanje od ekrana koji se ugaduju u tablet. Tu jedino Retina moze da mu pridje, ali ne tako blizu. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
:: Ako planiras da citas knjige na njemu jedino kindle ili nesto slicno sa e ink displejom, mnogo prijatnije za oci :: :: ::
:: Jeste svi su ludi sto citaju web i pdf preka Ipad ili Android tableta ne znaju oni sta je dobro.. :: :: :: :: :: :: Kindle Paperwhite naravno, sve drugo za citanje ne dolazi u obzir :: :: (Prestigio je najbolji E-ink reader za pdf ali nema model sa svetlom :: :: :: ::
Ko je pominjao mobilne telefone ?.Po vama ispada da ljudi kupuju tablete da bi slusali muziku ,svasta ces da cujes na ovom forumu ,a gde ti je na citacu pretvaranje web strana u pdf...
:: Smiri malo strasti, citaci su napravljeni prevashodno za citanje!! :: Ljudi koriste i tablete ali to nije to. Ljudi koriste i telefone za citanje.. :: :: Moja ala: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=176383 :: :: :: Jeste svi su ludi sto citaju web i pdf preka Ipad ili Android tableta ne znaju oni sta je dobro.. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Kindle Paperwhite naravno, sve drugo za citanje ne dolazi u obzir :: :: :: (Prestigio je najbolji E-ink reader za pdf ali nema model sa svetlom :: :: :: :: :: ::
Stvarno ne znam sta ima dobro u kvarenju vida putem pozadinskog osvetljenja. Mozda biste mogli da me prosvetlite i ucinite zivot jednostavnijim? Kad kazem citanje mislim citanje knjiga od nekoliko stotina stranica a ne pregledanje pdf casopisa od 30 strana. To nije citanje.
:: Jeste svi su ludi sto citaju web i pdf preka Ipad ili Android tableta ne znaju oni sta je dobro.. :: :: :: :: :: :: Kindle Paperwhite naravno, sve drugo za citanje ne dolazi u obzir :: :: (Prestigio je najbolji E-ink reader za pdf ali nema model sa svetlom :: :: :: ::
najnovija verzija za Android 4 (verovatno i za Apple)opciju za nocno citanje ,bela slova na crnoj pozadini ,opcija se tako i zove nocno citanje.Neka covek uzme sta hoce ,ja samo isticem prednost tableta.
Prednosti tableta su brojne ali covek pita za citanje. Da te brightness/contrast varijante rade niko ne bi jedan Kindle kupio. Na svakom backlight uredjaju mogu da se postave bela slova na crnoj pozadini ali to jedno s drugim nema veze. Frontlight E-ink i backlight? Rat i mir? Nop. E-ink za citanje i tablet za egzibicije. Moras imati oboje. Kupi dobro, kupi domace.
Za citanje je E ink. Za ponekad citanje je tablet (shodno mogucnostima, pozeljno Retina) Nadam se da si ikada video neki reader pa da znas o cemu pricas. Mada cisto sumnjam, jer da jesi, nebi tako razmisljao. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
imas mali milion PDF citaca da skines ,svaki ima neku specificnu opciju. Neka vidi sta mu je najbolje ,ali ako hoce pored pdf-a i web ,jer ipak i na web-u ima dosta za citanje onda svakako tablet.Ako hoce iskljucivo pdf neka uzme pdf citac. Imas tableta sa displejima boli glava.Vmarc i video i uporedjivao i sam imam tablet,tako da ne pricam napamet.Ja mogu da ti postavim pitanje da li si ti video dobre tablete ja bih rekao da nisi .
Nisam, video sam vrhunske tablete, najbolje na svetu
15.04.2013. 21:18
status: user broj poruka: 9420
OK ako jesi, bez zle krvi. Onda verovatno znas sta pricas (na zalost) Elem, nazad na temu... Ako hoces samo da citas, onda Kindle, ako hoces i minut na web onda poslusaj Obrada. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Jasno je to od pocetka, ali za te pare koje on planira da potrosi, ne moze da kupi tablet na kome mu posle 1h citanja nece ispadati oci. O tome se radi. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
dobar tablet on kaze da je spreman da da 5 soma za ratu ,na 2 godine ,ako sam ga dobro razumeo, za te pare itekako ima.Neka on vidi sta mu je najbolje ,Od boljih tableta ima Asus transformer sa Nvidia tegra rata mu je oko 3 soma.
ja sam spreman da dam 5k dinara za aparat sa mjesečnom pretplatom od 2800 kod telenora odnosno sa mjesečnom pretplatom od 2500 dinara kod vipa. ponudu mts-a nisam razmatrao jer nemam pojma kako radi njihov internet. za telenor znam da je dobro i to vrlo dobro, za vip nisam probao. vidim da su telenorove brzine veće nakon prekoračenja protoka koji je uključen u paket.
vezano za ove postavke kod vipa je asus nexus 7 kod telenora je samsung 3110. ako neko vidi još nešto bolje neka kaže ili tablet do 15k u slobodnoj prodaji ili da idem na ereader što nije problem samo me brine pdf na 6 inča ekranu.
Druze, ne moze sve u jednom, shvati. Odluci. Ili ces citati romane u mobi formatu na e-inku i stedeti oci ili ces uzivati pdf na tabletu s posledicama po zdravlje. Oboje ne moze na istom uredjaju. Odluci se za jedno ili, kao sto rekoh, nadji povoljnu varijantu za oboje. Ako nemas para za Paperwhite i tablet uzmi obican Kindle (Prestigio, Nook) i tablet od 7-8k, a kad skupis vise predji na bolje.
šta mislite o kindle fire običnom od 159 eura. Da li je to običan tablet ili ima neke pogodnosti sa ekranom koje čitanje čine bliže e ink tehnologiji.
Znam da ima samo 512 ram-a pa me to brine ako ga posmatram kao tablet jer za tu cifru se mogu uzeti kod nas kinezi i sa većom dijagonalom i boljim cpu i duplo više rama. Jedino što je pretpostavljam kod kindlea bolja završna izdrada, i kvalitetnija možda baterija.
C64 imam od `88, prvi PC od `93, dakle bar dobrih dvadeset godina sedim minimum 8 sati dnevno za računarom, bude i po 16h. Laptopove imam od 2004. tablete od pre nekih godinu dana.
Ni sam više ne znam koliko sam knjiga pročitao na ekranu. Spadam u one osobe koje nikad nisu videle potrebu da štampaju nešto da bi to čitale,
S druge strane, na nekoliko godina idem na pregled kod oftamologa, firma nam plaća kompletne sistematske. Bio sam pre neki dan, nemam diopriju, očni pritisak i ostalo sve u najboljem redu. U životu nisam nosio naočare, u daljiinu vidim dosta više od prosečne osobe, a po tebi ja bih trebao da budem potpuno ćorav.
Dakle - da li imate dokaze da se o čitanja sa ekrana više gubi vid nego od čitanja sa papira? Zanimalo me, pa sam dosta čitao i gledao to i o tome je stvoren mnogo veći mit nego što to realnost pokazuje.
Prvo stvar - zamor očiju ne stvara pozadinsko osvetljenje samo po sebi, već razlika u svetlosti koju daje ekran i okolina - izbegavati čitanje u potpunom mraku i ako se već čita u mraku koristiti noćni mod - crna pozadina sa svetlim slovima.
Drugo - zamor dosta zavisi od udaljenosti sa koje se čita , tako da treba naći optimalnu udaljenost - što može da bude i problem na ekranima od 6` kakvi su e-ink readeri.
Nemam ništa protiv e-ink reader-a, ali onakvi kakvi su sada su daleko precenjeni.
:: :: Druze, ne moze sve u jednom, shvati. Odluci. Ili ces citati romane u mobi formatu na e-inku i stedeti oci ili ces uzivati pdf na tabletu s posledicama po zdravlje. Oboje ne moze na istom uredjaju. Odluci se za jedno ili, kao sto rekoh, nadji povoljnu varijantu za oboje. Ako nemas para za Paperwhite i tablet uzmi obican Kindle (Prestigio, Nook) i tablet od 7-8k, a kad skupis vise predji na bolje ::
Upravo tako. Ko striktno čita text na tabletu ne zna šta propušta na E-Ink displeju. Mogu po 70-80 evra da se nadju i komfor koji nude pri čitanju ne može ni Retina da ponudi. __________________ Scourge of PCBerza
@mighty Ako si ti medicinski fenomen sa hiper vidom ne znaci da je svako. A nisi. Svejedno, ja nisam rekao da ce oslepeti i da ce se odmah desiti totalna havarija nego da ce, polako ali sigurno, zurenje u direktan izvor svetlosti doneti svoje. Ako za tako nesto treba dokaz, ja ga nemam jer se notorne cinjenice ne dokazuju. Koji je dokaz da je ovo mesec april? Naravno da se to moze ublaziti izbalansiranim osvetljenjem i kontrastom, ali nikako potpuno izbeci. Btw, bas me zanima koje si knjige citao na C64, to bi bilo zanimljivo znati.
Imam i ja Spektrum od 83. I jos sam vise sedeo za racunarom. I vise sam imao problema sa suljevima nego sa vidom. Al` to ne znaci da ga treba uludo bacati.
Sto se udaljenosti tice 6` je isto sto i prava knjiga, pogotovo sto velicina fonta moze da se poveca i vise nego sto je potrebno. Bolje bre da si citao nesto dobro sa readera nego sto si kvario vid istrazujuci da su precenjeni. Kladim se da nisi ni probao.
Prvo izgubio bi opkladu, probao sam više e-ink readera i bilo mi je meh, ništa posebno, imaju kolege pa su donosile, čak su par puta probali i da mi ih uvale, pošto ih slabo koriste. Pogotovu mi se nisu svideli u uslovima slabije vidljivosti, tj. kada nema dnevne svetlosti. Ko da čitam knjigu, moram da imam neku lampu blizu sebe. Nisam probao Paperwhite i novije modele sa pozadinskim osvetljenjem - ali po tebi bi i od njih trebalo da gubim vid, tako da oni ne ulaze u raspravu.
Za C64, nisam čitao knjige, već igrao tekstualne avanture, a i bio sam sasvim precizan - imam PC od `93 i dvadeset godina (2013-1993=20 ako nije dovoljno jasno) gledam u monitor u proseku 8h dnevno i isto toliko čitam s ekrana, pritom do 2005. su uglavnom to bili CRT monitori.
A nisam tražio da dokažeš da je april, nego da dokažeš da ću čitanjem na tabletu pre izgubiti vid nego sa e-ink readera, pogotovu ovih novih sa pozadinskim osvetljenjem.
Po tebi bi svi koji čitaju gledaju u monitor trebali da imaju degradiran vid, a oni koji čitaju sa e-inka ili pravog papira da imaju savršen vid - što je netačno, naprezanje očiju je daleko složenija stvar nego što ti želiš da je predstaviš i olako daješ zaključak - koristite e-ink i sačuvaćete oči.
A jesu precenjeni - tek mi ovaj novi Paperwhite deluje ok, zbog pozadinskog osvetljenja i veće rezolucije, ali i dalje je cena jednaka nekom tabletu koji ima daleko veću upotrebnu vrednost.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.