Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Laptop i Tablet PC
Cudno ponasanje procesora
STRANA 1 OD 1
Bundeva Cudno ponasanje procesora 06.12.2012. 12:50 T50603

status: user
broj poruka: 408
Imam neki Asus laptop koji ima AMD Athlon II na oko 2GHz, ima graficku neku seriuje 4000/5000, 2 GB DDR3 i SATA2 disk.

Menjao sam drajvere stavljao i nove i stare ali nisam resio problem.

Procesor povremeno bez nekog rezona opterecuje neki djavo. Kad pogledam task manager u Windows 7 on spadne lepo na 1-2% ili na nulu i tako je neko vreme i onda se podigne jedno jezgro skroz a ukupno zauzece na oko 50% i opet spadne i tako u krug. Restartujem racunar, ugasim...opet sve isto. Nema nijednog virusa. Gasio sam i neke procese, antivirus, mrznu, wifi kartu ali opet isto odnosno nisam utvrdio uzrok.

Da li me neko moze posavetovati sta dalje?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC To tako treba 06.12.2012. 12:58 #459655

broj poruka: 9420

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MacBook Pro A1150
2GB/120GB/ATI X1600/10.6.8

Dexter013 @Bundeva 06.12.2012. 13:00 #459657

broj poruka: 17093
U task manageru imas dole opciju gde pratis procese
SHOW PROCESS FROM ALL USERS
ukljuci to, tu je 100% taj proces koji te zeza i ne vidis ga.
Pa javi koji je tacno.

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Ghz
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Bobi4ever A sok od bundeve nista, a? 06.12.2012. 13:16 #459665

broj poruka: 4875
Takodje probaj neki anti malware program, skeniraj pa vidi sta ti kaze.
br>http://tinyurl.com/ch3mu7j

Bundeva Re: To tako treba 06.12.2012. 14:21 #459685

Ozbiljno tako treba?

Imao sam neki i3 na probi i on nije imao takve pojave :(

Virusa nema. Imam Avast + sam skenirao sa Malwarebytes i sve je u redu. Proces koji u tom momentu podigne zauzece na 50% jeste System Process ali nista dalje ne znam

::
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: MacBook Pro A1150
:: 2GB/120GB/ATI X1600/10.6.
Dexter013 @Bundeva 06.12.2012. 14:23 #459686

broj poruka: 17093
Ti verovatno mislis na System IDLE process.

Pogledaj onaj koji je iza njega sa ostalih 50%.

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Ghz
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Srdjanc ... 06.12.2012. 15:01 #459699

broj poruka: 3106

Ubedjen sam da je ovo resenje:

Pritisni WIN dugme i R (da otvoris run) ukucaj services.msc
Nadji Superfetch i desni klik na njega i Properties
Na tab Recovery stavi prva 3 na `Take No Action`
Vrati na tab General i kod Start Up Type odaberi `Disable`
Stisni OK i na njega Desni klik i STOP

Posle uradi restart za svaki slucaj.
ICEsd Re: ... 06.12.2012. 18:28 #459739

broj poruka: 2157
Pitanje je kad zauzme procesor na 50% kad ti racunar neradi nista odredjeno vreme ili stalno radio ne radio nista?
Mada iz tvog posta se vidi da kad odes u task manager on padne na 1-2% opterecenja znaci cim pocens da koristis racunar on oslobodi procesor, ako je taj slucaj to je normalno, jer windows 7 radi u pozadini mnogo stvari:

- Superfetch i Perfech ( pakuje podatke na HDD radi brzeg starta i sredjuje memoriju da se pre ucitaju odredjeni programi/igre koje cesce koristis) (radi 1 mesecno kad napakuje ne dira vise samo prati)
- Defragmetaciju HDD-a ( 1 mesecno)
- Windows Defender skenira redovono ( 1 nedeljeno ili dnevno )
- Task Scheduler aktivira porecese ( zavisi kako je podeseno )
- Proverava windows update
- Windows firewall
- + jos brdo stvari koje ni sam neznam ali ima na google da se nadje.

Na nekim procesorima to opterecenje traje krace jer je brzi a na nekima duze jer treba duze da obradi podatke.Imas u Services Automatic ( Delayed Start ) sto znaci da se ne startuje sa bootom vec kad prodje boot ucita ceo sistem posle par sekundi startuje i taj Servis.

Gasenjem Superfetcha ( nemora preko regisrty moze iz Services da se ugasi ) nista ne dobijas osim sporijeg boota, probo sam da ugasim oba i da budu upaljeni nista se ne dobije al se izgubi na brzini startovanja ( mada u nekim igrama superfetch pravi probleme npr. u WOT ).

E sad zauzece procesora mogu da izazovi i losi drajveri ili lose instaliran windows 7, virus, trojanac, rootkit ili ti neko pokusava uci u sistem ( retko ali i to sam video ), ovo je slucaj ako ti je stalno zauzet procesor i kad radis nesto i kad neradis nista.

Skini programcic : Proces Hacker

http://processhacker.sourceforge.net/downloads.php

Ostavi ga da radi u task baru malo i on ce ti snimiti sve procese i servise koji opterecuju cpu ( naravno podesi ga prvo ) ili pogledaj sta je sve startovano prvo u procesima pa onda u services i vidi jel imas nesto cudno.Iz programa mozes poslati fajl na online virus skenere da ga proveris.

System Idle Process i Interrupts uvek koriste procesor ( tj to ti pokazuje koliko ti procesor nije zauzet ).

:: Ubedjen sam da je ovo resenje

To sigurno nije resenje za njegov problem, moze mu pomoci na kratko al nije resenje problema.
philaemos ... 06.12.2012. 19:43 #459770

broj poruka: 2743
Sto je procesor losiji i sporiji, vece je i zauzece kada se rade neke rutinske stvari.
Dovoljno je da Avast krene da se apdejtuje preko neta i da ti skoci zauzece procesora. Cisto navodim kao primer.
Mozda ti je upaljen Skype, MSN, Google Talk, Windows Automatic update, Deamon Tools, Avast, FireWall, Program za pracenje TouchPad-a, neki programi za update (cesto HP, Asus i ostali instaliraju gomilu nekih propratnih programa koji rade nesto u pozadini), Nero Drive Detector, Google update, Adobe,... ili ko zna koja glupost...
Mozda je nesto trece sto si intalirao a nisi ni znao sta radis... cesto se to ljudima desava...

U principu, ako nije neki virus, onda je ono sto kaze kolega Vmarc.

Bundeva Nije System Idle 06.12.2012. 23:14 #459842

onih 50% kad zauzme je System odnsno NT Kernel & System. Ali ne znam dalje. Znaci bude ravno i mirno na 0-3% pa onda se na nekoliko sekundi digne na 45-50 i tako u krug. Sve sam probao od gasenja drajvera i uredjaja do gasenja procesa i nista nisam uocio. Ovo nisam ranije vidjao jer se nije nigde ovako manifestovalo. Mora da je neki drajver ili proces koji je maskiran pod System a koji nijedan Process Explorer ne vide

ICEsd Re: Nije System Idle 07.12.2012. 04:00 #459880

Probaj da reinstaliras windows, sto je sigurno sigruno.

:: onih 50% kad zauzme je System odnsno NT Kernel & System. Ali ne znam dalje. Znaci bude ravno i mirno na 0-3% pa onda se na nekoliko sekundi digne na 45-50 i tako u krug. Sve sam probao od gasenja drajvera i uredjaja do gasenja procesa i nista nisam uocio. Ovo nisam ranije vidjao jer se nije nigde ovako manifestovalo. Mora da je neki drajver ili proces koji je maskiran pod System a koji nijedan Process Explorer ne vid
Bundeva Re: Re: Nije System Idle 07.12.2012. 14:30 #459968

Pazi stavljao sam cist XP 32bit pa zatim cist i 7 64bit i isto je bilo ponasanje. Drajveri svi novi, prazan sistem

:: Probaj da reinstaliras windows, sto je sigurno sigruno
:: :: onih 50% kad zauzme je System odnsno NT Kernel & System. Ali ne znam dalje. Znaci bude ravno i mirno na 0-3% pa onda se na nekoliko sekundi digne na 45-50 i tako u krug. Sve sam probao od gasenja drajvera i uredjaja do gasenja procesa i nista nisam uocio. Ovo nisam ranije vidjao jer se nije nigde ovako manifestovalo. Mora da je neki drajver ili proces koji je maskiran pod System a koji nijedan Process Explorer ne vid
:: ::
ICEsd re: 07.12.2012. 15:38 #459979

Skini programcic : Proces Hacker

http://processhacker.sourceforge.net/downloads.php

cim ga instaliras i pokrenes sve ce ti biti jasno, sta i kako ces dalje, preko njega ces nalakse da utvrdis koji proces ili drajver koristi CPU.

Mada nije za odmet pogledati bios da ne upada u neku bekonacnu petlju ponavljanja, mislim sad lupam al sad mi to pade napamet da nije Cool And quiet u biosu ukljucen pa on obori cpu da cuva energiju a podesavanja u windosu ga podinu i to vrti u krug pa svaki put kad se podigne frekfencija cpu-a on pokaze zauzece 50% ( mada 50% moze da znaci da je jedno jezgor optereceno 100% a drugo nije uopste ).

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs