Zanima me par stvari: 1. Koliko duze traje baterija ako promenis rezim rada na laptop-u? 2. Kolikoje dug radni vek baterija? 3. Koji laptop-ovi imaju najizdrzljivije baterije? 4. Koliko skracuje vreme trajanja baterije konstantna upotreba dvd-a? Nadam se da je neko imao dovoljno slobodnog vremena da proveri ove stvari. Mene zanimaju ali nikako da nadjem slobodnog vremena da se pozabavim time.
Posto su uglavno li-ion baterije u lap topovima...
2. radni vek. na en.wikipedia.com pise da kapacietet baterija godisnje padne 20-30%... Smeta im toplota, ne smeju da se skroz isprazne (sto u uredjaju i nemogu). Znaci nekie 4 godine i baterija je prilicno kratkotrajna...
Sto se duzine rada tice zavisi od mnogo cega - klase notebooka, firme koja pravi baterije...
4. Ne znam zasto bi vrteo CD na lap topu non stop. Virtual drive - izgubis desetak minuta da dvd prebacis na hard - pa gledas ko covek - HDD se vrti pa se vrti... a i stedis laser.
1. `Rezim rada``...? Nasta se to odnosi, preciziraj... 2. Nominalni negde oko 2 godne, s`tim sto ti prvih godinu dana drzi dva sata (ne pricamo o Centrino tehnologiji o tome cemo kasnije), posle padne na 45 minuta i nakon 2 godine se muci sa 15 minuta do pla sata i tako dok ne crkne... 4 god maximalno. 3. Oni sa Centrino tehnologijom, Pentium moblie, Core Duo i Core 2Duo... Njima baterija u nominalnim uslovima drzi minimum 4 sata. 4. Poprilicno u slucaju stavke 2, jedan film maksimalno, dok kod stavke 3. na racimo, dva filma...
Istraživanje Univerziteta u Arizoni pokazalo je da tipičan kancelarijski sto može `ugostiti` i do deset miliona bakterija, što je čak 400 puta više od prosečne WC šolje. One urednije, koji misle da im je sto dovoljno čist da se na njemu može jesti, čeka gadan šok. `Za bakterije sto je vrlo luksuzno stanište`, kaže dr Carls Gerba, mikrobiolog iz Arizone, koji je vodio ovo istraživanje. `Gozba tu traje celi dan, od doručka, preko ručka, pa sve do večere. `Količina bakterija drastično se povećava tokom dana, a `špica` im je, naravno, u vreme ručka. Telefoni su apsolutni šampioni po količini bakterija koje na njima obitavaju, čak 3.740 po kvadratnom centimetru jedne prosečne telefonske slušalice, a slede kompjuterski zasloni sa 3.250 po kvadratnom centimetru. Nisu sigurni ni radnici koji radije koriste i-mejl. Na prosečnoj se tastaturi nađe oko 511 bakterija po kvadratnom centimetru, a 260 na mišu. Poređenja radi, kvadratni centimetar prosečne WC školjke `pojačan` je s tek osam bakterija. Ipak, nije sve tako crno. Redovno čišćenje dezinfekcijskim sredstvima drastično će smanjiti mogućnost da se zarazite na radnom mestu, a ako baš morate ručati u kancelariji, poslužite se fotokopir mašinom. S 11 bakterija po kvadratnom centimetru, ona je apsolutno najčišće mesto koje možete pronaći.
off-topic: bez otkrivanja ko je on (po zanimanju/struci, iako nije usko vezana za IT) osim sto ima, ponavljam, prefinjeni humor, izbunari neka resenja samo Bog zna odakle i spada u nadprosecno inteligentne ljude...zna to i on a i ja, a zasto? I give you a clue: on je zavrsio ili po vokaciji je nesto cime se bave i zavrse po statistici 7 od 10 nadprosecno inteligentnih a ne spada obavezno u domen prirodnih nauka...ja, se izvinjavam doticnom, ali me uvek iznova nasmeje i pozitivno iznenadi da nisam izdrzao a da ne istaknem gorenavdenu cinjenicu/fakat
P.S. Da ne zaboravim, rade u paru, smhardyu je iz slicne fele...sve najbolje!!!
Na ovoj visti koju imam, imam tri predlozena rezima rada: 1. Power saver:stedi bateriju i unistava performanse 2. Balanced: sama rec kaze optimalni odnos baterija i performanse 3. High performance: maksimalne performanse a vek baterije kratak Jel to postoji na xp-u?
VMARC moja baterija drzi u power saver modu 3.55h na battery full. Baterija ima sest celija, a imam core duo procesor. Pre ce biti da je to 4h maksimum a ne minimum.
U svakom slucaju hvala na informacijama. Znaci svake 3god. treba da menjam bateriju, da bi iole drzala. Negde sam cuo da neko zivotni vek baterije meri u broju punjenja, jel to ima smisla? Zanima me jer, ako sam negde blizu izvora struje tj. utikaca, da li mi je bolje da radim na struju, pa da donekle produzim vek trajanja baterije, ili da se ne smaram s punjacem ako ima vremenski vek trajanja.
PS. Za geloso, svaka cast za post, osim sto te dobro nasmeje, jos te necemu i nauci
:: :: VMARC moja baterija drzi u power saver modu 3.55h na battery full. Baterija ima sest celija, a imam core duo procesor. Pre ce biti da je to 4h maksimum a ne minimum. Sto onda pitas kad znas :)))))) Salim se... Centrino Intel 2.0 Pentium mobile, na 17` Laptopu Toshiba Sattelite Pro drzi provereno 6 sati. Dakle, pre ce biti da tvoja baterija drzi donji prosek, sto svakako varira od slucaja do slucaja. :: :: U svakom slucaju hvala na informacijama. Znaci svake 3god. treba da menjam bateriju, da bi iole drzala :: Negde sam cuo da neko zivotni vek baterije meri u broju punjenja, jel to ima smisla?
Nema. Ako je redovno punis-praznis, tj radi ti laptop na njoj a ne na adapteru trejace ti tih, recimo 3 god. Ako je vadis ili manje punis trajace ti 3.5-4, a do tada mozda vec i promenis laptop.
:: Zanima me jer, ako sam negde blizu izvora struje tj. utikaca, da li mi je bolje da radim na struju, pa da donekle produzim vek trajanja baterije, ili da se ne smaram s punjacem ako ima vremenski vek trajanja.
Pa pazi, ako je ne koristis uopste i ako ne nikada ne punis, trajace ti zauvek.
samo par saveta od mene, ipak zivimo u zemlji u kojoj pevamo na mostu kada treba da ga sruse, idemo u sklonista kada je pomracenje sunca, skijamo se na izlivenim rekama i formiramo Li-Ion baterije za mobilni 5 puta po 180 sati....
kad saberes sve postove, imas sve informacije, moj dodatak je da samo obratis paznju na par stvari:
- nemoj mnogo razbijati glavu oko baterija, prvo sto tehnologija izrade same baterije (hemikalija unutra i elektronike) konstantno napreduje, tako da imas potpuno razlicita uputstva od proizvodjaca do proizvodjaca, neke informacije na internetu su uveliko zastarele. gledaj ko sta kaze samo za tvoj laptop. - to sto si dobio, dobio si. baterija ce da propada vremenom sta god ti radio. jedino sto moze da `uspori` taj proces je da je cuvas od visokih temperatura i da znas da njoj prija lagano a dugo a ne kratko a silovanje. znaci film+dvd, igrice, nesto sto trazi maksimum performansi i zahtevno je po pitanju energije, ipak idi na zicu. - broj ciklusa punjenja ide od 250-750(?!) i ta informacija apsolutno nema nikakvog znacaja kada je u tolikom rasponu - power save modove mozes da imas i kod cika xp-a. svaki proizvodjac daje neke drajvere ili programe koji se bave time kako produziti vreme rada `na baterijama` - za XP imas jedan dobar programcic http://home.arcor.de/notebookbatteryinfodownload/download_en.html koji se vice Notebook BatteryInfo, besplatan je a daje dosta informacija
malo primera: - 4 HP-a, kupljena u isto vreme, isti OS, ista vrsta posla na njima radjena, isto dnevno radno vreme, 2 godine stara - sva cetiri razlicito rade na baterijama - dva drze skoro kao na pocetku, jedan drzi kao ups (15-20min), a jedan ne drzi vise nista - kao najstrasnija stvar koju mozes da uradis Li-Ion baterijama predstavljen je deep discharge, tj. ako ides ispod 3% kapaciteta (od 3-1% je no-no zona, ispod 1% je strasno no-no jer postoji mogucnost da su neke celije spale ispod V-minimuma i da neces moci da ih aktiviras vise - bez obzira na elektroniku unutra koja brine da se to ne desi), a onda uz IBM dobijem program koji radi Deep Discharge Li-Ion baterije :)) i koji se koristi za `osvezavanje` baterije (nesto sto bi trebalo da je vezano za NiMh).
STA ONDA TO ZNACI DALI JE BOLJE: RADITI NA LAP TOPU SA BATERIJOM,PA KADA SE ISPRAZNI PUNITI [stara teorija puni i prazni] ILI MOZE DA SE RADI NA NJEMU IAKO JE BATERIJA PUNA,OSTAVITI I DALJE PUNJAC UKLJUCEN? KONKRETNO KAKO TI TO RADIS? I STA SI URADIO KADA SI PRVI PUT UKLJUCIO LAP TOP VEZANO NA BATERIJU?
I ovo sa mobilnim sto kazes,svaki telefon sam punio i praznio do kraja i baterije jos traju i to extra.
Moj drug je zeznuo bateriju na novom VAIU,kazu mu u servisu da je to zato sto je punjac stalno drzao ukljucen. Vidim da u wikiped.pise da nije potrebno formirati novu bateriju.
:: samo par saveta od mene, ipak zivimo u zemlji u kojoj pevamo na mostu kada treb :: da ga sruse, idemo u sklonista kada je pomracenje sunca, skijamo se na izlivenim rekam :: i formiramo Li-Ion baterije za mobilni 5 puta po 180 sati... :: :: kad saberes sve postove, imas sve informacije :: moj dodatak je da samo obratis paznju na par stvari :: :: - nemoj mnogo razbijati glavu oko baterija, prvo sto tehnologija izrade sam :: baterije (hemikalija unutra i elektronike) konstantno napreduje, tako da imas potpuno :: razlicita uputstva od proizvodjaca do proizvodjaca, neke informacije na internet :: su uveliko zastarele. gledaj ko sta kaze samo za tvoj laptop :: - to sto si dobio, dobio si. baterija ce da propada vremenom sta god ti radio. jedino st :: moze da `uspori` taj proces je da je cuvas od visokih temperatura i da znas da njoj prij :: lagano a dugo a ne kratko a silovanje. znaci film+dvd, igrice, nesto sto trazi maksimu :: performansi i zahtevno je po pitanju energije, ipak idi na zicu. :: - broj ciklusa punjenja ide od 250-750(?!) i ta informacija apsolutno nema nikakvo :: znacaja kada je u tolikom raspon :: - power save modove mozes da imas i kod cika xp-a. svaki proizvodjac daje neke drajvere il :: programe koji se bave time kako produziti vreme rada `na baterijama :: - za XP imas jedan dobar programci :: http://home.arcor.de/notebookbatteryinfodownload/download_en.html :: koji se vice Notebook BatteryInfo, besplatan je a daje dosta informacij :: :: malo primera: :: - 4 HP-a, kupljena u isto vreme, isti OS, ista vrsta posla na njima radjena :: isto dnevno radno vreme, 2 godine stara - sva cetiri razlicito rade na baterijama - dv :: drze skoro kao na pocetku, jedan drzi kao ups (15-20min), a jedan ne drzi vise nist :: - kao najstrasnija stvar koju mozes da uradis Li-Ion baterijama predstavljen je dee :: discharge, tj. ako ides ispod 3% kapaciteta (od 3-1% je no-no zona, ispod 1 :: je strasno no-no jer postoji mogucnost da su neke celije spale ispod V-minimuma i d :: neces moci da ih aktiviras vise - bez obzira na elektroniku unutra koja brine da se to n :: desi), a onda uz IBM dobijem program koji radi Deep Discharge Li-Ion baterije :)) :: koji se koristi za `osvezavanje` baterije (nesto sto bi trebalo da je vezano za NiMh) :: :: ...znas li ti kolike mogu da budu te 3 godine...
Bateriju ne treba vaditi iz racunara jer je to pokretna stvar i osnovna namena je da uvek ima svoje nezavisno napajanje.Teba je samo jednom u mesec-dva potpuno isprazniti i napuniti bez alarma u power options da bi hemiju u samoj celiji ostala sto duze upotrebljiva. Dragan
Ja uvijek drzim LAP TOP na punjacu kada sam kuci, ako je baterija puna nece je dirati tako da ne bi trebalo da skracuje vijek trajanja i slicno...
E sad , da mi je vidjeti kako ta TOSHIBA bude 6 sati na bateriji, odmah bih prodao svoj SONY i kupio nju, ako je 17` i drzi 6 sati... (NE VJERUJEM)
Kod mene je platforma CENTRINO 2 (Montevina), chipset je P45 mobile, procesor je P8400 (Penryn), ima 4GB DDR2 @ 800, display 16,4` FULL HD, BD-RE Drive, 320GB HDD @ 7200rpm, ATI 3650m 512DDR3 i td. itd..
Na bateriji mi radi tacno 2h:20min uz koristenje neta, slusanje muzike i slicno, nista zahtjevno, ni manje ni vise, i to kada smanjim osvjetljenje displaya na minimum i proc. automatski smanjuje na 700 - 800 MHz...
Kapacitet baterije je 50610mWh, ne znam tacno, ali mislim da je 6 celija !
PS : Ako ima neko nekakav prijednog kako produziti trajanje baterije, slusam ga :) !
SONY VAIO VGN-FW285J
:: STA ONDA TO ZNACI DALI JE BOLJE: RADITI NA LAP TOPU SA BATERIJOM,PA KADA SE ISPRAZNI PUNITI [stara teorija puni i prazni] ILI MOZE DA SE RADI NA NJEMU IAKO JE BATERIJA PUNA,OSTAVITI I DALJE PUNJAC UKLJUCEN? KONKRETNO KAKO TI TO RADIS? I STA SI URADIO KADA SI PRVI PUT UKLJUCIO LAP TOP VEZANO NA BATERIJU :: :: I ovo sa mobilnim sto kazes,svaki telefon sam punio i praznio do kraja i baterije jos traju i to extra :: :: Moj drug je zeznuo bateriju na novom VAIU,kazu mu u servisu da je to zato sto je punjac stalno drzao ukljucen :: Vidim da u wikiped.pise da nije potrebno formirati novu bateriju ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.