Kupio sam novi laptop i hteo bih sto bolje da mu ocuvam bateriju, pa bih zamolio za odgovor na jedno pitanje...da li je bolje da laptop drzim na punjacu ili na bateriji dok kod kuce radim na njemu?
Kod kuće radiš na ispravljaču i tada je obavezno baterija izvađena. I kada ideš napolje trudi se da je baterija van latopa, a staviš je neposredno pred rad sa njom i nakon završetka je skini. Znači bateriju napuniš uvek do vrha i onda je skineš sa laptopa. U protivnom polako ali sigurno tvoja baterija će gubiti kapacitet, što znači da ćeš na primer za godinu dana moći svega pola sata da radiš na njoj, a sada možeš recimo dva sata.
Ne zaboravi da ti baterija sluzi i kao UPS, tako da pri treptaju/nestanku struje se lap momentalno gasi, a i velika je verovatnoca da dodje do crkavanja neke od komponenti. Vise puta sam se susreo sa raznim crkavanjima laptopa pri treptanju struje koji nemaju ili im baterija uopste ne drzi. Tako da, moj savet ti je da je drzis u laptopu i kada si kuci normalno radis na punjacu i obrnuto. Baterija ce ti trajati nekih standardnih 1.5-2 g. gde ce primetno poceti da gubi kapacitet i to je to. Na gore opisan nacin ce mozda trajati nesto duze, ali...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Bullshit. Cista zabluda. Bateriju koristi normalno, kao sto je koristis i na mobilnom telefonu. Gile je potpuno u pravu za vremensko trajanje baterije, dakle 1.5-2 god i onda pola kapaciteta jos 1-2 god i cao…
:: Kod kuće radiš na ispravljaču i tada je obavezno baterija izvađena. I kada ideš napolje trudi se da je baterija van latopa, a staviš je neposredno pred rad sa njom i nakon završetka je skini. Znači bateriju napuniš uvek do vrha i onda je skineš sa laptopa :: U protivnom polako ali sigurno tvoja baterija će gubiti kapacitet, što znači da ćeš na primer za godinu dana moći svega pola sata da radiš na njoj, a sada možeš recimo dva sata.
Tako nekako ko što kaže vmarc, dopuni je čim padne ispod 50% ako imaš uslove, ne dozvoli da se redovno prazni do kraja. Hemijska korozija baterije je nezaustavljiva i možeš je usporiti samo ako držiš laptop u što hladniijm uslovima ali to baš nije praktično.
:: Bullshit :: Cista zabluda. Bateriju koristi normalno, kao sto je koristis i na mobilnom telefonu. Gile je potpuno u pravu za vremensko trajanje baterije, dakle 1.5-2 god i onda pola kapaciteta jos 1-2 god i cao…
Dakle punjenje, praznjenje i nikad do kraja! :) Ova baterija ima foru 3x charge cycle life, pa se nadam da ce trajati malo vise od dve godine...A sto se tice baterije kao UPS-a, sa time sam se vec susretao i srecom stradao je samo adapter. Hvala svima na pomoci!
Moj laptop je iz 2009. a još uvek mogu da odgledam film na toj bateriji... Najbitnije je da baterija nije na punjenju kada je puna, ostalo kao što rekoh slobodno puniš do 100% (jer ako bih punio do 40% trebale bi mi dve ili tri baterije da bih obavljao posao), a slobodno je prazniš dok ti ne stigne poruka da se laptop mora ugasiti, jer uvek ostane dovoljno potrebne struje iza toga u bateriji. Međutim bitno je iza toga što pre napuniti bateriju. I pravite razliku između skladištenja i dužeg stajanja na jednoj strani i upotrebe na drugoj. Baterija troši struju i sama od sebe tako da će vam za nekih mesec dana stajanja sa 100% opasti na 70%. To znači da će vremenom doći i do tih idealnih 40% ukoliko je osuđena na stajanje.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.