Potrebna pomoc za izbor laptop-a , koji bih koristio za rad u 3D programima, 3D max, Rhino, Modo, Artcam,... za renderovanje i rad u Photoshopu. Treba mi minimum 17`` ekran. Dobio sam ponudu za : DELL Inspiron 5720 17.3` HD+ (900p),Ivy Bridge Core i7-3612QM 3.1GHz,6GB DDR3,1TB HDD,Nvidia GeForce GT630M 1GB,WLED,DVD-RW,Wlan,WiDi Tu mi slabe tacke izgledaju Grafika sa sa 1GB DDR3 , i hard disk koji ima 5400 0brtaja. Cena je oko 770 €. Da li bi ovaj laptop bez problema mogao da izgura zahtevnije poslove, ili bi zbog navedenih slabih tacaka ipak kocio pri radu? Ako neko ima neku preporuku za laptop u tom cenovnom rangu moze do nekih 800€ .
Bolje da kažeš za šta specifično tražiš laptop, jer vidim navodiš random programe za modeling, a za njih ti ne treba i7. __________________ Scourge of PCBerza
Jednom sam samo radio finalne rendere za jedan posao na laptopu, tada sa solidnim c2d cpu, popeo sam ga na dve knjige i stavio stoni ventilator da duva u njega, gledao sam ga i cekao kad ce da se dezintegrise. Ni sam rad nije previse udoban, mali ekran, leva ruka stalno na tastaturi u nezgodnom polozaju i pritom zaklanja deo ekrana...
Ne savetujem ako mobilnost nije apsolutna potreba...
Od rendera koristim : VRay, KeyShot,Artlantis Studio, ponekad Lumion za pravljenje video prezentacije. Mada i 3D modelovanje radim sa velikim brojem poligona, i cesto mi kompijter blokira, i koci rad. Lap top mi trba zbog mobilnosti, prezentacije na licu mesta itd. Obavezno 17`` ekran. Moze li neki komentar za laptop iz prvogposta, jer je on za sada jedini u ponudi,i cena je pristojna.
Ja bi pre isao na ovu tvoju nvidiju nego na radeon posto je u pitanju 3d modelovanje i rendering. hard mislim da neces nisto osetiti to sto ima 5400 bar u ovom sto navodis za posao. a 1giga memorije je tu negde ok, ali 630m ne znam kako bi ti se ponasao na opengl renderovanju. ako to ne koristis mislim da bi ti bio super
I ja sam isto za Nvidia grafiku. E sada Mislim d koristim open gl jer u podesavanjima programa nailazim na njega. Zasto mislis da je slaba grafika 630?
min preporucena graf za desktop je 460gtx zato nisam siguran za 630m. mada ako ne znas da li si do sada renderovao preko openCL tj grafike verovatno nisi.
Dobar je ovaj za rendering, ali opet zavisi da li nameravas da renderujes standardno preko cpu-a, ili hoces preko gpu-a? Za drugi slucaj, gledaj da uzmes nvidiu jer ima dobru podrsku za render preko gpu-a, tj. pomocu CUDA. U tom slucaju mozes da uzmes neki laptop sa i5 cpu-om i nesto jacom grafikom, i 8gb RAM-a. A verovatno mozes i hdd kasnije da zamenis sa nekim SSD-om, u vecini slucajeva je izvodljivo...
:: :: Potrebna pomoc za izbor laptop-a , koji bih koristio za rad u 3D programima, 3D max, Rhino, Modo, Artcam,... za renderovanje i rad u Photoshopu :: Treba mi minimum 17`` ekran :: Dobio sam ponudu za :: DELL Inspiron 5720 17.3` HD+ (900p),Ivy Bridge Core i7-3612QM 3.1GHz,6GB DDR3,1TB HDD,Nvidia GeForce GT630M 1GB,WLED,DVD-RW,Wlan,WiDi :: Tu mi slabe tacke izgledaju Grafika sa sa 1GB DDR3 , i hard disk koji ima 5400 0brtaja :: Cena je oko 770 € :: Da li bi ovaj laptop bez problema mogao da izgura zahtevnije poslove, ili bi zbog navedenih slabih tacaka ipak kocio pri radu :: Ako neko ima neku preporuku za laptop u tom cenovnom rangu moze do nekih 800€ .
Nema tu puno filozofije, treba da ima corei7 , 8 gb memorije, 1 trebajt hard i ekran 17/3 inca, i po mogucnosti nvidiu, odes na ove nase sajtove i vidis sta ima za 800 , nema puno takvih za tu lovu, ima par tih dellova i ovaj hp nije los ali je jos 100 evra i to je to.
Znam ja, to je odprilike to sto sam ja sebe zacrtao. Ali bih hteo da neko ko se vise razume u racunare, da da konkretan predlog. Jer nisu svi sa i7 procesorom i Nvidia grafikom najbolji za sve sto jedan racunar moze da puzi. ima tu raznih sitnica, koje ja ne razumem. Isao sam po tim sajtovima, i u masi laptop-ova trazenih karakteristika, ne mogu odluciti koji ce za mene biti najbolji, jer sam se ogranicio finansijski. Citajuci po netu dosao sam do odredjenih zakljucaka, da jedna konfiguracija je dobra za jedno ali za drugo zna da ukoci. Zato sam i postavio pitanje, i zatrazio pomoc od forumasa koji imaju iskustva sa raznim laptopovima, ako znaju ili su culi da je odredjeni tip dobar za stvari koje mene trebaju, da me upute na isti.
:: :: :: Znam ja, to je odprilike to sto sam ja sebe zacrtao. Ali bih hteo da neko ko se vise razume u racunare, da da konkretan predlog :: Jer nisu svi sa i7 procesorom i Nvidia grafikom najbolji za sve sto jedan racunar moze da puzi :: ima tu raznih sitnica, koje ja ne razumem :: Isao sam po tim sajtovima, i u masi laptop-ova trazenih karakteristika, ne mogu odluciti koji ce za mene biti najbolji, jer sam se ogranicio finansijski. :: Citajuci po netu dosao sam do odredjenih zakljucaka, da jedna konfiguracija je dobra za jedno ali za drugo zna da ukoci :: Zato sam i postavio pitanje, i zatrazio pomoc od forumasa koji imaju iskustva sa raznim laptopovima, ako znaju ili su culi da je odredjeni tip dobar za stvari koje mene trebaju, da me upute na isti.
Ovde mozes da vidis odprilike kakav je koji procesor http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html . A renderovanje odprilike je ovako : i7 2670qm 2.2-3.1 boost 6gb ram Nvidia 540m 2gb - renderuje brzo kao q9550 clockovan na 4gh. pogledaj ovaj forum pa mozes da uporedis:http://www.3dbuzz.com/vbforum/showthread.php?111196-gt-gt-Test-your-3dsMax-Render-time-Benchmark-Speed-lt-lt/page38
Jer bolje da dodam jos 100€ samo da mi u radu ne zakucava, i ne rusi sistem. I hvala svima na odgovorima, ipak sam dobio dosta smernica sta prvo da gledam.
Aj ovako: Ako ces da renderujes preko cpu-a, posto se nisi izjasnio, onda ti je najbitniji cpu. S druge strane ako ides na gpu render-CUDA, onda bolja nv graficka sa vise RAM-a (recimo 520/525/630 sa 2Gb ram-a), a na cpu mozes da ustedis malo i uzmes i5. U oba slucaja ne idi na manji ekran od 17.3``, jer ce ti rad na 15.6` biti mucenje. Graficka ti je bitna za fluidan rad u samom viewportu, dakle kad modelujes, rotiras, zumiras i ostalo. Za sto brzi render najbitniji ti je cpu. Ako ces renderovati preko GPU-CUDA onda ti je najbitnija graficka, gde je idealna neka nv sa recimo 2Gb DDR5 memorije. Sumarum:
-Render preko cpu: 17` ekran, i7 cpu, dovoljna i slabija nv graficka, neka sa ddr3
-Render preko GPU: 17` ekran, i5 cpu, jaca graficka sa recimo 2Gb GDDR5
Naravno pozeljno je sto vise RAM-a, ne ispod 6Gb a idealno bi bilo 8Gb ili vise.
Da uzimam za sebe, uzeo bi gore spomenuti HP-Pavilion-dv7_7001em, idealan za ovaj posao. Ako ne mozes da dodas jos malo para za njega, uzmi taj Dell iz prvog posta...
:: Znaci najvaznije je brza grafika? :: Da vas jos malo davim :: Nasao sam ovaj laptop Lenovo http://www.tehnoms.rs/computers/LENOVO-IdeaPad-Y580-Core-i7-3610QM-3.3GHz,-15.6%22,-4GB,-1TB,-NVIDIA-GTX660M-2GB-DDR5,-HDMI,-Dark-Grey-28417.htm :: Grafika Nvidia GTX660M 2GB DDR5, ekran 15.6``. Da li bi on bio pogodniji za rad , da idem na ustrb velicine ekrana. :: Konkretno koji bi bio najbolji od ova 3 :: -DELL Inspiron 572 :: -Hp Pavilion dv7 7001e :: -LENOVO IdeaPad Y58 :: :: Jer bolje da dodam jos 100€ samo da mi u radu ne zakucava, i ne rusi sistem :: I hvala svima na odgovorima, ipak sam dobio dosta smernica sta prvo da gledam.
Ne treba ti HP govno. Taj preporučeni pavillion je slabiji od tog Lenova Y580 koji trenutno nudi najviše za dat novac. Nema poente da uzimaš laptop sa slabijom grafikom i nižom rezolucijom. Van pameti...
Trenutno ako možeš da izdvojiš novac te specifikacije Lenova nema ko da stavi u pitanje. __________________ Scourge of PCBerza
Ne. Najvaznije ti je i7 i ssd. U najgorem slucaju uzmi hard na 7k. Grafija koja god ti dodje u tom paketu. Dobices neki od novijih mobilnih cipova od kojih ti bolji ne treba. Na cenu ce ti najvise uticati ako je treca generacija i7, kapacitet SSD-a i velicina displeja. Ja ti preporucujem da uzmes i 8gb RAM-a zbog prirode posla kojim se baviš
Hvala svima na komentarima. Poslao sam upite za HP Pavilion dv7, Lenovo IdeaPad Y580 Izbor je pao na njih. Da vidim koji imaju na lageru, jer pre neki dan bio sam odlucio da kupim Asus n76 vm i nigde ga nije bilo. Kada kupim javljam, i naravno ostavljam utiske o radu. Pozdrav
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.