Pozdrav, uskoro kupujem PRVI ( do sada iskljucivo boravio u destkop okruzenju) prenosni racunar zanima me bi od gore ponudjenih bio bolja opcija za mene.
Naime, navikao sam na Win okruzenje, ali gledao bih makar 15` da ima laptop a pozeljno je i 17`. Povremeni gamer (avanture) i obrada fotografija to bi mi bio glavni hobi, da ne pominjem prezentacije koje pravim radi izvesnih seminara i praksi, dakle nista posebno.
Sto se tice Macbook-a njega nisam koristio, samo sam ih isprobavao kog druga.Ceo MacOS mi deluje zanimljivo samo mi je tesko da prelomim zbog velikog sporenja da li to zapravo nasminkan laptop ili zapravo nesto najbolje sto sebi mogu pruistiti. I da mozda najbitnije njega bi uzeo polovnog verovatno mid 2011 verziju 15` sa sto manjim brojem ciklusa, a obican laptop bi verovatno uzeo nov.
Ako sam nesto lose rezonovao nemojte zameriti, ovo malo sto sam kazao je u cilju boljeg odabira jer svakodnevno skupljam informacije, a moram nesto uzeti do kraja meseca:)
Prihvatam svaki argument za i protiv, moze i konkretan model.
Po meni MacBook, ali to sam ja. Od kako kosirtim OSx, zaboravio sam sta znaci Windows i sta znaci problem. MacBook jeste nesto najbolje sto sebi mozes priustiti, ali tu je grobar :) potpuno u pravu. Da je 5x Apple, ne puca se za polovnu stvar 1000 evra. MacBook pro 15` sa malo ciklusa mozes naci vec za 650 evra i to je u rsaponu do 700 evra maksimalno koliko bi trebao da izvojis.
Sto se tice OSx, prfektan je i tu nema nikakve dvojbe. Sto se tice brzine i stabilnosti, tu Windows nikada nece moci vodu da mu donese, jer je OSx baziran na Linux platformi. Za OSx postoji 7 (sedam) poznatih virusa, kojima je blokirana mogucnost delovanja kroz apdejte. Dakle instaliras najnoviji 10.8 ili 10.7.4 i bezbedan si.
Ako je u odlicnom stanju i pod garancijom, a masina je vrhunska, zasto da ne. Uzeo bih kad bi mi trebalo. Intel 2700K, Noctua NH D14, MSI Z68A GD80, 4gb ddr3 2133 CL7, Palit GTX460 768mb, SSD Mushkin Callisto Deluxe 60gb + hdd Hitachi 500gb, Lg 24`, Corsair HX520, Thermaltake V9 BlacX.
:: Za polovan lap da dam 1k,pa da je alienware,NE :: :: Nzm,moje misljenje i moj stav je da nikada ne treba uzeti polovan lap :: :: :: :: :: Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic :: :: ::
ako tako gledas mozes da stavis i Ubuntu studio Linux na PC t.j notebook , isto je tesko da prodje virus u stvari i ne treba ti antivirus ,a imas sve na njemu sem igrica.Dokazano je da je PC t.j windows bolja platforma za igrice.
Ja bih uzeo novi laptop sa Intel i7 (Ivy Bridge) procesorom, 8GB DDR3, 1TB HDD, GeForce 5xx ili 6xx grafičkom, veličine 15 a možda i 17` i instalirao Mac OS X Mountain Lion 10.8 na njega. Malo je komplikovana instalacija, ali se može uspešno izvesti. Može se napraviti i dual boot sa Windowsom.
Obrade, kao i obicno, masis poentu. Ovde se prica o MacBook a ne o PCu pod Linuxom. Ja imam 10.7.4 na HP ProBook 4530s i nije to to. To sve radi, ali mnogo bolje radi na MacBook, pre svega zbog komfora i nepotrebnog cimanja oko koxtova i multibeastova sa svakim novim updateom. Jedini realni nedostatak je ekran. Kvalitet prikaza je je 5 klasa ispod pravog MB. Zato cu i uzeti MB 13` sa retinom.
F650GS Dakar
:: Ja bih uzeo novi laptop sa Intel i7 (Ivy Bridge) procesorom, 8GB DDR3, 1TB HDD, GeForce 5xx ili 6xx grafičkom, veličine 15 a možda i 17` i instalirao Mac OS X Mountain Lion 10.8 na njega. Malo je komplikovana instalacija, ali se može uspešno izvesti. Može se napraviti i dual boot sa Windowsom.
Kakav MacBook komfiguracija je ocajna, jedini koji vredi novca je Retina MacBook Pro, ali on je 2100 i vise evra. OSX je za prosecnog korisnika inferioran sistem, ima nekog software-a za dizajnere i muzicare, od skoro su se pojavili Autodesk-ovi proizvodi na Mac-u. Bilo kakva igrica ce na njemu lose raditi jer je optimizacija 0, a i sam spektar igara je relativno mali.
@VMARC Sto se tice virusa tu je ceo Mac macka u dzaku, ima 7 virusa, ali kada se jedan od tih virusa pojavio niko nije ni sanjao da neko moze da ukrade broj kreditne kartice. Tako mali broj virusa je samo zato sto je broj korisnika OS X-a jako mali, pre je direktor Kaspersky Lab-a rekao da je OS X ravno 10 godina po security-u iza Windows-a. Evo ja koristim Win 7 bez antivirusa vec skoro 2 meseca, nemam nikakav virus (barem to ovako odokativno mogu reci), ne osecam nikakvo kocenje nista.
Sto se tice lapa uzmi za te pare nekog Asus-a, Dell-a ili Lenova Y580 za te pare, jacih HP-ova sa Ivy Bridge-om jos nema kod nas.
Eplhejter sa svojim nonsensima. Normalno da ce takvu glupost da odvali covek koji zivi od Windowsa…. Znaci po tebi *njemu( je linux 10 godina iz Windowsa… Ajd se malo batali gugla, pa pocni, onako iz zezanja da koristis Apple proizvode. Ili kupi jedan, makar ipod mini, pa skrljaj taj komplex...
ja mislim da ćeš za soma evra dobiti dosta jaču mašinu, bar što se tiče grafike koja ti je bitna za igrice sa običnim laptopom nego sa mekom.
I na mek možeš instalirati win ali kao što rekoh, jače grafike idu uz mašine za 1000 evra i bolej ćeš se naigrati na tome,
a da se drndaš i da instaliraš MAC OS na laptop i to je moguće samo što je cimanje veliko, ali je izvodljivo, samo je pitanje da li ti je to potrebno i zašta .P
iz tvojih ličnih potreba koje si naveo kontam da bi ti savršeno legao laptop pre nego mek :)
i preporuka, ako ga misliš nosati stalno i svuda gledaj da uzmeš 15, 17 ti je veliko :P
Ne znam da li si razumeo najbolje moj post,ja sam se pozvao na tvoj deo oko virusa ,inace nemam nista protiv Mac-a,ako je to prednost Mac-a u odnosu na Widnows,onda je najjaci Ubuntu po tom pitanju.Za igrice dokazano je bolji Windows to valjda ne znaju samo ptice na grani.
Zasto bi neko kupovao PC i da na njega stavlja Linux, kada je Windows za njega najbolja platforma. Ovde se radi o komparaciji sistema. On ce se odluciti ili za MB sa OSxom ili za PC pod Windowsom (sto mu i ja sugerisem) Koja je poenta kupiti PC koji kosta kao Mac i na njega staviti Linux…? Pa onda bolje da kupi Mac.. Zar ne? Znaci, ja ne potenciram Mac po svaku cenu, cak sta vise, slazem se sa vecinom vas da nije za prosecnog korisnika. Za prosecnog korisnika je Windows i cao. Za mene je Mac, a ja se kao razumem u te racunare… .)
ovde kod nas ima dosta hejtera jer nemaju para da kupe i isprobaju pa onda da sude. U Americi se za muziku i video obradu prvo bira Mac pa tek onda sve ostalo. Moja devojka zivi u Americi i tri zadnja kompa su joj bila Apple, zivi od toga sto pravi `background` muziku i i obradjuje video snimke. Probala par programa na Winu, kaze ni jedan nije dovoljno dobar za njene potrebe. Ja licno koristim PC, jer volim po nekad da igram i po koju igru, ali ko se ne igra vec samo radi, Mac je mnogo bolji izbor. Ne treba zaliti novac. Kad vidite kvalitet izrade i displeja, kao i sam dizajn sve vam je jasno. Intel 2700K, Noctua NH D14, MSI Z68A GD80, 4gb ddr3 2133 CL7, Palit GTX460 768mb, SSD Mushkin Callisto Deluxe 60gb + hdd Hitachi 500gb, Lg 24`, Corsair HX520, Thermaltake V9 BlacX.
Evo ovo ti pisem sa iPad 3 WiFi 32 gb, ovde nonsense-ova koliko ti dusa iste.
Pozdrav!
:: Eplhejter sa svojim nonsensima :: Normalno da ce takvu glupost da odvali covek koji zivi od Windowsa… :: Znaci po tebi *njemu( je linux 10 godina iz Windowsa… Ajd se malo batali gugla, pa pocni, onako iz zezanja da koristis Apple proizvode. Ili kupi jedan, makar ipod mini, pa skrljaj taj komplex.. :: :: F650GS Dakar
:: Evo ovo ti pisem sa iPad 3 WiFi 32 gb, ovde nonsense-ova koliko ti dusa iste :: :: Pozdrav :: :: :: :: Eplhejter sa svojim nonsensima :: :: Normalno da ce takvu glupost da odvali covek koji zivi od Windowsa… :: :: Znaci po tebi *njemu( je linux 10 godina iz Windowsa… Ajd se malo batali gugla, pa pocni, onako iz zezanja da koristis Apple proizvode. Ili kupi jedan, makar ipod mini, pa skrljaj taj komplex.. :: :: :: :: F650GS Dakar
:: Nda... Da :: :: F650GS Daka :: :: :: Evo ovo ti pisem sa iPad 3 WiFi 32 gb, ovde nonsense-ova koliko ti dusa iste :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: :: :: :: Eplhejter sa svojim nonsensima :: :: :: Normalno da ce takvu glupost da odvali covek koji zivi od Windowsa… :: :: :: Znaci po tebi *njemu( je linux 10 godina iz Windowsa… Ajd se malo batali gugla, pa pocni, onako iz zezanja da koristis Apple proizvode. Ili kupi jedan, makar ipod mini, pa skrljaj taj komplex.. :: :: :: :: :: :: F650GS Dakar
:: Evo dokaza :: :: http://i399.photobucket.com/albums/pp78/gile12345/b93998e834abae306735cad1966aa7a4.jp :: :: Pozdrav :: :: :: Nda... Da :: :: :: :: F650GS Daka :: :: :: :: :: Evo ovo ti pisem sa iPad 3 WiFi 32 gb, ovde nonsense-ova koliko ti dusa iste :: :: :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Eplhejter sa svojim nonsensima :: :: :: :: Normalno da ce takvu glupost da odvali covek koji zivi od Windowsa… :: :: :: :: Znaci po tebi *njemu( je linux 10 godina iz Windowsa… Ajd se malo batali gugla, pa pocni, onako iz zezanja da koristis Apple proizvode. Ili kupi jedan, makar ipod mini, pa skrljaj taj komplex.. :: :: :: :: :: :: :: :: F650GS Dakar
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.