Burazer ima teski krs od lapa koji mu se vremenom jos vise ubagovao od raznoraznih virusa koje je usput zakacio. U pitanju je HP Pavilion zt3000 sa jadnim Celeronom, 512 MB RAM-a i bednom HD 9200 grafickom.
U cemu je problem... Posto me je zamolio da mu koliko-toliko sredim sistem da mu radi sto je moguce brze ja sam se brze-bolje bacio na posao. Skinuo sam prvo CCleaner, skenirao i ocistio sve sto je pronasao pomenuti program. Zatim sam stavio da se skida Avast, a u medjuvremenu sam trazio jos par programa koji bi mu pomogli. Sve je bilo lepo dok u tom trenutku nisam popio BSOD sa porukom da je crash-ovala memorija... U redu, nema veze, restart-ujem lap ne obazirujuci se mnogo na BSOD cekam da se OS digne kao i obicno, ali ovde vec nastaje problem. Pojavljuje mi se poruka da OS ne moze da se digne jer neki file unutar njega fali. I tu iskuliram, objasnim burazeru da je na kraju krajeva bolje ovako, dobice cist OS na C particiji, dok ce mu svi njegovi vazni podaci ostati na D.
E sad pocinju prave muke... Ubacim CD na kome je Windows XP SP3, stavim da mi prvi boot bude optical drive, pokrece se instalacija XP-a i stize do dela kada biram na kojoj particiji da stavim OS. S` obzirom da je imao samo C i D, a posto na D particiji ima licne podatke, logicno uzimam C i brisem je, da bih mogao da napravim svezu istu particiju. Medjutim, kada sam je obrisao zabode mi tu gde sam i stao. Ni napred, ni nazad, pise samo `Please Wait`... Cekam ja tako nekih 10-15 min., shvatim da je zabo lap, popizdim i restartujem ga, pa ponovo pokrecem instalaciju. Stizem opet do ovog dela, kad corak, tamo gde su particije pise da sistem ne moze da pristupi hardu. E tu se vec iscimah i roknuh Enter iz bedaka, dobijem u momentu BSOD na kome pise jedna velika poruka koju cu pokusati da skratim:
Pise sledece: `Detektovan je problem i Windows se ugasio da bi sprecio stetu vasem kompjuteru. Ako je ovo prvi put da vidite ovu Stop error sliku, restartujte vas kompjuter. Ako se ponavlja ponovo, sledite sledece korake: Proverite da li imate adekvatnog prostora na disku. Ako se drajver identifikuje na Stop poruci, disable-ujte drajver. Probajte da promenite video adapter. Proverite da li ima neka nova verzija BIOS-a. Disable-ujte BIOS memory opcije kao sto su caching ii shadowing.``
I ispod ove poruke ispisana je STOP poruka sa raznoraznim brojevima i slovima.
Poruka se stalno pojavljuje, a na HDD-u je bilo dovoljno prostora. Razmisljao sam da update-ujem BIOS, ali ne znam sta bih dobio sa time.
Bojim se najgoreg, a to je da je HDD riknuo.
Ako neko ima bilo kakav predlog, molio bih da mi pomogne. Podaci su mu jako bitni, a ne znamo kako da ih povratimo.
Gledam u zadnje vreme samo nekom crkne hard pa pokusavate sa nekim budzenjem elektronike i ostalo iako je to neisplativo, sa izgovorom da imate jako bitne podatke, pa jel ste culi mozda za backup podataka, ako je toliko bitno kopirate na neki fles ili eksterni hard, ili nareze te, ni to nije dugog veka ali nece valjda i hard u kompu i fleska da se sjebe u isto vreme, a i postoje sajtovi na netu za cuvanje podataka ili mejl npr.
Ne znam sta da ti kazem... Laptop mu je star preko 5 godina, imao je neke svoje podatke koje je skupljao godinama i koji su mu potrebni. Nije racunao na to da ce doci do ovoga, ne razume se u ovo, a tek backup ne zna sta je.
Meni je sada bezveze to sto je ispalo kao da sam ga ja sjeb`o, jer se sve ovo izdesavalo dok sam ga ja koristio. Ako vec ne moze da se resi problem, barem nekako podatke da mu izvucem.
Nemoj raditi update biosa, barem ne sada. Skini ili nabavi Hirens Boot CD pa testiraj disk sa nekim od programa, možeš proveriti i memoriju. Pokušaj da digneš Win sa Hirensa pa da vidiš da li možeš pristupiti nekoj od particija na disku. Pretpostavljam da je disk IDE sa 44 pinskom konekcijom pa da ga testiraš na drugom PC-ju. Malo mi je nezahvalno da ti predlažem raznorazne provere jer možda nemaš adapter sa IDE44 na IDE40, ili IDE44 na USB koji bi ti olakšali posao. Ipak, čak i ako nemaš ništa od toga, jedan bootabilni USB sa nekoliko programa za testiranje biće dovoljan, njega ćeš najlakše napraviti sa programom HPMake Bootable. Evo link-a:
Potom podigni mini xp i pokusaj sa alatima za vadjenje podataka da oporavis particije na disku. Nije iskljuceno ni da ti odmah po skeniranju hdd regeneratorom sve normalno proradi...
Da li se mnogo greje taj laptop? Ako imaš nekoga u komšiluku ko ima laptop probaj da prebaciš burazerov hdd u njega i onda da digneš neki live OS, ako i tada pravi problem, onda je definitivno crkao hdd, u tom slučaju juri servis kako su ti već predložile ostale kolege.
ma da .. spakuj ti to sve u neku kesu pa baci kroz prozor .. kad dodje burazer pravi se da nisi video nikakav laptop ! .. koji lap .. to ono sto ima ekran iznad tastature .. video sam jedan u *in*inu
Podignut je Wndows 7 Ultimate na njemu ( ne znam kako, posto ja nisam bio u kontaktu sa ovim laptopom jos od poslednjeg puta kada sam postavio temu. Burazer kaze da ga je odneo nekom serviseru koga poznaje, on mu je instalirao sistem). Sada je kod mene, treba da mu instaliram XP, posto 7-ica sporo radi, ali pre toga bih nesto da probam... Posto i dalje nisam 100% siguran da li je HDD ispravan, tj. moguce je da ima neki bad sector, zanima me kojim programom da testiram ispravnost HDD-a? Hard Disk Sentinel mozda?
I naravno, zatekao sam jednu particiju na kojoj je instaliran svez sistem, tako da su podaci izgubljeni. Jel postoji mogucnost da se vrate i kako?
znaci taj servier je idiot ako je stavio w7 na taj lap .. bekapuj sad podatke i stavi XP ..
:: Podignut je Wndows 7 Ultimate na njemu ( ne znam kako, posto ja nisam bio u kontaktu sa ovim laptopom jos od poslednjeg puta kada sam postavio temu. Burazer kaze da ga je odneo nekom serviseru koga poznaje, on mu je instalirao sistem). Sada je kod mene, treba da mu instaliram XP, posto 7-ica sporo radi, ali pre toga bih nesto da probam... Posto i dalje nisam 100% siguran da li je HDD ispravan, tj. moguce je da ima neki bad sector, zanima me kojim programom da testiram ispravnost HDD-a? Hard Disk Sentinel mozda :: :: I naravno, zatekao sam jednu particiju na kojoj je instaliran svez sistem, tako da su podaci izgubljeni. Jel postoji mogucnost da se vrate i kako :: :: ``They call me... Prophet`` :: ::
Takodje, primetio sam jos jedan problem. Kada upalim laptop, u trenutku kada se OS boot-uje pojavi se sledeca poruka: ``1720-SMART Hard Drive detects imminent failure (Failing Attr: OS)`. Takodje mi se pojavljuje plavi pravougaonik sa F1 Ignore opcijom. Kada pritisnem to, sistem pocinje da se normalno boot-uje.
Problem je sto nema sta da backup-ujem, prazan je sistem skroz... Jel postoji mogucnost da se stari podaci koje je imao pre svega ovoga sto se izdesavalo vrate nekako ili moze da se pozdravi sa njima?
``They call me... Prophet``
:: :: znaci taj servier je idiot ako je stavio w7 na taj lap .. bekapuj sad podatke i stavi XP . :: :: :: Podignut je Wndows 7 Ultimate na njemu ( ne znam kako, posto ja nisam bio u kontaktu sa ovim laptopom jos od poslednjeg puta kada sam postavio temu. Burazer kaze da ga je odneo nekom serviseru koga poznaje, on mu je instalirao sistem). Sada je kod mene, treba da mu instaliram XP, posto 7-ica sporo radi, ali pre toga bih nesto da probam... Posto i dalje nisam 100% siguran da li je HDD ispravan, tj. moguce je da ima neki bad sector, zanima me kojim programom da testiram ispravnost HDD-a? Hard Disk Sentinel mozda :: :: :: :: I naravno, zatekao sam jednu particiju na kojoj je instaliran svez sistem, tako da su podaci izgubljeni. Jel postoji mogucnost da se vrate i kako :: :: :: :: ``They call me... Prophet`` :: :: :: ::
to je sad vec zesca zajebancija .. neka nauci ubuduce da bekapuje
SMART problem i F1 to continue nije `problem` .. neispravan je hdd .. poceo je da brljavi sa sektorima i sa njim ce od sada biti samo problemi ... probaj da nabavis drugi ispravan ..
nemozes iskljuciti SMART proveru na laptopu .. nikako .. moraces do zamene diska svaki put da stiskas F1 ..
:: Problem je sto nema sta da backup-ujem, prazan je sistem skroz... Jel postoji mogucnost da se stari podaci koje je imao pre svega ovoga sto se izdesavalo vrate nekako ili moze da se pozdravi sa njima :: :: ``They call me... Prophet`` :: :: :: :: :: znaci taj servier je idiot ako je stavio w7 na taj lap .. bekapuj sad podatke i stavi XP . :: :: :: :: :: Podignut je Wndows 7 Ultimate na njemu ( ne znam kako, posto ja nisam bio u kontaktu sa ovim laptopom jos od poslednjeg puta kada sam postavio temu. Burazer kaze da ga je odneo nekom serviseru koga poznaje, on mu je instalirao sistem). Sada je kod mene, treba da mu instaliram XP, posto 7-ica sporo radi, ali pre toga bih nesto da probam... Posto i dalje nisam 100% siguran da li je HDD ispravan, tj. moguce je da ima neki bad sector, zanima me kojim programom da testiram ispravnost HDD-a? Hard Disk Sentinel mozda :: :: :: :: :: :: I naravno, zatekao sam jednu particiju na kojoj je instaliran svez sistem, tako da su podaci izgubljeni. Jel postoji mogucnost da se vrate i kako :: :: :: :: :: :: ``They call me... Prophet`` :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.