Moram da napomenem da je laptop tematika za mene gotovo potpuno nepoznato podrucje, pa se izvinjavam na eventualnoj gluposti pitanja.
Da li postoje laptopovi na kojima rade samo licencirani Windows-i, i da li se zna koji su to modeli?
Npr. ovde postoji sumnja da je to u pitanju: http://www.xelart.com/forum/index.php?topic=31.0 Navodno, problem se javljao samo pri instalaciji kopije Win-a i Linux-a, dok je po instalaciji bilo koje originalne verzije W7 sve bilo u redu. _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
Mrzi me da odmah čitam taj link, ali je najverovatnije totalna glupost u pitanju, i tačka. Ljudi se muče da instaliraju apple os na klasične mašine, ali ovako nešto smrdi, ili lako može da se preskoči... da je aktivacija windowsa otežana, pa ajde, ali da ne može linux.... pušiona.
EDIT: pa ebesh ti mene, ebesh.. kakav nelicencirani windows, kakav linux? Radi se o neispravnom lap-topu na koji ne može da se instalira ni pepeljara a kamoli operativni sistem... e svašta.
Verovatno je u pitanju nepostojanje podrške od strane proizvođača
05.01.2012. 20:37
status: user broj poruka: 4228
laptopa za XP ili Linux. To se dešava. Dešava se i to da na zvaničnoj prezentaciji proizvođača komponenata ili delova komponenata laptopa može da se pronađe podrška i za druge operativne sisteme osim ovog poslednjeg.
EDIT: prijavljujem se kao još jedan koji ne čita linkove!
Verovatno ni BF3 na njemu ne bi radilo kako treba!
Ne znam za ovaj laptop ali, ako se ostvare majkro$oftovi planovi, mogli bi smo
05.01.2012. 21:03
status: user broj poruka: 10997
uskoro da vidimo i desktop masine na koje nece moci da se instalise Linux. Naime, banda velikog zlog bilija (BigBadBill`s gang) radi na uvodjenju necega sto bi se dalo nazvati hardverskim slojem `zastite` i `kontrole` butovanja (tkz. secureboot) koji, toboze, prvenstveno ima ulogu onemogucavanja ubacivanja bootloader-a - metoda koja se najcesce primenjuje u koriscenju nelicenciranih win kopija. Dakle, sam hardver (nesto u njegovom BIOS-u) proveravace legalnost komponenti boot-procesa i isti prekidati ako identifikuje nelegalan element (recimo: bootloader). Ovo ce za uzgredni efekt imati nemogucnost instalisanja op. sistema koji nisu dobili `overu` od strane proizvodjaca hardvera, odnosno nisu uvedeni u spisak `legalnih` (nesto slicno WHQL-isanju drajvera - lukave majkro$oftove smicalice kojom muzu dodatne $ od postovanog pucanstva)... Sva je prilika da se radi o pokusaju m$-ove imperije zla da obeshrabri open source (op. sisteme i aplikacije).
Posle sam se raspitao u radnjama koje prodaju ovaj model i rekose da kod njih radi sa originalnim W7 bez problema i da nema pomena o neispravnosti.
I sta znaci ovo sa BF3? Da treba izbegavati Asus, ili sta? Dajte malo ozbiljnije, jbg. Lepo rekoh da ne znam. _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
a ti kolega Alrade pogledaj temu `Koja ploča` pa će ti biti jasnije. Ništa nije bilo upućeno tebi, pa čak ni autoru teme na koju sam te uputio, iako je on pokrenuo pitanje neslaganja BF3 i ASUS-ovim komponenti.
Ciljao sam na pilot-projekte, npr. ovaj Asus laptop.
05.01.2012. 21:29
Ali, ako je sudeći po linku koji je alrad naveo, u toj firmi su imali neispravan model, kao i u ostalim. Mada, nigde ne vidim da se pominje Win XP (to je Win, verovatno).
Koristim priliku, drage kolege, da vam skrenem paznju na cinjenicu da se...
05.01.2012. 21:33
status: user broj poruka: 10997
povecava broj programa ciji je jedini (ili barem: pravi) cilj da detektuju `nelegalne kopije` window$a (narocito sedmice). Pre par dana sam na jednom kompu zatekao neki PC Doctor (Kingsoft) koji je korisniku `obojio ekran u crno` (da ne kazem: zavio korisnika u crno). ONOLIKIM fontom ispisano: you`re using a pirated copy of win7! Detaljno sam izbrisao Docu i gle - nestade poruke, eve plavetnila jope!
Ne podrzava on XP, mora 7. Nema ni drajvera za XP na Asus sajtu. Zato mislim da su probali sa kopijom W7. Posto mi je malo cudno da je cela serija neispravna pomislio sam da je zbog licence.
Mene tu ne interesuju igre, nego Sejmor zbog dekodinga, i usb 3. _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
Hmmm.. pa to sam i napisao - možda na Asus-ovom sajtu nema podrške za XP, ali na sajtu proizvođača čipseta, grafičke, mrežne, zvučne, druge mrežne...
Što te interesuje ovaj laptop: kupio si ga ili bi hteo da ga kupiš? Objašnjenje sa onog linka ne obećava baš najbolju kupovinu. Da budem precizniji - izgleda da nije dobra kupovina.
Pozdrav!
Vlada
:: :: Ne podrzava on XP, nema ni drajvera za XP na Asus sajtu. Zato mislim da su probali sa kopijom W7. Posto mi je malo cudno da je cela serija neispravna pomislio sam da je zbog licence :: :: Uostalom da skratim: ako je neko uspesno instalirao zdravu verziju W7 na ovaj racunar nek javi :: http://www.winwin.rs/-asus-x54hy-sx031-156.66.html?productId=3828 :: :: Mene tu ne interesuju igre, nego Sejmor zbog dekodinga, i usb 3 :: ________________________________________________________ :: 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3 :: ::
Nisam kupio, nista ja ne kupujem dok se ne uverim da sve moze... pa kazem, Sejmor i usb 3, a cena nije bas astronomska. Mislis da bi ipak bio los izbor?
@Drmaster daj link za temu ako nije problem. Ima nekoliko tema `koja ploca`, ne znam na koju mislis. edit: ne treba, postavio vladarko
Pa... ne znam, nisam ni video koji je laptop u pitanju.
05.01.2012. 21:58
EDIT: Samo što sem ovog tvog posta i linka ka forumu Xelart Holdings koji si postavio nisam video da je iko imao problem sa tim laptopom. Možda nisam dobro pretražio.
Kada sam pročitao naslov poruke mislio sam da je o laptopu koji će da proleti kroz prozor...
Re: Pa... ne znam, nisam ni video koji je laptop u pitanju.
05.01.2012. 22:05
status: user broj poruka: 4829
Nije jos niko stigao da isproba jer je nov model. A da sam kupio pa da ne mogu da instaliram W, moglo je da bude i kroz prozor. Ja. _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
:: EDIT: Samo što sem ovog tvog posta i linka ka forumu Xelart Holdings koji si postavio nisam video da je iko imao problem sa tim laptopom. Možda nisam dobro pretražio :: :: Kada sam pročitao naslov poruke mislio sam da je o laptopu koji će da proleti kroz prozor... :: :: Pozdrav :: :: Vlad :: ::
Hehe. Ko velis, mozda je u tom zecu grm. Ko o cemu... _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
Re: Ne, zaista nisam ZATO pomenuo AMD. Nadovezao sam se na...
06.01.2012. 00:49
status: user broj poruka: 265
:: Komsijin komentar koji se, medjutim, odnosi na drugi Asus-ov model, koji ima eNVidijinu kartu. Samo toliko :: :: ::
Verovatno ga jebe AMD karta pa ne moze da mu se digne ...Sta jedes torta kad si toliko pametan?Skoro sam kupio asus sa nvidiom mozda bas kao komsa, bez operativnog sistema ali sam dobio drajvere za win 7,instalirao 7 64 bit bez problema.Zasto na slabijem i jeftinijem modelu to ne bi moglo?Koja bi logika bila?Mozda je cela serija losa(ima neki problem),mozda covek laze ili nesto trece ?
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.