HP Pavilion dv5-1110EG - Nenormalno zagrevanje CPU-a!
STRANA 1 OD 1
Scyter
HP Pavilion dv5-1110EG - Nenormalno zagrevanje CPU-a!
19.10.2011. 08:28
T39063
status: user broj poruka: 8138
Imam problem sa zagrevanjem njegovog CPU-a, tacnije sa AMD Turion X2 RM-72 / 2.1 GHz.
Cim ukljucim laptop, temperatura procesora je vec u startu na 70c. Kada radim nesto, tipa instaliram neki program, ode temperatura na 90c. Kada sestra pokrene Sims 3, temperatura ode na rekordnih 105c i tu se ugasi. Da ne pominjem to sto je nepodnosljivo bucan. Ocistio sam ventilator koliko god sam mogao, ali dzabe.Kada ga opipam po kucistu, ne mogu da drzim ruku vise od 5 sec. Topi se od toplote!
Ostale temperature su dobre, graficka ne prelazi 85c, a HDD ne predje 45-50c.
Da li vredi kupovati neki kuler za njega, da li bi to smanjilo temperaturu?
Dajte neki savet, veoma mi je bitno da moze da podnese Sims 3, ne mora nista drugo, ali tu igricu mora.
:: Imam problem sa zagrevanjem njegovog CPU-a, tacnije sa AMD Turion X2 RM-72 / 2.1 GHz :: :: Cim ukljucim laptop, temperatura procesora je vec u startu na 70c. Kada radim nesto, tipa instaliram neki program, ode temperatura na 90c. Kada sestra pokrene Sims 3, temperatura ode na rekordnih 105c i tu se ugasi. Da ne pominjem to sto je nepodnosljivo bucan. Ocistio sam ventilator koliko god sam mogao, ali dzabe.Kada ga opipam po kucistu, ne mogu da drzim ruku vise od 5 sec. Topi se od toplote :: :: Ostale temperature su dobre, graficka ne prelazi 85c, a HDD ne predje 45-50c :: :: Da li vredi kupovati neki kuler za njega, da li bi to smanjilo temperaturu :: :: Dajte neki savet, veoma mi je bitno da moze da podnese Sims 3, ne mora nista drugo, ali tu igricu mora :: :: ``They call me... Prophet``
RE HP Pavilion dv5-1110EG - Nenormalno zagrevanje CPU-a!
19.10.2011. 09:02
status: user broj poruka: 92
najbolje ti je da ga ocistis kompletno .. moj prijatelj je jednom kupio takvo hladjenje a nije ocistio .. i nista nije dobio .. posle ga je kompletno ocistio i s tim hladjenjem radi ko sat... pozz
Ne bacaj pare ni na kakva hladjenja. Usmeri vazduh u rebra za hladjenje sa strane i razbice taj tepih koji sprecava normalan protok vazduha. To je sve, nema potrebe za bilo kakvim otvaranjem.
Servis ili DIY metod. Ja bih preporučio ovaj drugi. Em, je zanimljivo, em ćeš naučiti dosta novih stvari. Nisi opisao kako si `maksimalno` očistio ventilator (rasklopio lap?).
Ja sam pre par meseci uz pomoć tutoriala na netu rasklopio Satellite L300 C2D koji je nabijao 100C ko iz pi*ke. Čega je sve tu bilo...čak i viška šrafova .). Sklopio sam ga iz drugog puta, jer sam zaboravio da ušrafim višak šrafova od malopre. Meni bilo super.
Posedujem Turion i procesor se inače greje. U letnjim danima je išao do 83C ali preko toga ni makac. 105C je već... support normality
`Ajde bre nemoj da se plašiš. Na linkovanom klipu ga je razložio na sastavne delove. Ti ne bi morao monitor da rastavljaš :).
support normality
:: http://bit.ly/nlck1 :: :: Za**bi. Kompresorom cu da ga ocistim koliko god budem mogao, ako ni to ne uspe, nosim ga u neki servis da ga oni ociste :: :: ``They call me... Prophet`` :: ::
na 3 različita laptopa....sva 3 sam rastavljao i čistio, progledali su posle...nije toliki cim da se rastavi. E sad, za hlađenja, burazu sam za neku besnu Toshibu koja je posle godinu-dve stizala na 100c za par minuta, uzeo Notepal U2...postavili smo ventove na otvore i već godinu dana se nije ugasio sam zbog pregrevanja (naravno očišćen pre toga). Nedavno sam za svoj Dell 1545 uzeo Spire Aura-u sa 16cm ventom za 800 kinti....ne čuje se a uopšte se ne pali ventilator na laptopu, nema potrebe.... Fiat iustitia, et pereat mundus
Da, to zaboravih. Imam CM Notepal sa tri horizontalna venta i definitivno pomaže. Ako ništa drugo (spušta temp za 5C) barem mi mošnice budu ladne posle par sati držanja lapa u krilu. support normality
:: na 3 različita laptopa....sva 3 sam rastavljao i čistio, progledali su posle...nije toliki cim da se rastavi. E sad, za hlađenja, burazu sam za neku besnu Toshibu koja je posle godinu-dve stizala na 100c za par minuta, uzeo Notepal U2...postavili smo ventove na otvore i već godinu dana se nije ugasio sam zbog pregrevanja (naravno očišćen pre toga). Nedavno sam za svoj Dell 1545 uzeo Spire Aura-u sa 16cm ventom za 800 kinti....ne čuje se a uopšte se ne pali ventilator na laptopu, nema potrebe... :: Fiat iustitia, et pereat mundus :: :: ::
Meni je recimo skoro došao na servis jedan HP s AMD-om sa istim simptomima. Kada smo uklonili uobičajene `osumljičene` - ploču, CPU, AC adapter, menjali paste i ostalo, krenuli smo da rasturamo drugi primerak istog modela.
Ispostavilo se da je heatpipe od hladnjaka nekako oštećen i da uopšte ne transferuje toplotu s CPU-a na rebra hladnjaka. Čim smo stavili novi hladnjak, laptop je radio normalno.
Ne kažem da je tako i kod tebe, ali možeš probati.
Hlađenja za laptop nisu nekorisna, ona imaju višestruku funkciju:
- da ohlade laptop koji se mnogo greje (ali ne mogu da pomognu ako laptop ima problem u sistemu hlađenja), - podignu laptop tako da je prirodnije kucanje po njegovoj tastatura, - neki imaju i USB hub.
Ako nije problem sa ventilatorom, proveri rebra kao što su ti napisali. Najbolje bi bilo da se očiste rebra hladnjaka ako su zapušena, ali ako se plašiš da to uradiš - odnesi u servis, pa neka se oni bave tim.
Pozdrav!
Vlada
:: Definitivno cu ga ocistiti kompletno, pre nego sto bilo sta uradim :: :: Ne znam da li imam nekakvih koristi od tih hladjenja, ne nih da bacam pare za nesto nekorisno :: :: ``They call me... Prophet`` :: ::
Ako je laptop u garanciji, ne ortvaraj ga jer je poništavaš. U servisu će te koštati oko 30e čišćenje. Dodatni kuleri imaju efakat da to više nije laptop već desktop, a učinak je vrlo mali. 85 celzijusa na grafičkoj uopšte nije normalno.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.