Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Laptop i Tablet PC
potrosnja struje tj baterije???
STRANA 1 OD 1
buyer potrosnja struje tj baterije??? 08.02.2011. 00:17 T33474

status: user
broj poruka: 211
Da li lap top trosi vise struje kad ima dva parceta umesto jednog rama???

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
raic Re: potrosnja struje tj baterije??? 08.02.2011. 00:23 #293088

broj poruka: 9006
Da

Stik sodimm DDR2 memorije troši oko pola vata, DDR1 malo više a DDR3 malo manje.

Always carry a flask of whiskey in case of snakebite.
Furthermore, always carry a small snake.

:: Da li lap top trosi vise struje kad ima dva parceta umesto jednog rama??
::
buyer ddrIII 08.02.2011. 00:27 #293091

lap top mi ima 1 gb ddr3 na 1066 pa se razmisljam da ubacim jos 2gb ili 2x2 ali ne znam kako i da li ce to uticati na rad baterije...

raic Re: ddrIII 08.02.2011. 00:37 #293100

U slučaju da nisi razabrao iz prethodnog odgovora... jako malo.

:: lap top mi ima 1 gb ddr3 na 1066 pa se razmisljam da ubacim jos 2gb ili 2x2 ali ne znam kako i da li ce to uticati na rad baterije..
buyer odg 08.02.2011. 00:47 #293110

znam to, ali negde sam procitao da manje trosi kad ima vise rama...ali svejedno hvala na odgovoru...

Equinoxe Re: odg 08.02.2011. 00:59 #293112

broj poruka: 12057

Hahahahaha, daj link gde to pročitao. Ko zna kakvih zanimljivosti tu sve ima.

:: znam to, ali negde sam procitao da manje trosi kad ima vise rama...ali svejedno hvala na odgovoru..
BlueSkyNIS Re: Re: odg 08.02.2011. 01:15 #293117

broj poruka: 860
Kada računar ima nedovoljno RAM-a za trenutnu akciju koja se od njega zahteva, onda se javlja veći broj RW zahteva prema hard-disku. Hard disk ima veću potrošnju kada obrađuje RW zahteve nego kada je IDLE. Ako računar ima dovoljno slobodne memorije, a trenutan posao ne zahteva upis ili čitanje podataka sa hard diska (primer, čitanje knjige u PDF-u), a OS je uspešno keširao sve potrebne podatke u memoriju, onda hard disk može da uđe u stand-by stanje i potrošnja mu znatno opada. Naravno, sve ovo zavisi od navika korisnika koji sedi za računarom.

Windows-free with Fedora 13

== http://www.diy-audio-engineering.org ==

:: Hahahahaha, daj link gde to pročitao. Ko zna kakvih zanimljivosti tu sve ima
:: :: znam to, ali negde sam procitao da manje trosi kad ima vise rama...ali svejedno hvala na odgovoru..
:: ::
Equinoxe Re: Re: Re: odg 08.02.2011. 01:24 #293123

broj poruka: 12057

To ima smisla ako imaš 32MB RAM-a i Windows 7, a diskovi su ti podešeni da se isključuju ako ne rade 10 sekundi.

Ploče u HARD disku se vrte pa se vrte i one nose 70-80% potrošnje.

I još jedna stvar. Kome je ovde sve u RAM memoriji pa mu ne treba ništa sa diska ?

Uostalom RAM toliko malo troši da ja ne vidim razlog za brigu.

Slažem se sa tobom da potrošnja najviše zavisi od toga šta računar radi i kako se koristi.

:: Kada računar ima nedovoljno RAM-a za trenutnu akciju koja se od njega zahteva, onda se javlja veći broj RW zahteva prema hard-disku. Hard disk ima veću potrošnju kada obrađuje RW zahteve nego kada je IDLE. Ako računar ima dovoljno slobodne memorije, a trenutan posao ne zahteva upis ili čitanje podataka sa hard diska (primer, čitanje knjige u PDF-u), a OS je uspešno keširao sve potrebne podatke u memoriju, onda hard disk može da uđe u stand-by stanje i potrošnja mu znatno opada. Naravno, sve ovo zavisi od navika korisnika koji sedi za računarom
:: Windows-free with Fedora 13
:: == http://www.diy-audio-engineering.org =
:: :: Hahahahaha, daj link gde to pročitao. Ko zna kakvih zanimljivosti tu sve ima
:: :: :: znam to, ali negde sam procitao da manje trosi kad ima vise rama...ali svejedno hvala na odgovoru..
:: :: ::
MaliAbner Eh... pa ovo je bas filozofsko pitanje... 08.02.2011. 07:01 #293144

broj poruka: 7769
Ako imas sistem sa recimo 2GB memorije on ce neki zahtevniji posao da odradi dosta sporije od sistema sa 4GB memorije sto znaci da ce vise struje potrositi.

Ja konkretno nisam jos pricito ovako banalno pitanje na Berzi, mislim smesno je kad neko postavi ovakvo pitanje... sta je ovde ocekivano kao odgovor samo Svevisnji zna, a mi jos razglabamo...

Sve u svemu ako stavis taj dodatni stapic memorije nece ti se prepoloviti vreme trajanja baterije ona ce sama po sebi da pocne da slabi posle godinu dve i svakim danom ce trajati sve manje i manje...

Da to slikovito objasnim, pre neki dan sam laptop prikacio na struju ali nisam primetio da nisam prekidac na utikacu preklopio na ON i krenuh da pikam civ5 i pikam ja tako nekih 1½ sata kad ne lezi vraze iskoci poruka prikaci se na struju ako neces da se ugasim za 15 sekundi...

E to je potrosnja kad CPU i GPU rade na nekom maksimumu za takav racunar a ne dodatni stapic memorije.

Logika nalaze da ako stavis 2 stapica memorije (dovoljnog kapaciteta citati 4GB) ima vise da uradis za vreme koliko ti traje skraceni vek baterije posto nema dosadnog cekanja izmedju komandi a pri tome se trosi struja iz baterije...

Tomato Republic Of Serbia !!!

raic ... 08.02.2011. 09:28 #293152

Tandarabroć

Stripy Re 08.02.2011. 10:33 #293165

broj poruka: 4163
Da. Potrošnja će se povećati za 0,0000001%

http://www.youtube.com/watch?v=WBmVxATDSJ0
Moje sokoćalo
i3 550
Asus P7P55D PRO
2Gb DDR3 (neka na 1066)
Asus 8800GTS
Čifteković 0,35KW
HDD WD crni 1TB, WD zelembać 1TB i WD zelembać 1,5TB

markozutic Re: Re: Re: Re: odg 08.02.2011. 11:03 #293178

broj poruka: 1463
Equinoxe Nisi upravu, pusti hdd benchmark neki da ti radi non stop na laptopu, oni uzimaju oko 1-2% procesora, znaci nece mnogo uticati na ostale komponente, i testiraj koliko ce ti baterija trajati dok je hdd pod opterecenjem a koliko ce trajati kad je `idle` .)

Intel i3 330M 2.13GHz
HM55 Chipset
3072MB (3GB) DDR3 1066MHz
320GB 7200rpm
15.6 LED HD BrightView (1366 x 768)
ATI Mobility Radeon HD5730 1GB GDDR3 (DirectX 11) Switchable / Intel GMA HD
JBL Stereo Speakers
W7Pro

:: To ima smisla ako imaš 32MB RAM-a i Windows 7, a diskovi su ti podešeni da se isključuju ako ne rade 10 sekundi
:: Ploče u HARD disku se vrte pa se vrte i one nose 70-80% potrošnje
:: I još jedna stvar. Kome je ovde sve u RAM memoriji pa mu ne treba ništa sa diska
:: Uostalom RAM toliko malo troši da ja ne vidim razlog za brigu
:: Slažem se sa tobom da potrošnja najviše zavisi od toga šta računar radi i kako se koristi
:: :: Kada računar ima nedovoljno RAM-a za trenutnu akciju koja se od njega zahteva, onda se javlja veći broj RW zahteva prema hard-disku. Hard disk ima veću potrošnju kada obrađuje RW zahteve nego kada je IDLE. Ako računar ima dovoljno slobodne memorije, a trenutan posao ne zahteva upis ili čitanje podataka sa hard diska (primer, čitanje knjige u PDF-u), a OS je uspešno keširao sve potrebne podatke u memoriju, onda hard disk može da uđe u stand-by stanje i potrošnja mu znatno opada. Naravno, sve ovo zavisi od navika korisnika koji sedi za računarom
:: :: Windows-free with Fedora 13
:: :: == http://www.diy-audio-engineering.org =
:: :: :: Hahahahaha, daj link gde to pročitao. Ko zna kakvih zanimljivosti tu sve ima
:: :: :: :: znam to, ali negde sam procitao da manje trosi kad ima vise rama...ali svejedno hvala na odgovoru..
:: :: :: ::
:: :: :: ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs