Cao drugari, kupila sam danas lap-top iz naslova i htela bih da instaliram XP na njega. Negde u toku instalacije, racunar izbaci plavi ekran. E sad, pocela sam da trazim po netu zasto se ovo desava i nasla da su u pitanju SATA drajveri, tj. drajveri koje Windows mora da ima da bi prepoznao hard disk. Nasla sam i program nLite sa uputstvom kako se instalira i koristi. tj, kako se u njega integrisu drajveri. Sve drajvere sam skinula sa HP sajta (tamo nema SATA drajvera) i jos njih treba da nadjem. Ono sto sam skontala je da oni zavise od tipa ploce, a ne od tipa hard-diska, pa sam nasla i o kojoj ploci se radi. To je RS880M za AMD procesore. Inace, nasla sam po forumima da u BIOS-u u odredjenim lap-topovima moze da se iskljuci opcija da se hard disk prepoznaje kao SATA i da se ukljuci IDE mod, ali to nigde u svom BIOS-u nisam uspela da nadjem. Ima li pomoci? Da napomenem da bih instalirala iskljucivo XP na 32 bita zbog programa koje koristim i da sam tehnicki prilicno potkovana tako da cu razumeti ono sto cete mi, nadam se, reci. Pusa svima
Pita me da li hocu single driver ili multiple drivers folder, ja sam odabrala folder, a sada me pita textmode ili regular pnp drivere. Sta li je to??? Hvala
Malo bolje prečešljaj bios, ne mogu da nađem neko uputstvo - ali verovatno si ga dobila uz računar, uglavnom, neke ključne reči su pomenute (a kriju ih jer imaju svi ugovor sa microsoftom da forsiraju windows 7 i da otežavaju instalaciju starijeg windows xp-a) ahci, ide, drive, mode, sata, non-sata, compatibility, older itd...
I po specifikaciji, HDD kontroler je Intel ICH9M. Zato sam gore i postovao specifikaciju da se ne zbuniš.
:: Pita me da li hocu single driver ili multiple drivers folder, ja sam odabrala folder, a sada me pita textmode ili regular pnp drivere. Sta li je to??? Hvala
Ne znam kako sam ja uspeo, ali imam DVD XP SP2 sa integrisanim sata koji radi na AMD chipsetu. Pretražići stare instalacione diskove da vidim da li imam neki drajver za to.
Piše u INF fajlu za koji su tip hardware-a. Onaj intel drajver radi sa:
`Intel(R) ESB2 SATA AHCI Controller` `Intel(R) ICH7R/DH SATA AHCI Controller` `Intel(R) ICH7M/MDH SATA AHCI Controller` `Intel(R) ICH8R/DH/DO SATA AHCI Controller` `Intel(R) ICH8M-E/M SATA AHCI Controller` `Intel(R) ICH9R/DO/DH SATA AHCI Controller` `Intel(R) ICH9M-E/M SATA AHCI Controller` `Intel(R) ICH10D/DO SATA AHCI Controller` `Intel(R) ICH10R SATA AHCI Controller`
:: @ Dragg :: :: Dakle, da li to znaci da su AHCI drajveri za sve AMD ploce identicni? Pitanje se odnosi i na Intel.
Skini drajver sa sajta za koji sam ti poslao link, pokreni exe. i kada raspakuje na destinaciju gde mu odrediš nađi dole pomenuti .inf fajl koji ćeš sa nLite-om da ubaciš u boot-abilni disk sa Win XP...Srećno
Unesite putanju do foldera gde su smešteni ranije pomenuti SATA/RAID drajveri (folder sa fajlom „txtsetup.oem“) i kliknite na bilo koji od .inf fajlova u njemu, osim u slučaju AMD čipseta, gde je potrebno odabrati direktorijum RAID/i386 i .inf fajl u njemu.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.