Laptop se uključuje sam od sebe ubrzo posle gašenja
STRANA 1 OD 1
arogan
Laptop se uključuje sam od sebe ubrzo posle gašenja
17.12.2010. 23:41
T31877
status: user broj poruka: 535
Laptop Dell Inspiron 2515, XP SP3 Kada se softverski ugasi (shutdown) ili na prekidač (držanje 4 sekunde), posle 1-3 sekunde uključi se sam od sebe. Sumnjam na bateriju. Iako je strujni konektor uključen nekoliko časova baterija se nikada ne napuni preko 19%. Autonomija je manja od 2 minuta. Kada izvadim bateriju, Laptop se normalno ponaša kada radi samo sa strujom od ispravljača - posle gašenja ostaje ugašen `trajno`. Takođe se ponaša normalno u radu samo sa baterijom (bez ispravljača), ali zbog male autonomije imam vremna samo da uđem u BIOS i da ga ugasim na dugme. Laptop se normalno ponaša i sa ispravljačem i sa prisutnom baterijom, kada je baterija skroz prazna ili malo napunjena (< od 10%). Ukoliko se napuni max (odnosno 19%), posle sledećeg gašenja ponovo se pali sam od sebe posle 1-3 sekunde. Kao da dobija inicijalni impuls od pune neispravne baterije. Pošto nemam mnogo iskustva sa hardverom Laptop-ova, ne bih brzopleto da kupim (skupu) novu bateriju. Možda nije u pitanju baterija. Da li možda ispravljač ili elektronika Laptop-a? U BIOS-u nema podešavanja načina paljenja (npr. samo na mrežni prekidač). U svakom slučaju bilo bi mi najlakše kada bi neki servis probao svoju bateriju na moj Laptop. Ako ustanovimo da je u pitanju baterija, u tom servisu bih uzeo novu ili polovnu bateriju. Koji je servis za Dell ili da li postoji neki privatnik koji je voljan da izvršimo probni rad druge baterije? Na bateriji piše da radi na 11,1 V.
Baterija je 99% Nije mi jasna tvoja dilema. Po logici stvari, tebi je tvoja baterija sasvim neupotrebljiva. Tebi nova ili svakako treba (ukoliko ista planiras da radis na laptopu bez ukljucenog ispravljaca a da traje duze od 2 minuta) ili ti ne treba uopste (ukoliko ti vec sada radi posao, kao takav) U prvom slucaju kupi bateriju svakako. U drugom slucaju izvadi bateriju i vozi bez nje.
Postoji mala mogućnost da neispravna elektronika na ispravljaču ili Laptop-u sprečava punjenje baterije iznad 19%. Pretpostavljam kada bi se napunila do 100% da bi joj autonomija bila sasvim prihvatljiva. Dakle postoji (mala) mogućnost da džabe bacim pare na novu bateriju. Ovo je slučaj ako bi hteo da imam Laptop sa ispravnom baterijom.
Naravno, sada koristim normalno Laptop bez baterije, ali ipak planiram da ga kompletiram, ali uz isplativa ulaganja. Pozzzz!
Postoji mala mogućnost da neispravna elektronika na ispravljaču ili Laptop-u sprečava punjenje baterije iznad 19%. Pretpostavljam kada bi se napunila do 100% da bi joj autonomija bila sasvim prihvatljiva. Dakle postoji (mala) mogućnost da džabe bacim pare na novu bateriju. Ovo je slučaj ako bi hteo da imam Laptop sa ispravnom baterijom.
Naravno, sada koristim normalno Laptop bez baterije, ali ipak planiram da ga kompletiram, ali uz isplativa ulaganja. Pozzzz!
Da je bilo sta drugo u pitanju osim baterije, imao bi problema i kada ona nije prisutna. Da je u pitanju bilo kakva elektronika, ona bi se ipak morala nalaziti u samoj bateriji, jer ti se laptop NE PALI sam od sebe bez nje. Licno mislim da je u pitanju neki kratak spoj u celijama, ali nisam strucnajk za to pa nebih da lupam. Dakle, razumem tvoj strah, ali suoci se sa cinjenicom da bez obzira na sve, tebi je ta baterija neispravna i kao takvu je neces moci koristiti. E sad, okreni nekoliko servisa u gradu, pa vidi da li neki ima odgovarajucu bateriju pa probaj... Uostalom to si i sam predlozio :) Da, servis za Dell ti je Direct Link, ali sumnajm da ce oni hteti da ti daju bateriju na probu. cak nisam siguran ni da li rade popravke van garantnog roka sa fizickim licima, vec bi morao laptop da predas u neku firmu koja se bavi racunarima, pa onda oni da im proslede... Ako je u garantnom roku, onda im slobodno odnesi, primice ga na servis.
Sigurno imaš problem sa baterijom odn. elektronikom u njoj, ne bih da reklamiram ali ovi momci iz Niš su vrlo dobri ( http://telit.co.rs/ ), mogu ti popraviti elektroniku u bateriji i prepakovati sa odličnim ćelijama koje su uglavnom bolje nego fabričke a sve to po duplo nižoj ceni od orginalne baterije, kontaktiraj ih i izloži problem pa će ti sigurno dati neki dobar savet. Moja iskustva sa njima su vrlo pozitivna i za svaku preporuku.
`koje su uglavnom bolje nego fabričke` - o da ..kako da ne ..
dali vi kontate da te celije nema u slobodnoj prodaji - neces ih naci u radnjama !!!
sto govori samo jedno - cupanje iz losih baterja i zamena samo neispravnih celija ..
dali treba da kazem da po pravilu se trebaju menjati celi klasteri !!!
cena tih celija lako dostize cenu od 5e/kom ..
6celija X 5e = 30e + 10e reprogram eeproma + 20e ruke = 60e
svako ko ti naplati manje od toga .. nije bas uradio KAKO treba ..
Arogan - bilo bi dobro da nadjes drugu baterju chisto da probas da izbacis iz jednjacine MAXov chip na maticnoj ploci kao moguceg uzrocnika problema !!!!
Baterja ima na sebi elektroniku ..ali ona nije upravljacka prema laptopu .. ona samo kontrolise proces punjenja/praznjenja i obezbedjuje podatke o statusu baterje (puna/prazna) ..
ja ništa od ovoga ne govorim na pamet niti mi je cilj da nekoga navedem na nešto što ne valja, iz ličnih iskustva, a radim u firmi koja se bavi IT tehnologijama u trgovini i imamo 30-tak zaposlenih i isto toliko laptopova na kojima sam više od polovine, dakle 15, reparirao baterije i svi rade ok, čak imaju veću autonomnost nego kad su bili novi što mi daje za pravo da napišem ono što si ti naveo na početku, firma koju sam preporučio se isklučivo bavi tim poslom tako da ne verujem da su neki dunsteri i da prodaju muda za bubrege, ja sam samo hteo da pomognem čoveku da reši svoj problem, naravno za cenu sam odokativno rekao da je duplo niža ali je u glavnom niža za oko 30-40% od fabričke a odgovorno tvrdim da daje veću autonomiju od originalne baterije.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647004. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.