Najlepse bi molio za savet, sto ekonomicniji ako nije problem. U skorije vreme moram da pazarim laptop koji treba da gura stvari kao sto su AutoCad ArchiCad Viz 3DSmax i slicne AutoDesk i ostale programe ...
Tesko da ces ista uspeti da odradis, bacas pare, treba ti sto veci ekran za takve programe, a ti hoces da radis na nekoj 15-ici ? Jedino ako povezes monitor na taj laptop. Ja ti licno to ne bih preporucio, mada ima njih nekoliko ovde koji se bave bas tim stvarima pa ce ti to bolje objasniti. Ja sam u slicnoj situaciji kada radim nesto ozbiljnije u Illustrator-u, pola 17-ice mi zauzmu palete, pola ostaje na radni prostor :). Slicno mi se desava i u Solidu :).
Laptop nije za mene vec je poklon. Ja slabo prilicno stojim na reonu laptopova pa sam zato postavio temu.Da cujem 4-5 misljenja pa da znam sta da gledam i da se lakse odlucim...
Postavio sam ti neke modele, za chipset nisam siguran ne poznajem dobro te stvari, ali ono sto je sigurno:
procesor - nikako 1 jezgro (znaci c2d ili x2) i sto brzi ram - sto vise, minimum 2gb pozeljno 4gb monitor sto veci, ako nadjes 17`` extra grafika nikako integrisana, znaci nezavisna sa svojim ramom
I jos jedna stvar - nemoj da se zavaravate, lap top za ozbiljan rad u bilo kom programu koje si naveo je prava tortura, sto zbog monitora sto zbog komponenata koje su slabije od desktop racunara. Jedino ako treba da se nosi na vezbe, predavanja, konsultacije, prezentacije. A za to mozes kupis i najobicniji krs.
Ja sam nesto iz fazona da tu treba recimo neki i5 ili i3 procesor(ili AMD ekvivalent, a ja ne znam koji je to kod laptopova) i 4GBddr3 e ali ne kontam uopste hijerarhiju ovih mobile grafickih karti, skontao sam da je Radeon 5650 valjda super grafa ...
kao sto rekoh porasto budzet :) sad moze nesto stvarno profi da se uzme... onaj asus koji sam naveo za 810e je u svakom pogledu dobar samo sto ima i3 procesor, pazi ti mene `samo`, al sam se rasirio =) sad ozbiljno ja mislim da i3 moze da vrsi posao vise no dobro
Ako ti je malo i3, ti onda idi na varijantu i5 ili i7, konkretno ovaj poslednji link što ti je josilenko postavio, ako ti nije mnogo, onda kupuj, samo pokušaj na više mesta(iako piše da ga ima samo u jednoj firmi), jer možda(verovatno) izvučeš bolju cenu.
DSS radi u ovim programima i kolko znam tvrdi da je procesor mnogo bitniji
:: ovi sto je josilenko nabrojao imaju slabiju grafu od onog asusa sto sam ja naveo ali opet jaci procesor, ne znam sta mi je veci prioritet.. :: :: ::
Mislim i ja radim u njima, ali nisam testirao neso mnogo i citao teestove
:: DSS radi u ovim programima i kolko znam tvrdi da je procesor mnogo bitnij :: :: :: :: ovi sto je josilenko nabrojao imaju slabiju grafu od onog asusa sto sam ja naveo ali opet jaci procesor, ne znam sta mi je veci prioritet.. :: :: :: :: :: ::
Poslushaj Joshilenka i kupi ono shto ti je prvo predlozio. A nije teshko izabrati laptop sa ekranom 17 jer je manji izbor, a skoro svi su 2Gb+ rama, dual core i 160gb hard disk. Uzgred, moj ortak vec godinama crtao u Autocadu sa Sempron 2600 i 256 rama, Ati 9250. Posle dodao josh 256mb rama i to je sve. Ne znam za najnoviji Autocad ali je 2007 i 2008 radio na tom rachunaru. Kod mene u firmi mashinci crtaju sa Athlon XP2000, 768mb rama i 9250. Mislim da je za posao manje vazno da li ce biti jachi procesor ili grafika, pogotovo ako se radi o 800 i kusur jevreja. Za te pare bilo shta da uzmesh, da ga birash samo po izgledu, bice puna kapa za to shto hocesh.
:: Poslushaj Joshilenka i kupi ono shto ti je prvo predlozio. A nije teshko izabrati laptop sa ekranom 17 jer je manji izbor, a skoro svi su 2Gb+ rama, dual core i 160gb hard disk :: Uzgred, moj ortak vec godinama crtao u Autocadu sa Sempron 2600 i 256 rama, Ati 9250. Posle dodao josh 256mb rama i to je sve. Ne znam za najnoviji Autocad ali je 2007 i 2008 radio na tom rachunaru :: Kod mene u firmi mashinci crtaju sa Athlon XP2000, 768mb rama i 9250 :: Mislim da je za posao manje vazno da li ce biti jachi procesor ili grafika, pogotovo ako se radi o 800 i kusur jevreja. Za te pare bilo shta da uzmesh, da ga birash samo po izgledu, bice puna kapa za to shto hocesh :: :: http://www.dodaj.rs/f/1/4f/3STWei2Y/dv.jp :: ko nema u vuglu, ima u guglu :: :: ::
u pravu je jebivetar ...ja znam da ti autocad i npr solid edge nece kociti ni sa laptopom od 35000 jer sam u skoli radio sa tim programima na uzas kompovima sa integrisanom grafikom ,procesori su bili celeroni ,ne secam se tacno koji ...e sad za 3ds max ne znam ,alik razlika od 5-15min u vrh glave gore dole definitivno ne vredi 20 000 din vise ...to sve moze da se odradi i sa amd-om x2 , ddr2 memorijom i nekom solidnom integrusom ...ali ako bas hoces da se isprsis ,onda uzimaj sta god mozes ...prvo procesor ,ako ces za rendering ,neka bude intel (ja sam amd-ovac ali ja ne radim te stvari :) ) ,ram je bitan kolicinski da bi radio optimalno program ,mada vecina rama koju sam (bar na gigatronu video na laptopovima do 85 000din) radi na 1066mhz sto je malo brzi ddr2 ...tako da vidi sta ces ...grafika ko grafika ,ti samo gledaj da bude odvojena ,a koja je i koliko je jaka ,to ne trebas da brines jer je sigurno jaca od integruse ...mada sacekaj ako ti nije hitno ,ovde ima ljudi koji se vise razumeju ...ja iskreno mislim da sve to moze i da se zavrsi sa laptopom do max 600e 5-10min razlike nikom nece glavu s ramena da skine
AutoCAD 3D(nadam se da ne radi u njemu) je ok na toj platformi, ali za vrhunski performans mu treba jače odtog semprona(ja sam 2006 vozio bez problema na athlon 2000+ i radeon 9250, ali za 3d je slabo bilo, mada sam izbegavao da radim u 3d u ACad-u).
Be the change you want to see in the world.
:: Poslushaj Joshilenka i kupi ono shto ti je prvo predlozio. A nije teshko izabrati laptop sa ekranom 17 jer je manji izbor, a skoro svi su 2Gb+ rama, dual core i 160gb hard disk :: Uzgred, moj ortak vec godinama crtao u Autocadu sa Sempron 2600 i 256 rama, Ati 9250. Posle dodao josh 256mb rama i to je sve. Ne znam za najnoviji Autocad ali je 2007 i 2008 radio na tom rachunaru :: Kod mene u firmi mashinci crtaju sa Athlon XP2000, 768mb rama i 9250 :: Mislim da je za posao manje vazno da li ce biti jachi procesor ili grafika, pogotovo ako se radi o 800 i kusur jevreja. Za te pare bilo shta da uzmesh, da ga birash samo po izgledu, bice puna kapa za to shto hocesh :: :: http://www.dodaj.rs/f/1/4f/3STWei2Y/dv.jp :: ko nema u vuglu, ima u guglu :: :: ::
:: ovi sto je josilenko nabrojao imaju slabiju grafu od onog asusa sto sam ja naveo ali opet jaci procesor, ne znam sta mi je veci prioritet.. :: :: ::
Ovo je definitivno laptop kojem sam najblizi. i3 procesor nije nista gori od i5 to jes, i5 osetno bolji tek od 5xx serije zbog single core optimizacije(a kod nas je najzastupljeniji 430M), naime osoba za koju je laptop ne zna uopste sta je intel tako da sigurno nece zaliti sto nema i5 koji se bolje klokuje :) Graficka karta je najjaca segmentu do 1100e otprilike. Ekran je veliki i rezolucija dobra, ima i usb3 :) a cena sa obzirom na to sta nudi je vise nego prihvatljiva. Sve u svemu odlican laptop.
Pogledajte opise bukvalno svih mogucih laptop procesora i grafa na http://www.notebookcheck.net/ stvarno mnogo dobar sajt, sta sve naucih za jedno vece :)
nemoj da me shvatis pogresno ,ali ako je kao sto si rekao ,da osoba ne zna sta je intel ...veruj mi nemas razloga da se trosis toliko ...pa cak i da zna tacno sta je intel ,koji je procesor ,takt itd ...jedino ako ti osecas neku potrebu da kupis nesto ovako skupo (kazem spupo jer 800e nije malo) onda ga uzmi ,inace ,stvarno ti ne treba ...sa ovim laptopom koji si ti naveo mozes da igras radis u photoshopu ,3dsmaxu ,auto cadu ,arhicadu odjednom i kad ti dosadi ,mozes crysis da upalis bez da gasis ove programe ...
sala mala ...ali realno ,nemas potrebu da dajes ovolike pare ,osim ako imas neki poseban razlog ,onda se istrosi za sve pare :)
CARPE DIEM
:: Najbolje bi bilo da imam kinte da uzmem ovaj poslednji sto je josilenko predlozio :)) :: Elelm istrazivao sam sad dosta evo i gde, izuzetno koristan sajt - http://www.notebookcheck.net :: http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/4526-asus-n71ja-ty04 :: :: Ovo je definitivno laptop kojem sam najblizi. i3 procesor nije nista gori od i5 to jes, i5 osetno bolji tek od 5xx serije zbog single core optimizacije(a kod nas je najzastupljeniji 430M), naime osoba za koju je laptop ne zna uopste sta je intel tako da sigurno nece zaliti sto nema i5 koji se bolje klokuje : :: Graficka karta je najjaca segmentu do 1100e otprilike. Ekran je veliki i rezolucija dobra, ima i usb3 :) a cena sa obzirom na to sta nudi je vise nego prihvatljiva. Sve u svemu odlican laptop :: :: Pogledajte opise bukvalno svih mogucih laptop procesora i grafa na http://www.notebookcheck.net :: stvarno mnogo dobar sajt, sta sve naucih za jedno vece : :: :: ::
opusteno matori nema ljutnje, laptop je poklon za odbranu diplomskogi i jos par lepih prilika uz tu i samim tim kes nije problem. a ova masina mi se cini idealna i 95% cu je uzeti.
:: opusteno matori nema ljutnje, laptop je poklon za odbranu diplomskogi i jos par lepih prilika uz tu i samim tim kes nije problem. a ova masina mi se cini idealna i 95% cu je uzeti :: ::
Onda piči sa ovim, ko ga ne bi hteo taj je lud :D Nego kad si rekao da ti se budžet povećao, ja sam mislio da se povećao baš astronomski
Be the change you want to see in the world.
:: opusteno matori nema ljutnje, laptop je poklon za odbranu diplomskogi i jos par lepih prilika uz tu i samim tim kes nije problem. a ova masina mi se cini idealna i 95% cu je uzeti :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647002. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.