Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Laptop i Tablet PC
Laptop za Arhitektu-Pomoc
STRANA 1 OD 1
mandza Laptop za Arhitektu-Pomoc 25.11.2006. 13:56 T2694

status: user
broj poruka: 13

Drugari,procesljao sam malo navedene teme za lap-topove.......Treba da uzmem za sestru neki do 1000e a uopste se ne razumem kog prizvodjaca da izaberem.....i ono sto mi je najbitnije da mi treba konfiguracija koja ce da zadovolji zahteve arhitekte a to su:svako crtanje u Autocad,3D Max i ostali programcici...igrice ne igra :)

Ako moze pomoc....Hvala.....
mandza
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Ni jedan laptop... 25.11.2006. 16:27 #10104

broj poruka: 7769
Ni jedan laptop nece zadovoljiti potrebe crtanja i moelovanja u 3D, tebi treba desktop replacement, a to nije ni priblizno isto.
Za AutoCAD i 3D modelovanje ti treba nesto sto ima dobru rezoluciju i veliku dijagonalu ekrana, a kod laptopa to je uglavnom 15", znaci malo.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

mandza priblizno 26.11.2006. 01:27 #10114

treba u svakom slucaju da uzmem..koji bi priblizno zadovoljio moje uslove,,,,

IgorB Acer Aspire AS9302WSMi 26.11.2006. 09:25 #10116

broj poruka: 281
Mozda ovaj notebook :
Acer Aspire AS9302WSMi
Procesor AMD Turion 64 2X TL-50 1.6GHz
Ekran 17" WXGA+ TFT 1440 x 900 CrystalBrite
Memorija 1GB (2 x 512MB) DDR2 (proširivo do 4GB)
Hard disk 120 GB SATA
Optički uređaj DVD+/-RW Dual
Grafička karta nVidia GeForce Go7300 128MB
Zvučni sistem AC`97, integrisani 2.1 zvučnici
Mreža 10/100/1000Mbps Ethernet LAN
Modem 56 kbps
Wireless 802,11g WLAN - 54Mbps
Interfejsi 4 x USB 2.0 porta
1 x S-video/TV-out (NTSC/PAL) port
1 x VGA port
1 x PC Card slot (Tip II)
5-u-1 čitač kartica (SD/MMC/MS/MS PRO/xD)
1 x Modem (RJ-11) port
1 x Ethernet (RJ-45) port
1 x džekov- zvučnici/ slušalice/izlaz sa S/PDIF podrškom
1 x ulaz za mikrofon
1 x ulazni džek
Integrisana web kamera od 0,3 Mpix
Baterija Li-Ion 6 ćelija, do 2.5 sata autonomije
Operativni sistem Windows XP Home
Dimenzije 400 x 295 x 39.9 mm
Težina 3.68KG

Cena 1091€(Eurolink)

MaliAbner Ono sto igor navede nije lose 26.11.2006. 11:09 #10121

Procesr, memorija, grafika su manje vise pristojni, cak i monitor je prihvatljiv mada ima manje piksela nego 5*4 format TFT-a. Na takvom monitru mogu se rasporediti ikonice sa strane ne bi li bolje iskoristio radnu povrsinu u CAD i 3d programima.

I generalno moje misljenje kao korisnika AutoCAD-a i slicnih programa je da laptop nije za tu vrstu posla, to je ipak masina za ljude koji imaju potrebu da nose svoju kancelariju sa sobom, evenutalno prebace neku datoteku, prikazu neku prezentaciju i slicno.

Projektovanja na takvom racunaru je napor, veruj mi to ti nece reci niko ko ih prodaje ali se pre kupovine raspitaj kod nekoga ko koristi laptop za projektovanje pogotovu arhitektinsko.

Kad sam bio u Sloveniji tamo svi imaju laptop na stolu ali veruj mi da isto tako imaju i TFT na stolu, iako su se oni bavili projektovanjem elektro instalacija i postrojenja, a to je uslovno receno lakse i brze projektovanje od gradjevisnkog (ono cime se ja bavim) ili ne daj boze arhitektonskog.

Mada je velika prednost sto uvek i na poslu i kuci radis sa istim fajlovima i nema mogucnosti da pogresis u kopiranju fajlova na usb i sa njega na racunar, veruj mi to je jedina prednost laptopa, a da ne spominjem robiju zvanu cimanje 5-6 kg tamo vamo, u pocetku si ponosan a posle je to prava robija, veruj mi iskustveno ti pricam.

darije11 evo ponude za arhitetktu 26.11.2006. 12:09 #10122

broj poruka: 1
Laptop Asus W1000

Intel centrino 1.7Ghz, dothan, L2 2MB
TFT 15.4" WSXGA+ optimalna rezolucija 1620x1050, ogromna radna povrsina
Ram 1GB
HDD 80GB
DVD -rezac dual layer
TV KARTICA (TV TUNER) sa daljinskim upravljacem
Graficka kartica "ati radeon 9600"
WIRELESS, MODEM, MREZA,
3xUSB, tv-out, firewire,
Ugradjena 2 zvucnika + JAK SUBWOOFER
BATERIJA oko 3.5H.

SREBRNO METALNO KUCISTE. ORIGINALNI PUNJAC+TORBA. Narocito je zgodan za profesionalce kojima je neophodan veci ekran visoke rezolucije.
IZVANREDNO STANJE.
mandza Re: Ono sto igor navede nije lose 26.11.2006. 13:48 #10124

:: Procesr, memorija, grafika su manje vise pristojni, cak i monitor je prihvatljiv mada ima manje piksela nego 5*4 format TFT-a. Na takvom monitru mogu se rasporediti ikonice sa strane ne bi li bolje iskoristio radnu povrsinu u CAD i 3d programima
::
:: I generalno moje misljenje kao korisnika AutoCAD-a i slicnih programa je da laptop nije za tu vrstu posla, to je ipak masina za ljude koji imaju potrebu da nose svoju kancelariju sa sobom, evenutalno prebace neku datoteku, prikazu neku prezentaciju i slicno

:: Projektovanja na takvom racunaru je napor, veruj mi to ti nece reci niko ko ih prodaje ali se pre kupovine raspitaj kod nekoga ko koristi laptop za projektovanje pogotovu arhitektinsko
:: Kad sam bio u Sloveniji tamo svi imaju laptop na stolu ali veruj mi da isto tako imaju i TFT na stolu, iako su se oni bavili projektovanjem elektro instalacija i postrojenja, a to je uslovno receno lakse i brze projektovanje od gradjevisnkog (ono cime se ja bavim) ili ne daj boze arhitektonskog
:: Mada je velika prednost sto uvek i na poslu i kuci radis sa istim fajlovima i nema mogucnosti da pogresis u kopiranju fajlova na usb i sa njega na racunar, veruj mi to je jedina prednost laptopa, a da ne spominjem robiju zvanu cimanje 5-6 kg tamo vamo, u pocetku si ponosan a posle je to prava robija, veruj mi iskustveno ti pricam
:: Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!

Sad si me vec malo bacio u dilemu....

da li uzeti ovaj desktop
APPLE iMac G5 17" 1.9Ghz

ili ovaj notebook
Apple Macbook black 13`` Core Duo

posto mi ortak sad rece da su Mac najbolji...
milos24 ako nije imperativ 26.11.2006. 13:57 #10125

broj poruka: 282
ne uzimati laptop za takav posao, jer sve sto je rekao MaliAbner stoji. Sto se tice Apple Macbook black 13`` Core Duo, nemoj ni da mislis o tome, 13" je sranje za bilo kakvu graficku aplikaciju. Ako postoji mogucnost da uzmes desk a ne laptop, nemoj se misliti. Smatram da Apple kosta previse i da za te pare mozes da uzmes mnogooo dobar PC u sopstvenoj reziji.

Nadam se da sam pomogao

Pozdrav

Milos

Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga,
Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga,
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se,
Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga.

vukdusan Re: ako nije imperativ 26.11.2006. 22:45 #10133

broj poruka: 800

:: ne uzimati laptop za takav posao, jer sve sto je rekao MaliAbner stoji. Sto se tice Apple Macbook black 13`` Core Duo, nemoj ni da mislis o tome, 13" je sranje za bilo kakvu graficku aplikaciju. Ako postoji mogucnost da uzmes desk a ne laptop, nemoj se misliti. Smatram da Apple kosta previse i da za te pare mozes da uzmes mnogooo dobar PC u sopstvenoj reziji
:: Nadam se da sam pomoga
:: Pozdra
:: Milo
:: Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga
:: Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga
:: Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se
:: Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga.

Za ekran si u pravu ali za ono o applu mnooogooo gresis.Onaj ko ima ili je ikad radio na njemu zna zazsto toliko kosta.
milos24 Re: Re: ako nije imperativ 26.11.2006. 23:25 #10134

broj poruka: 282

:: :: ne uzimati laptop za takav posao, jer sve sto je rekao MaliAbner stoji. Sto se tice Apple Macbook black 13`` Core Duo, nemoj ni da mislis o tome, 13" je sranje za bilo kakvu graficku aplikaciju. Ako postoji mogucnost da uzmes desk a ne laptop, nemoj se misliti. Smatram da Apple kosta previse i da za te pare mozes da uzmes mnogooo dobar PC u sopstvenoj reziji
:: ::
:: :: Nadam se da sam pomoga
:: :: Pozdra
:: :: Milo
:: :: Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga
:: :: Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga
:: :: Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se
:: :: Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga.
:: Za ekran si u pravu ali za ono o applu mnooogooo gresis.Onaj ko ima ili je ikad radio na njemu zna zazsto toliko kosta

Ok, prihvatam kritiku, s obzirom da nikada nisam imao Apple moguce je da gresim. Interesuju me dve stvari:

1. Da li ce morati da plati AutoCAD i 3dmax za Mac OS (ako uopste postoje u verziji za Mac) ili moze da nabavi piratsko izdanje?

2. Ako koristi Win na Mac-u, koliki je onda realno dobitak od koriscenja Mac-a?

Pozdrav

Milos

Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga,
Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga,
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se,
Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga.
mrlja Re: Ono sto igor navede nije lose 27.11.2006. 10:13 #10143

broj poruka: 299
:: Procesr, memorija, grafika su manje vise pristojni, cak i monitor je prihvatljiv mada ima manje piksela nego 5*4 format TFT-a.

sta znachi manje pixela? pixeli su vezani za rezoluciju, zar ne? znachi problem je u kojim rezolucijama moze da radi, a ne direktno za pixele...

:: I generalno moje misljenje kao korisnika AutoCAD-a i slicnih programa je da laptop nije za tu vrstu posla, to je ipak masina za ljude koji imaju potrebu da nose svoju kancelariju sa sobom, evenutalno prebace neku datoteku, prikazu neku prezentaciju i slicno
:: Projektovanja na takvom racunaru je napor, veruj mi to ti nece reci niko ko ih prodaje ali se pre kupovine raspitaj kod nekoga ko koristi laptop za projektovanje pogotovu arhitektinsko

zanimljivo mishljenje... s tim da trenutno prave i gaming notebookove...
neke stvari se ponekad promene, ali ne i mishljenja ljudi o tim stvarima...

:: Kad sam bio u Sloveniji tamo svi imaju laptop na stolu ali veruj mi da isto tako imaju i TFT na stolu, iako su se oni bavili projektovanjem elektro instalacija i postrojenja, a to je uslovno receno lakse i brze projektovanje od gradjevisnkog (ono cime se ja bavim) ili ne daj boze arhitektonskog

poznajem designera koji radi na notebooku i takodje drzi TFT na stolu, to je chinjenica... ali je i chinjenica da na taj TFT kachi notebook da bi dobio vetju radnu povrshinu, ali i dalje radi na notebooku... nakachenom na TFT...
MaliAbner Sta je rezolucija 27.11.2006. 12:02 #10145

Pod rezolucijom se pogresno shvata ono sto proizvodjaci monitora predstavljaju kao maksimalni broj prikazanih tacaka na ekranu monitora, 1024*768, 1280*1024 etc... rezolucija je velicina jednog piksela, dakle broj piksela koji jedan monitor moze da prikaze je:
1280*1024= 1310720pix
1440*900 = 1296000pix.
Rezime rezolucija ekrana ili bilo cega drugoga je broj prikazanih, skeniranih ili snimljenih tacaka po incu a ne broj ukupan broj piksela na ekranu. A to mozes videti kod skenera jer tamo jasno navode rezoluciju po jedinici dizine tj. incu. E sad sto je u narodu odomaceno ono 1280*1024 pa i sve pumpe visokog pritiska na disel motorima su kod nasih majstora Bosh pumpe, zar ne.
Nadam se da je ovo sad malo jasnije.

To sto sad prave gamer notebook nije isto sto i laptop, znaci to su klasicni desktop replacement racunari koji nude sve ono sto i klasicni desktop ali uz prilicno visu cenu od onoga za sta se covek raspituje.

Kad covek gleda neki prilog iz stranog dizajn ili animacionog studija uglavnom ce videti ljude koji koriste neki program ali na Aple ili nekoj slicnoj egzoticnoj (za nas smrtnike) platformi, i o dizajnerima ne bi da raspravljam oni su posebna prica. Ako neko od njih zeli da se zlopati neka radi na laptopu, buduci da svi koji se iole ozbiljnije bave grafickim dizajnom kupuju uglavnom CRT 22" i vise, zbog vernijeg prikaza boje i vise prikazanih piksela po jedinici duzine bar 1900 tacaka po sirini a ide i dosta preko 2000.

Ja intezivno koristim AutoCAD i cekao sam da kupim neki 20" wide sto sam i uradio jer sad na ekranu imam citavih 30% piksela vise nego na tft-u 5*4, tj. 1680*1050, sta to konkretno znaci mogu da izbacim daleko vise ikonica (alatki) na ekran a da mi se efektivna radna povrsina ne smanji, cak je i veca nego ranije.

mrlja Re: Sta je rezolucija 27.11.2006. 18:22 #10152

ovo je do sada najkontradiktornije nesto sto sam prochitao ....

:: Pod rezolucijom se pogresno shvata ono sto proizvodjaci monitora predstavljaju kao maksimalni broj prikazanih tacaka na ekranu monitora, 1024*768, 1280*1024 etc... rezolucija je velicina jednog piksela, dakle broj piksela koji jedan monitor moze da prikaze je
:: 1280*1024= 1310720pi
:: 1440*900 = 1296000pix
:: Rezime rezolucija ekrana ili bilo cega drugoga je broj prikazanih, skeniranih ili snimljenih tacaka po incu green>a ne broj ukupan broj piksela na ekranu. A to mozes videti kod skenera jer tamo jasno navode rezoluciju po jedinici dizine tj. incu.

prochitaj sta pishesh, pazljivo.. jako si kontradiktoran...
ili je rezolucija ukupan broj tachaka na monitoru, ili je velichina jednog pixela... odluchi se .. ne moze oboje... a na kraju kod tebe... to nije ni broj pixela na ekranu ... (rezolucija i pixel su dva razlichita pojma .. povezani, ali razlichiti)

prethodna izjava da "mada ima manje piksela nego 5*4 format TFT-a" a da pri tom nisi pomenuo u kojoj rezolucijii dotichni 5:4...
tek si sada naveo dotichnu rezoluciju koju si imao na umu...
pride... dotichna razlika u broju pixela, izmedju pomente dve rezolucije, koju si sam izrachunao je 1,1% sto je zanemarivo,zar ne?

na jednom istom monitoru mozesh imati 800*600, 1024*768, 1280*1024 pixela (ili bilo sta drugo) .... zavisno od rezolucije... jedino ne mozesh pretji maximalnu rezoluciju koju nudi monitor (a time ni maximalan broj pixela)... sta je onda pixel u tom sluchaju??? zakljuchi sam....
MaliAbner Sta nisam naveo 27.11.2006. 22:27 #10160

MaliAbner Evo da ne budem kontradiktoran 27.11.2006. 22:59 #10163

Pod rezolucijom se pogresno shvata ono sto proizvodjaci monitora predstavljaju kao maksimalni broj prikazanih tacaka na ekranu monitora, 15" tft 1024*768, 17 ili 19" tft 1280*1024 etc...

Rezolucija je fizicka velicina jednog piksela, i sto je ona manja finija je rezolucija uredjaja, iz cega proizilazi da broj piksela koji jedan monitor moze da prikaze nije njegova rezolucija nego jednostavno broj tacaka koji se vidi na ekranu recimo:
:: 1280*1024= 1310720pi
:: 1440*900 = 1296000pix, sto je nekih 12% pihela manje po vertikali i nekih 12% vise pixela po horizontali, sve ukupno 1.2% manje pixela na monitoru. Ali onaj manjak po vertikali se ne da nadoknaditi

Rezime rezolucija ekrana ili bilo cega drugoga je broj prikazanih, skeniranih ili snimljenih pixela po incu, a nikako nije ukupan broj piksela na ekranu, sto mozes videti kod skenera jer tamo proizvodjaci jasno navode rezoluciju tj pixele po jedinici dizine tj. incu.

Slazem se ja sa Mrljom da na moniroru prikaz slike moze biti u 800*600, 1024*768, 1280,1024 pixela ali ne po jedinici duzine tako da to nije njegova rezolucija nego mogucnost prikaza slike u toliko i toliko pixela, da je kojim slucajem broj pixela po incu tada bi to bila rezolucija monitora.

mrlja Re: Evo da ne budem kontradiktoran 28.11.2006. 12:40 #10185

ipak, ne mogu se oteti utisku da brkash dva pojma a)pixel i b)pixel pitch
rezolucijom je odredjen broj pixela na ekranu direktno... tu nema lazi....
velichina pixel pitcha moze da varira recimo na samsungove monitore TFT 920N iznosi 0.294 mm, na TFT 740N iznosi 0.264mm, 955MB iznosi 0.20 (H)
mandza prevaga-desktop ipak 02.12.2006. 15:21 #10270

Posle svih vasih odgovora a i surfovanja po netu....uspeo sam da nagovorim sestru da odustane od laptopa........sad je u opticaju obican racunar za isti kes........sta uzeti......

Razmisljam nesto za Mac..od ova dva modela:

1.
CPU iMac 17" 1.83GHz Intel/512MB/160GB/SD .83GHz Intel Core Duo processor 2MB shared L2 cache at full processor speed 667MHz system bus 512MB (single SODIMM) of PC2-5300 (667MHz) DDR2 memor 1,519.00e

2.
APPLE iMac G5 17" 1.9Ghz
1,561.51 e

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs