Dal se isplati? Ima li ko iskustva? Konkretno, idem u Junu u Kanadu i cuo sam da ako nosim laptop u rucnom prtljagu, cika carinici nista ne pitaju, jer je lap postao licna stvar, maltene kao mobilni telefon...
Dal je neko kupovao nesto od tehnike u slicnoj kombinaciji, sta je najjeftinije, ako neko ima link il nesto??? Dal best buy, il nesto preko neta, pa placati shipment ili traziti radnje po Torontu pa uzimati licno? Nikad nisam isao dalje od Grcke i Turske, pa mi je cela ova stvar nepoznata, al vidim da iPod Classic recimo mogu da uzmem za duplo manje para tamo nego kod nas, pa onda ako se skrpim za kintu uzmem i neki laptop...
Svaki komentar, iskustvo iz prve ili druge, trece... ruke je dobrodosao :D
Isplati se i te kako! Prosle god. sam `dobio` iPod i Dell Inspirion 1525 iz Kanade. Usteda je bila oko 250-250e. Posto ti nisi drzavljanin Kanade, na granici ti vracaju sav porez koji platis u radnji. Moja preporuka je bilo koji Dell. Veruj mi neces se pokajati!
Do sada sam `uvezao` iz te nama drage zemlje audio diskmen star 8 godina radi još uvek, al ga ne koristim. Jednu grafičku kartu, pokojna jerbo je ploča skenjala. Jedan mp3 Creative star dve godine radi kao zmija. Jedan lap top HP pavilion dv9000 radi kao zmija. Par ATi AMD majica, sve čitave :D. support normality
Dobro de, verujemo da imaš ukusa u odabiru komponenti i brendova... ali je to nevezano za Kanadu, jer je ona mesto kupovine ali ne i mesto proizvodnje..... ali, brate, .....te majice .... dal` su stare kao taj diskmen? Mislim, pereš ti to jel` da...? Pomoglo bi kada bi neko pomenuo mogućnost ostvarivanja REKLAMACIJE odnosno, kako ispoštovati garantni rok, zato što je to pravo pitanje kod ovakvih kupovina. Svaka kupovina, gde je razlika u ceni manja od 35%, a znači odustajanje od garancije (ne isplati se da ide u Kanadu zbog toga, ma ni u Madžarsku a kamoli preko bare) zbog mesta kupovanja i mesta korišćenja - je lutrija (i to SMS).... TO JE RAZLOG zašto su kod nas skuplje komponente nego negde drugo: nemamo zaštitu potrošača, nemamo prave garancije, pa je moguće da jajare vršljaju u prodaji, odnosno, vladaju, jer, gde su nepoštena pravila, pošteni moraju da propadnu. Drugo, moj saveti ti je da odeš na serbian caffe i slična forum mesta gde se javljaju i okupljaju naše gore listovi - često i oni iz Kanade, i da upecaš nekog i pitaš za savet GDE kupovati, jer ti samo lokalci mogu dati pravi savet kako da uštediš i prođeš najbolje tamo... ono, da ja pustim svoju ženu u kupovinu u Bg, ona bi pravo zapucala u Knez... ili bar prvo tamo. Pa, ako stvarno naletiš na dostojnu razliku u parama, onda rizikuj, pogotovo sa `brand` name računaljkom.... ali, ako je razlika u ceni mala.... po meni se baš i ne isplati rizikovati.
Da ti reknem nesto ja, ovako... Bio sam pre 2 meseca u Londonu, a prosle godine u Cikago... Sto se tice laptopova, kod njih su iste cena kao i kod nas, nemoj niko da te zavarava da su jeftiniji. Jedino je fora u tome sto kod njih mozes da naletis na radnje gde se prodaju polovni laptopovi ili popravljani pa su onda jeftiniji... Ako mi ne verujes, pogledaj sam po sajtovima... Jedino sto je kod njih za dzabe to su mobilni telefoni i iphone (ajpod - kako se vec pise...).. Kupi lepo kod nas laptop, em ustekas kintu, em imas garanciju. Tolilko!
Uvezi slobodno, isplatice ti se veoma. Tacni je da se tretira kao rucni prtljag, do 2 komada po osobi ti svi granicni prelazi tolerisu... Naravno da ne budu u kutiji, kupi im odmah i torbu... :)
Bayerische Motoren Werke
:: Do sada sam `uvezao` iz te nama drage zemlje audio diskmen star 8 godina radi još uvek, al ga ne koristim
Pa da ga koristis, mozda bi odavno crko :)
Jednu grafičku kartu, pokojna jerbo je ploča skenjala. Znaci ni ona ne radi... Treba da ti je donesem :)
Jedan mp3 Creative star dve godine radi kao zmija.
Za promenu :)
Jedan lap top HP pavilion dv9000 radi kao zmija. Pu Pu...
Par ATi AMD majica, sve čitave :D. A jel ih nosis? Daj jednu :)
A gde ces da ostvaris garanciju ako nesto gekne ?!?!?
20.03.2010. 08:47
status: user broj poruka: 7769
Evo meni kolega pre neki dan posalje mejl daj vidi molim te neki laptop za sestricinu i ja pogledam te ustanovim da je cena u SAD i kod nas razlika 15%. Za tih 15% nema garancije, a tu vrstu racunara i n`ume bas svako da servisira, optika bas ume da crkne pogotovu ako krenes da rezes svakodnevno itd...
Ja bih ipak razmislio, jeste povoljno ali... uveko postoji to ALI sta ako krene po zlu... (samo nemoj meni nece da se desi znam par kolega koji su zaradili venericne bolesti zbog takvog stava)
@Pisko NAravno da ih perem...al samo u ladnoj vodi :). Skupa struja i deterdžent jbg. Znam da se tamo ne proizvode, al opet sam naklonjen onoj teoriji da ovde šalju lošije primerke.
@Vmarc ne donosi ništa više :D onaj je pokojan skroz. Ću zavaljam ono što je preživelo i dodam malo i kupim nešto novo.
Bre Creative kida, misiiiim ko još koristi apple proizvode :D.
Za majice ćemo da sredimo nešto, al ćeš sačekati malo dok mi ih isporuče.
Što se garancije tiče ostaje ti da se nadaš da neće crći u garantnom roku, što se meni do sada desilo samo sa Senheiser slušalicama (eto njih sam zaboravio da navedem). Neko reče internacionalna, nema od toga ništa.
Re: A gde ces da ostvaris garanciju ako nesto gekne ?!?!?
20.03.2010. 10:35
status: user broj poruka: 3741
E vidiš...recimo kada sam ja kupovao lap tj naručio da mi donesu, razlika je bila malo veća. Prvo dotični modeli nisu uvoženi tada u Srbiju, a kada su se pojavili nekih pet meseci kasnije slabiji model je koštao znatno više nego moj.
Konkretno platio sam ga 850€ (što je tada bilo oko 70000din) sa sve BD-rom. Ovde je gore navedeni slabiji model sa giga rama manje i malo slabijim cpu-om integrisanom grafikom i DVD rezačem koštao 101000din. Poenta priče, barem smo se cenama laptopova približili svetu.
support normality
:: Evo meni kolega pre neki dan posalje mejl daj vidi molim te neki laptop za sestricinu i ja pogledam te ustanovim da je cena u SAD i kod nas razlika 15% :: Za tih 15% nema garancije, a tu vrstu racunara i n`ume bas svako da servisira, optika bas ume da crkne pogotovu ako krenes da rezes svakodnevno itd.. :: :: Ja bih ipak razmislio, jeste povoljno ali... uveko postoji to ALI sta ako krene po zlu.. :: (samo nemoj meni nece da se desi znam par kolega koji su zaradili venericne bolesti zbog takvog stava :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: ::
Ja sam moju Toshibu A305 dobio iz Amerike sa 12 meseci internacionalne garancije. Posle 7-8 meseci mi crkla ploca i odneo sam ga u ovlasceni servis MIKROS gde su mi u garanciji zamenili plocu (mora sam da sacekam oko 10 dana da stigne nova). Tako da ako nadjes Toshibu (naravno proveri jel ima international warranty) nemoj da brines za garanciju.
Svakako ti se, zbog garancije, ne isplati da kupujes laptop od 500 evra, jer mozes ustedeti ne vise od 100, a to ti nije vredno cimanja oko garancije i organizacije same kupovine. Medjutim, moj stav je, ako kupujes laptop od 1000 ili vise evra, kupujes kvalitetan proizvod, gde se mogucnost crkavanja uredjaja u garantnom roku znacajno smanjuje, ali ne i potpuno iskljucuje, tako da bi se to vec isplatilo uzeti. Na takvom laptopu, uz malo srece mozes ustedeti i do 30, 40%, sto je sjajno i daje dobru rezervu novca za eventualnu popravku o tvom trosku ili kupovinu citavog novog laptopa :-)
@Pajsgutgud Pa covece jel ima nesto da nisi pokvario... Pokvario bi i rakiu - korekting pipl...
Ljudi, Acer koji kod nas kosta 450e, kosta u Londonu i Cikago isto toliko, nemoj niko da vas zavarava. Ja razumem da kupujes laptop od 1000e pa i da gledas, ali ovde za normalne pare imas dobar laptop, dzabe sve sto se uzima preko, gubis garanciju, jedino sto ovi kazu da internaciolna garancija, ali opet je mnogo bolje kupiti ovde...
Može kupovna laptopa preko bare, ako: 1. Postoji razlika u ceni veća od 30%, pa i po cenu da nema garancije, pogotovo ako ti procenti znače bar 150€ razlike u ceni, i, ako imaš vremena dok si tamo da ga malo akaš, jer srećom, većina kvarova nove robe podigne dva prsta na početku. 2. Nije ni tolika razlika u procentima, ali, košta preko 1000€ pa je razlika u parama 200-300€, e onda popišaš se na garanciju ali se uzdaš u sreću i količinu para kao garanciju kvaliteta, +, ako nešto rikne, tih 200-300€ bi trebalo da to pokriju.... 3. Ima internacionalna garancija, a postoji razlika u ceni i ispod 30%...ili, ima bolja ponuda nego ovde. 4. Ima garanciju, nije razlika u ceni neka ili je i nema, ili, ima razlika u ceni kakva-takva, ali ti tamo TREBA računaljka, pa da se ne smaraš noseći je odavde.
Ne može kupovina preko bare, ako: 1. Cena je manja samo za 20-30% ili ista... (ili u parama, recimo, od 150€ razlike ja bi počeo da razmišljam i da se pecam) a nema internacionalne garancije. 2. UVALJUJE SE `ORIGINALNI` LOKALIZOVANI WINDOWS (GLISTA, najverovatnije), UZ KOJI NE IDE ISTALACIONI DVD... i to nikako ne može da se izbegne, ili dobijaš neke bonuse kod lokalnih provajdera u Kanadi, free posete bordelu od 11.00-16.00h tj. u radno vreme i kad deca idu u školu, šta ja znam, free čišćenje snega ispred kuće i tako to što ti ovde ne vredi ni q, a tamo se računa u popust).
Posto planiram tamo da budem od Juna do pocetka Septembra, akacu lap 3 meseca. Pa ako je nesto felericno, valjda ce da crkne odma. iPod Classic uzimam sigurno, jer sam uporedio cene i vidim da je skoro 50% jeftinije tamo. A za lap cu vidim kad odem tamo pa da na licu mesta uporedim cene sa nasim...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647002. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.