Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Laptop i Tablet PC
Problem sa punjenjem baterije
STRANA 1 OD 1
predrag Problem sa punjenjem baterije 12.03.2010. 20:10 T25241

status: user
broj poruka: 180
Da li je iko imao problem da laptop nece da napuni bateriju do kraja. Namerno kazem laptop, a ne punjac, jer mi neki ljudi ukazuju na neispravnu elektroniku na ploci koja kontrolise - puni bateriju. Da li IKO ima slicnih iskustava, promenio sam tri baterije na lap-u misleci da je moja riknula. Sve se ponasaju isto. Brzo se napune, ali brzo i isprazne. Hvala!

P. S. U pitanju je Asus A6M.

xYz
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
codeus ... 12.03.2010. 23:18 #196144

broj poruka: 4054

elektronika koja kontrolise punjenje nalazi se na samoj baterji .. kad kazes brzo se napune/prazne .. koliko to tacno iznosi i koliko celija ima
Vaskev re 12.03.2010. 23:42 #196151

broj poruka: 1673
Kolo za punjenje baterije kod laptopa se sastoji iz vise delova od kojih je:
1. Napajanje iz ispravljaca kojim se napaja kompletan laptop
2. Punjackog dela koji je samo jedan deo napojne sekcije na samoj ploci, ostali delovi obezbedjuju razne napone za napajanje ostalih komponenti.
3. Kontrolnog dela koji se nalazi u samoj bateriji i serijskom komunikacijom salje podatke o naponu i temperaturi baterije glavnom kontrolnom kolu koje prema tome podesava struju punjenja.
Najverovatniji uzrok je u samom kolu punjaca na ploci a moze biti svasta, od pogresnog ocitavanja napona sa baterije do neispravnosti samog kontrolera. Za neku dublju dijagnostiku ipak je potrebna shema.

predrag Re: 13.03.2010. 09:26 #196196

Baterija je +14.8V - - 4800mAh. Probao sam jos dve za koje su se ljudi kleli da su ispravne (dakle kupio, pa vracao), ~ 2200mAh i ~4400mAh i potuno se isto ponasaju. Punjenje traje 10-ak minuta, baterija je satro napunjena, ali posle toliko i radi. U Win-u 7 za sve 3 prikazuje isto upozorenje: `Consider replacing your battery`. Da li je moguce da je to do punjaca? Ako ne, ko to moze da dijagnostikuje, mislim na plocu i taj kontroler koji pominjete? Hvala.

xYz

codeus ... 13.03.2010. 11:09 #196211

broj poruka: 4054

stvarno je tesko tacno reci sta je u pitanju kod crappy asus-a .. imas u biosu opciju battery calibration .. mozes je pokrenuti da izvrsi praznjenje/punjenje kako bi iskalibrisala podatke (ali malo moze da pomogne) .. drugi korak ti je da updetujes bios ukoliko postoji novija verzija ..

asus je poznat po tome da njegove baterje uzasno brzo propadaju .. i do sada sumnje padaju na lose napisan fw na ploci .. a ne na neispravne baterje ..

Vaskev re 13.03.2010. 11:20 #196213

`Da li je moguce da je to do punjaca?`

Pretpostavljam da mislis na ispravljac, punjac se nalazi u napojnoj sekciji na samoj maticnoj ploci i najcesce ih ima vise 2 ili 3 (i zavisi od broja podrzanih baterija od strane laptopa). Inace provera ispravljaca se svodi na merenje napona prilikom maksimalnog opterecenja kada radi laptop i puni bateriju istovremeno i mora zadrzati nominalni napon. Inace kolo punjaca se svodi na strujno ogranicenje i naponsko ogranicenje (koje zavisi od kola koje detektuje broj celija u bateriji 3 ili 4 i prema tome podesava napon za punjenje na 12,6V ili 16,8V). Napon koji je obelezen na bateriji je nominalni napon i racuna se ka 4 (broj celija) x 3,7V nominalni napon celije (ili 3,6V sto zavisi od proizvodjaca) a punjacko kolo podesava napon na 4 x 4,20V = 16,8V i kada se baterija puni, ogranicava se struja da ne predje maksimalnu vrednost koju je propisao proizvodjac celije i ogranicava se napon na 16,8V. Prilikom punjenja celija ce dostizanjem napona poceti da smanjuje struju i kada ona padne na neku veoma malu vrednost kolo punjaca prekida punjenje (jer se baterija smatra punom). Elektronika u bateriji sluzi da serijskom vezom salje bitnije parametre punjackom kolu od kojih je najvazniji temperatura baterije (koja ako previse poraste diktira obaranje struje punjackog kola kako ne bi doslo do ostecenja celija, a ako i pored smanjenja struje baterija nastavi da se greje - prekida punjenje). Dijagnosticiranje u tvom slucaju se svodi na detaljnu proveru delova koji mogu uticati na rad punjackog kola a to je veoma pipljiv i tesko naplativ posao i obicno serviseri izbegavaju da ga rade. (uz to je potrebno i naci nekoga ko se u to razume a malo je njih). Inace ja nemam shemu za tvoj model ali imam za za druge Asus, Toshiba, HP, Dell ... Sem razlicite realizacije samog kola princip rada je isti kod svih laptopova.
predrag @Vaskev 13.03.2010. 19:38 #196288

Pa ok, sta predlazes? U kantu? U pitanju je nVidia 6100 Go platforma, na njoj TL-60@2.0GHz, Apacer 2GB/667, WD 120GB, itd. Gledam cene polovnih. traze ljudi dve glave za srednjevekovne Centrino/Dothan/P915 platforme koju ovaj crappy Asus btw jede za dorucak. Jedino da mi radi kao desktop (pored 2 postojeca i dva poslovna laptopa)? Uzas! Ne moze ovako da se proda, a vec sam puko par desetina evropskih na baterije misleci da je u njoj gvint.. A na ispravljacu radi extra (za tu neku generaciju)! F..K!

xYz

Vaskev re 13.03.2010. 19:53 #196289

Ja ti rekoh da ces servisera koji ce ti to srediti naci tesko ali nije i nemoguce, problem je takav kakav je, a sta ces ti raditi sa njim ja ti ne zelim davati savete, to moras odluciti sam.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647002.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs