Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Laptop i Tablet PC
Laptop nece nista da instalira a HDD je ispravan
STRANA 1 OD 1
goranvu Laptop nece nista da instalira a HDD je ispravan 09.08.2009. 22:43 T19282

status: user
broj poruka: 195
Dobio sam laptop da ga sredim, radio je i navodno je pokupio neke viruse, samo tako mi je rečeno. Na njemu je bila Vista, i kad sam ga ukljucio nudio mi je dve opcije, nesto kao `repair (recommended)` i `launch normally`. Nisam Vistaš pa ne znam ovo napamet. Šta god da se izabere, posle toga samo crnilo i muk, beskonačno, nema nikakve hdd aktivnosti. Pokusam sve zivo, popravku MBR-a itd, instalaciju WinXP-a, ali kad prilikom instalacije na kraju plavog ekrana ispiše `Setup is starting Windows...`, tu stane i nikada ne pređe u grafički mod, opet totalni muk, bez aktivnosti.
Konačno, da bih bio siguran da nije HDD, izvadim ga i spojim na desktop masinu, i na njega iinstaliram WinXP bez ikakvih problema. Vratim HDD u laptop, i pokrenem nadajuci se da cu nekim cudom ovaj put uspeti da dodjem do `R` za repair windows, međutim, potpuno ista priča. Potrazio sam u BIOS-u da vidim ima li neka opcija da se menja, ali je bios jako siromasan, i nisam video bilo sta sta bi moglo da promeni stvar.
Šta dalje?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
goranvu ... 09.08.2009. 22:44 #132574

U pitanju je Toshiba Satellite L30-113

Panta019 Re 09.08.2009. 22:52 #132576

broj poruka: 1583
Cuo sam da je na novijim laptopovima tesko naterati XP da se instalira tako da :

1. Reinstaliraj nesrecnu Vistu od nule (format C: itd)

ili

2. Nabaci mu Windows 7 RTM Final koji je tek izasao.

Ko ovde ne poludi taj nije normalan.

Equinoxe Re: 09.08.2009. 23:02 #132577

broj poruka: 12057

Da bi instalirao XP moraš da isključiš AHCI mod za HDD kontroler u BIOS-u, ili ako nemaš tu opciju, moraš integrisati AHCI drivere za tvoj kontroler (ICHx) u instalaciju XP-a uz pomoć programa nLite.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

******************KLIPE*******************
http://img265.imageshack.us/img265/9172/klipe.jpg

MilosNBG ... 09.08.2009. 23:07 #132580

broj poruka: 1586
Da Panto, na nekim laptopovima je jezivo naterati XP da radi... Imao sam slucaj da se XP cak i instalira ali posle gasenja i ponovnog paljenja nema teorije da podigne sistem. Na vecini sam resavao problem nLite-ovanim XP-om sa ubacenim drajverima za laptop.

Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!

neXus2000 Sata? 09.08.2009. 23:13 #132584

broj poruka: 3350
Pretpostavljam da je HDD Sata.
Ako je Sata, mora u BIOS-u da se podesi da HDD bude native IDE/ATA/PATA(nesto od ovoga) mode. Ili najbolje je ako ima opcija Combined.
I pogledaj da li ima AHCI, ako ima iskljuci ga. (disabled)
Tada ces uspeti da nateras XP instalaciju.

Zaboravio sam kako ide sve to na Satellite modelima, jer su toliko frustrirajuc, da to nije normalno.

Kad uspes sa instalacijom, jedino za zvuk moras da skines Microsoft KB835221 hotfix, pa njega da instaliras, pa tek onda audio drajvere.
Jebivetar Iskljuchiti AHCI u BIOS-u 09.08.2009. 23:33 #132592

broj poruka: 2386
kao shto vec mnogi rekoshe. Proshle nedelje smo instalirali XP na Satellite L355, jer ortak nije znao za taj trik kod instalacije XP-a. Pronashli smo sve drajvere osim za LAN i bez problema instalirali. Poshto mu je LAN potreban zbog shtampacha nashao sam neki u Windowsu, radi sa shtampachem ali stoji znak uzvika. Poshto za internet koristi wireless tako je i ostalo. Ubili smo se trazeci po netu ali nishta.
Kako da znam da li bi Windows 7 podrzao software od shtampacha HP 9500 HDN LaserJet?
Vista ga ne podrzava u potpunosti, zato smo i instalirali XP.

`Ne obra se bostan dok shljive ne popadaju`

pajsgudgud Btw 10.08.2009. 00:20 #132602

broj poruka: 3741
Kad smo već kod nlite programa, jer može neko da okači neki link ka tutorialu za integrisanje sata drva u XP. Bio bih zhvalan. Tj. da budem precizniji gde i kako mogu da skinem sata drve jerbo sam se baš mučio da ih nađem po netu.

support normality
MOJ DNK je bolji od tvog!!!

bbokica Driverpack 10.08.2009. 00:39 #132606

broj poruka: 1
Evo linka ka poslednjim verzijama...

http://driverpacks.net/driverpacks/latest

...a za integraciju koristim RVM integrator (jednostavno i brzo)

http://integrator.siginetsoftware.com/index.php?download

pozz.
pajsgudgud @bbookica 10.08.2009. 00:59 #132611

broj poruka: 3741
fala dečkonja i dobro nam došao. Pogledaću ujutru, mora se spavati.

support normality
MOJ DNK je bolji od tvog!!!

goranvu ... 10.08.2009. 05:01 #132625

Probao integraciju AHCI drajvera... ne pomaže. Probao instalaciju Viste... ne pomaže. Uostalom, koliko sam razumeo taj problem sa AHCI drajverom se manifastuje tako sto instalacije ne prepoznaje SATA disk. To kod mene nije slucaj, disk je vidljiv i XP instlacije se pokrece i fajlovi se kopiraju na HDD, ali posle `Setup is starting Windows` nista se ne dogadja.

Jedino mi preostaje da fore radi pokusam jos neki Linux i da potrazim od vlasnika originalnu Vistu Home koju je dobio sa laptopom, da ne kazem sebi jednog dana zasto nisam probao.
Jebivetar Re: ... 10.08.2009. 10:29 #132642

broj poruka: 2386
Treba malo da sachekash, i mi smo se uplashili da nece krenuti instalacija, i dok smo gledali u plavi ekran posle startovanja windowsa razmishljali smo shta bi moglo da bude jer jedino shto smo uradili je `AHCI iskljuchili` a morali smo da bi uopshte pokrenuli instalaciju. Ne secam se koliko dugo smo razmishljali shta da radimo i odjednom se instalacija nastavi, treba chekati 5min sigurno ako ne i vishe. Probaj tako.

`Ne obra se bostan dok shljive ne popadaju`

disk je vidljiv i XP instlacije se pokrece i fajlovi se kopiraju na HDD, ali posle `Setup is starting Windows` nista se ne dogadja.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs