radim u Auto cad i Archi cad-u pa mi je vazna grafika. Koliko sam gledao bez konkurencije je sto se tice grafike, ali ne razumem se bas najbolje u notebook racunare, pa ako ima neko nekakav komentar....
Pazi ovako, za Autodeskove produkte ti nije potrebna mocna graficka, znaci samo mocan procesor, a grafa ti moze koristiti u bliskoj buducnosti, zbog CUDA tehnologije, to za sada ima samo Photoshop CS4 od programa i niko vise, ali vec mogu da se skinu biblioteke sa nVidia sajta, tako da ne znam sta da ti kazem, mislim da taj laptop ima mozda i najjacu grafu na trzistu tih sirokomasnih laptopva, reci sta si uradio. Srecno sa kupovinom!!!
Al ga gile sada uprska :))) Zasto mislis da onda prave Quadro i FireGL (za igrice)??? One imaju podrsku za OGL standarde i druge drivere...slicno je sa TESLA grafickom radnom stanicom iz nVidiae, to je tek zmaj
A N G E L
:: Pazi ovako, za Autodeskove produkte ti nije potrebna mocna graficka, znaci samo mocan procesor, a grafa ti moze koristiti u bliskoj buducnosti, zbog CUDA tehnologije, to za sada ima samo Photoshop CS4 od programa i niko vise, ali vec mogu da se skinu biblioteke sa nVidia sajta, tako da ne znam sta da ti kazem, mislim da taj laptop ima mozda i najjacu grafu na trzistu tih sirokomasnih laptopva, reci sta si uradio. Srecno sa kupovinom!! :: :: Pozdrav :: :: ::
Zar ti nije bolje da juriš neki model sa 17` displejom, zarad veće radne površine ? AutoCad-u ne treba 1GB radne video memorije. Ako misliš da ti je 1280 x 800 dovoljno, ova mašina je OK. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Gile je u pravu....Ovo nije Quardo karta vec GF9600. Od prilike sve Quadro karte imaju manje vise isti GPU.Nvidia i ATI jednostavno nece da prave dobru optimizaciju za OpenGL na gejmerskim kartama jer im se ne isplati...Zasto bi prodavali FX5800 koja ima slabiji procesor od bilo koje 9x00 karte kada mogu samo da optimizuju drajvere i BIOS i da je prodaju za 3000-4000$ kao sto i rade.Quadro karte uopste ne pucaju na fremove vec na preciznost i kvalitet slike u 8 ili 10 bit modu. Gejmerske karte kakva je i ova na ovom laptopu ce imati iste performanse u CADu kao i 8600,7600 ili 6600...Jednostavno sve se prave da rade isto u aplikacijama,a ako hoces bolje onda plati vise....Mnooogo vise. Radio sam skoro kod kolege koji ima Intel Q9550(nije overklokovan) i nvidia 8400GS. AutoCAD i MAX mu rade mnogo bolje nego li na drugom racunaru koji ima 8800GT i Q6600....jednostavno je bitniji CPU...A razlike izmedju `gejmerskih` ili klasicnih desktop kartica su neprimetne,a cak su vrlo cesto na strani jeftinijih kartica...
Evo jednog dobrog teksta za ljude koji jos uvek misle da je snaga GPUa bitna za performanse u CAD programima:
First off, the Quadro FX line of cards have not, are not, and will not, ever be meant for gaming – graphics cards intended for gaming require extremely high ‘fill rates’ – something the Quadro cards do not excel in at all, since it is a feature their application does not require.
The Quadro FX cards are design to target the Computer-Aided Design (CAD) and Digital Content Creation (DCC) audience. CAD and DCC applications do not require the insane ‘fill rate’ capabilities of the GeForce line of graphics cards, targeted at consume video games. The Quadro’s cater to true color reproduction, extremely high resolution imaging and rendering, extreme floating point calculations, the list goes on. All the features most required in industries where precision rather than speed is of the highest importance.
With that being said – NO, this card will not play Crysis or Far Cry 2 any better than what you currently have, it will actually play it worse.
Expected entry pricing for the Quadro FX 5800 starts at US99.00 – a price that melts the minds of most consumers and enthusiast system builders – however, this price is definitely affordable when looked at by the people that actually need its functions.`
@kevin17 Savet: ...Ako hoces da radis ozbiljno u CADu zaboravi na notebook i kupi sebi za iste pare 10x kvalitetniji desktop da ti leti i CAD i MAX i 22` dijagonalu na radnoj povrsini da uzivas a ne da se coravis. Ako ti je potrebno zato sto mnogo putujes pa ti treba za rad na putu,a vec imas azdaju od desktopa onda je OK...Par puta sam ludeo kada mi u firmi uvale neki laptop da im `docrtam` nesto...imam utisak kao da mi je dao neko da crtam na mobilnom...Necu da se coravim na 17`,a kamo li na 15.4 incha...
Dosta mojih kolega(arhitekta) se `opeklo` sa laptopovima jer su ocekivai desktop performanse...Realno performanse laptopa od 1000 evra dobijas na desktopu od 400-500 evra.
Kupovina `jake`(tj gejmerske) graficke karte za CAD jednaka je dobitku kupovine dve karte gradskog prevoza za voznju u jednom pravcu u nadi da ces brze stici....Platis duplo,a dobijes isto. Ako hoces dobitak u 3D aplikacijama na racun grafike moraces samo u grafiku da ulozis 3-4x vise nego sto kosta taj laptop...Sve ispog toga je druga cena,a identicne performanse.
Pazi za Adobe Cs4 podrsku ima upravo Ati , ne Nvidia ,Ati Avivo je dva puta brzi u obradi multimedije i to Ati ne naplacuje ,a Nvidia naplacuje tu aplikaciju za encoding 30 $ ,tako da je izbor vise nego jasan.Neka covek pogleda link sve ce mu biti jasno.
ATI Stream or nVidia CUDA, nazovi ga kako hoces to je jedno te isto samo iz drugih kompanija, da Stream ce izaci 10 decembra dzabe uz ATI Catalyst. DaSickSyst je sve detaljno objasnio, reci sta si uradio. Srecno sa kupovinom!!!
Pozdrav!
:: Pazi za Adobe Cs4 podrsku ima upravo Ati , ne Nvidia ,Ati Avivo je dva puta brzi u obradi multimedije i to Ati ne naplacuje ,a Nvidia naplacuje tu aplikaciju za encoding 30 $ ,tako da je izbor vise nego jasan.Neka covek pogleda link sve ce mu biti jasno :: :: http://www.trustedreviews.com/graphics/news/2008/11/13/AMD-Details-ATI-Stream/p1
Nema razloga, BIOS mod koji radi AquaMac radi, dakle odaberes model koji je identican karti (ili makar sto blizi, da nema nekih mogucnosti koje ce da vise) i uradis mod. `Hardverski` otkljuca mogucnost instalacije drivera a software ga prepoznaje kao quadro, a ne kao u RivaTuner-u...prilicno lagan mod. Ljudi koji su testirali OGL performanse izneli su ocite razlike, dok je DirectX ostao na slicnom nivou.
A N G E L
:: Gile je u pravu....Ovo nije Quardo karta vec GF9600 :: Od prilike sve Quadro karte imaju manje vise isti GPU.Nvidia i ATI jednostavno nece da prave dobru optimizaciju za OpenGL na gejmerskim kartama jer im se ne isplati...Zasto bi prodavali FX5800 koja ima slabiji procesor od bilo koje 9x00 karte kada mogu samo da optimizuju drajvere i BIOS i da je prodaju za 3000-4000$ kao sto i rade.Quadro karte uopste ne pucaju na fremove vec na preciznost i kvalitet slike u 8 ili 10 bit modu :: Gejmerske karte kakva je i ova na ovom laptopu ce imati iste performanse u CADu kao i 8600,7600 ili 6600...Jednostavno sve se prave da rade isto u aplikacijama,a ako hoces bolje onda plati vise....Mnooogo vise :: Radio sam skoro kod kolege koji ima Intel Q9550(nije overklokovan) i nvidia 8400GS. AutoCAD i MAX mu rade mnogo bolje nego li na drugom racunaru koji ima 8800GT i Q6600....jednostavno je bitniji CPU...A razlike izmedju `gejmerskih` ili klasicnih desktop kartica su neprimetne,a cak su vrlo cesto na strani jeftinijih kartica.. :: :: Evo jednog dobrog teksta za ljude koji jos uvek misle da je snaga GPUa bitna za performanse u CAD programima :: :: First off, the Quadro FX line of cards have not, are not, and will not, ever be meant for gaming – graphics cards intended for gaming require extremely high ‘fill rates’ – something the Quadro cards do not excel in at all, since it is a feature their application does not require :: :: The Quadro FX cards are design to target the Computer-Aided Design (CAD) and Digital Content Creation (DCC) audience. CAD and DCC applications do not require the insane ‘fill rate’ capabilities of the GeForce line of graphics cards, targeted at consume video games. The Quadro’s cater to true color reproduction, extremely high resolution imaging and rendering, extreme floating point calculations, the list goes on. All the features most required in industries where precision rather than speed is of the highest importance :: :: With that being said – NO, this card will not play Crysis or Far Cry 2 any better than what you currently have, it will actually play it worse :: :: Expected entry pricing for the Quadro FX 5800 starts at US99.00 – a price that melts the minds of most consumers and enthusiast system builders – however, this price is definitely affordable when looked at by the people that actually need its functions.` :: :: http://www.tomshardware.com/news/nvidia-quadro-fx-5800,6580.htm :: :: @kevin1 :: Savet :: ...Ako hoces da radis ozbiljno u CADu zaboravi na notebook i kupi sebi za iste pare 10x kvalitetniji desktop da ti leti i CAD i MAX i 22` dijagonalu na radnoj povrsini da uzivas a ne da se coravis :: Ako ti je potrebno zato sto mnogo putujes pa ti treba za rad na putu,a vec imas azdaju od desktopa onda je OK...Par puta sam ludeo kada mi u firmi uvale neki laptop da im `docrtam` nesto...imam utisak kao da mi je dao neko da crtam na mobilnom...Necu da se coravim na 17`,a kamo li na 15.4 incha.. :: :: Dosta mojih kolega(arhitekta) se `opeklo` sa laptopovima jer su ocekivai desktop performanse...Realno performanse laptopa od 1000 evra dobijas na desktopu od 400-500 evra :: :: Kupovina `jake`(tj gejmerske) graficke karte za CAD jednaka je dobitku kupovine dve karte gradskog prevoza za voznju u jednom pravcu u nadi da ces brze stici....Platis duplo,a dobijes isto :: Ako hoces dobitak u 3D aplikacijama na racun grafike moraces samo u grafiku da ulozis 3-4x vise nego sto kosta taj laptop...Sve ispog toga je druga cena,a identicne performanse :: :: :: DaSickSyste ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.