Pazario sam polovan laptop:Acer Travelmate 2410,u pitanju je Intel Celeron M 370 procesor 1500 mhz,soket 479,1gb ddr2,hard disk 40gb,kombo.Zabrinjava me sto u everestu,pri nekom normalnom radu,ocitava temperaturu procesora,izmedju 77 i 90 stepeni!Da li je to normalna temperatura za ovaj tip procesora,i ako nije sta da radim?
Celeron M procesori ne podrzavaju SpeedStep tehnologiju kao Pentium M, ipak i pored toga temperatura (ako je ocitavanje korektno) je prevelika jer je disipacija za Celeron M negde oko 20-28W koliko se secam. Moguce je da je hladnjak pun prasine i da ventilator jednostavno ne moze da progura hladan vazduh kroz njega - dakle ciscenje je neophodno. E sad da li ces to moci sam da odradis ili ces morati da potrazis neki servis zavisi od tvog iskustva. http://www.eserviceinfo.com/browse.php?id=26 Na ovom linku mozes potraziti service manual za tvoj laptop uz pomoc kojeg ces moci i sam da skontas nacin da rasturis laptop kako bi prisao do samog hladnjaka. Ja nisam proveravao da li ima konkretan model ali sam nalazio za brdo drugih. HP recimo pomenuto uputstvo ima i na svom sajtu, za Acer-a nikada nisam trazio. Inace kod HP-a sa celeron M na 1,6GHz normalna temperatura je bila negde do 50-55 stepeni, sa Pentium M 1,73 je od 45-60. Pentium M na 1,8 dogura na max 65. Inace posto HP sam podesava brzinu ventilatora najniza temperatura je malo visa ali nista zabrinjavajuce. 77-90 je prevelika vrednost i tu nesto nije u redu.
Hvala na savetu,probacu da ga otvorim i ocistim od prasine,ja sam nesto jurio po netu,ali nisam uspeo da pronadjem krajnje granice temperatura tog celerona,odmah mi je bilo sumnjivo sto se toliko zagreva!
Duvaj ga, ortak, nagutao se prašine, i, kako god ga i gde god držao, obezbedi mu protok vazduha sa strane i sa donje strane, gde mu se već nalaze otvori za ventilaciju procesora. Ozbiljno ti to govorim, dakle, dobro pazi kad radiš sa kolena, da li si začepio ventilacione otvore, a, često sam viđao kako iz nekog meni neobjašnjivog razloga, likovi drže laptopove na raznim tekstilnim podlogama tipa debeli podmetač, stoljnjak, MILJE MILJE HEKLIĆ i slična ćebad, koja jednostavno zapuše dotok vazduha (a, univerzalni problem je: nešto mi se gasi lap-top baš kad sam trebo` da zatvorim pasijans... ništa nisam dir`o).... Ako duvanjem i ventilacijom ne rešiš stvar, onda je najverovatnije zaribao ili pred crkavanjem ventilator kulera procesora (opet, pre zbog prašine nego starosti), pa, tu pomaže ili podmazivanje ili zamena. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
moguce je da everset ne pokazuje kako treba desava se da pokaze mnogo vecu temperaturu i to obavezno procesora. Meni je tako pokazivao 124 C sto je nenormalno.
Everest ponekad hoce opasno da slaze!!! To zavisi koju verziju Everesta koristis na kojoj masini(npr Everest 2005 totalno ne radi dobro na novim masinama)!!! Probaj program Core Temp mada i on hoce nekad da pokaze 15-ak stepeni razlike od stvarne temperature...
KO DRUGOME JAMU KOPA-FIZICKI JE RADNIK!!!
:: Pazario sam polovan laptop:Acer Travelmate 2410,u pitanju je Intel Celeron M 370 procesor 1500 mhz,soket 479,1gb ddr2,hard disk 40gb,kombo.Zabrinjava me sto u everestu,pri nekom normalnom radu,ocitava temperaturu procesora,izmedju 77 i 90 stepeni!Da li je to normalna temperatura za ovaj tip procesora,i ako nije sta da radim?
Prašina, potpisujem. Imaš na netu septendencilion tutoriala kako da rastaviš laptop u šraf. Otvori ga u očisti ventilator i generalno od prašine. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.