Preporuku, iz ličnog iskustva (korišćenje ili barem posmatranje iz blizine) za Core2Duo laptop sa min 4 do maksimalno 8 istovremeno funkcionalnih USB portova.
Protok informacija količinski nije veliki, ali je učestanost bitna: od 20Hz do 350KHz (merni instrumenti).
ucestanos, odnosno sempl rejt instrumenata...morao sam da procitam jedno 3 puta dok nisam skapirao o cemu se radi...coveku treba lap sa sto vise usb portova za kacenje gomile nekih instrumenata koji nesto mere i imaju sempl rejt od 20Hz do 350KHz...
Radi se o istovremenom merenju promene napona, struje, temperature, brzine rotacije i slično različitih delova nekog uređaja u realnom radu.
Svaku promenu signala beleži digitalni instrument i prenosi adapterom do računara. Odstupanja od standardnih vrednosti imaju servisni karakter.
Protok na USB portu je oko 5 KB/s kada je učestanost promene signala 20 Hz, pri 150 KHz je oko 40 MB/s.
Pretpostavljam da je sada jasnije, mada uostalom je jasno i meni da je gotovo neverovatno da ću naći ovde nekog sa sličnim iskustvima, a verovatno ni laptop.
USB 2.0 ima teoretski protok od 480Mb/s, sto je omo 60MB u sekundi...na desktop racunarima je moguce ostvariti priblizno tu brzinu, ali na laptop racunarima USB kontroleri su prilicno osakaceni i te brzine su tuga ziva, u najboljem slucaju oko 30MB/s plus sto je gomila usb prikljucaka poveana na isti kontroler pa moraju da dele taj bendvajt...to sto ti hoces ne mozes da uradis sa lapom, a takodje tesko ces uraditi i sa bilo kojim racunaroml ako ti je stvarno taj data peek 40MB/s, jer gledano realno, ako ti 2 ili 3 ili vise uredjaja udare od jednom po 40MB/s, koji ce HDD to moci da zapise tako brzo...osim ako nemas par raptora u raidu...
Maximalna brzina USB-a 2.0 je koliko vidim na netu teoretski 60MB/s, dakle u praksi 40-50 u vrh glave, ali za tu brzinu ti treba hard od 10000+ obrtaja, tesko da ces naci takav laptop, kod nas a i u svetu, a ako ih nadjes odrace te!!!
Dva laptopa uzmes identicna svaki ima min 4 x usb 2.0 povezes na svaki po 4 merne jedinice na usb njih dvojicu umrezis mreznim kablom pokrenes identicne programe da to mere u istom trenutku i sumiras rezultate ako je moguce da svaki program prati odvojeno po 4 merna tela... nesto slicno sam radio kod mene na cliu williamsu kada smo ja i ortak budzili turbinu pa su nam trbali parametri vazduh gorivo struja na kalemima pritisak turbine podaci sa katalizatora pritisak iz pumte goriva posto sam tada imao laptop sa 3 usb povezao sam dva i tako resio to. Mada oo je sitno u odnosu na tvoj poduhvat verujem
Sta vam je trebalo, ceo red, sto se bavite termodinamikom kad je to jednako programiranju u Assembleru. Ma salim se, ali ideja da se povezu dva laptopa je sjajna samo sto ce njemu trebati za 350Khz od 5-10 laptopova, za te pare moze da kupi server koji ce da mu vrsi posao sto posto!!!
Pozdrav!
nesto slicno sam radio kod mene na cliu williamsu kada smo ja i ortak budzili turbinu pa su nam trbali parametri vazduh gorivo struja na kalemima pritisak turbine podaci sa katalizatora pritisak iz pumte goriva posto sam tada imao laptop sa 3 usb povezao sam dva i tako resio to. Mada oo je sitno u odnosu na tvoj poduhvat verujem :: :: ::
Ipak......Danice znas li ti sta je Vinca? Cula sam! :) .....Ja sam ipak obican smrtnik meni je za moje potrebe moja ideja pomogla
:: Sta vam je trebalo, ceo red, sto se bavite termodinamikom kad je to jednako programiranju u Assembleru. Ma salim se, ali ideja da se povezu dva laptopa je sjajna samo sto ce njemu trebati za 350Khz od 5-10 laptopova, za te pare moze da kupi server koji ce da mu vrsi posao sto posto!! :: :: Pozdrav :: :: :: :: nesto slicno sam radio kod mene na cliu williamsu kada smo ja i ortak budzili turbinu pa su nam trbali parametri vazduh gorivo struja na kalemima pritisak turbine podaci sa katalizatora pritisak iz pumte goriva posto sam tada imao laptop sa 3 usb povezao sam dva i tako resio to. Mada oo je sitno u odnosu na tvoj poduhvat veruje :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.