Pozdrav ljudi. Treba da se odlučim između dva modela. Oba su HP i razlika je u naslovu plus još par detalja. Dakle jedan je, a drugi ne HDCP compilant. Ovaj što nije HDCP kompilant je lakši za kilo i po i tanji za 2 santima, što nije zanemarljivo. HDCP kompilant teži nešto manje od 4 kila i debeo je 4,6 santima. Reći će te a šta će ti HDCP uopšte kad ovde još nije zastupljen. Pa... iskustvo govori da treba kupovati ono što podržava novije tehnologije. Možda ga neću odmah koristiti, ali kasnije kad bude bilo logično da se uzme neki LCD velike dijagonale zašto da ne odgledam neki HD film preko lapa. Pitanje: ako se odlučim za lakšu verziju da li postoji neki način da nateram lap da pušta zaštićene diskove(nekim softverom) ili je ne kompatibilnost uzrokovana izostavljanjem nekog hardvera u konstrukciji lap topa? Unapred hvala. Biću na forumu za dva sata. a sta ti ja znam...
Zastita bi trebalo da se oslanja na software... Dakle, ako ti monitor nije HDCP mozes da zaboravis na BlueRay preko Viste, ali mislim da WinXP i Linux nisu tim pogodjeni... Naravno, ovo je sve spekulacija posto nemam BR citac na kompu pa nisam mogao da proverim...
Ako uzimas laptop uvek uzmi laksi model, a za gledanje na TV-u ces uvek kasnije moci da uzmes neki plejer :)
OK da vidim da li sam shvatio. Dakle ja neću moći na mom lapu da gledam copy protected filmove ali na nekom drugom LCD-u za koji spojim lap preko HDMI-a ću moći. Jel sam dobro ukapirao??? BTW ono što mene buni je što teži lap nema BR, a kompilant je, a lakši ima BR a nije kompilant. a sta ti ja znam...
:: Zastita bi trebalo da se oslanja na software... Dakle, ako ti monitor nije HDCP mozes da zaboravis na BlueRay preko Viste, ali mislim da WinXP i Linux nisu tim pogodjeni... Naravno, ovo je sve spekulacija posto nemam BR citac na kompu pa nisam mogao da proverim... :: :: Ako uzimas laptop uvek uzmi laksi model, a za gledanje na TV-u ces uvek kasnije moci da uzmes neki plejer :)
:: OK da vidim da li sam shvatio. Dakle ja neću moći na mom lapu da gledam copy protected :: filmove ali na nekom drugom LCD-u za koji spojim lap preko HDMI-a ću moći. Jel sam :: dobro ukapirao???
Nije tako jednostavno...
:: BTW ono što mene buni je što teži lap nema BR, a kompilant je, a lakši ima BR a nije :: kompilant
Nema to veze samo sa drajvom... HDCP je nacin zastite koji se izmedju ostalog koristi i za BR filmove... On zahteva da sve komponente kroz koje ce proci signal podrzavaju HDCP... To u tvom slucaju znaci: OS, ploca, zvucna karta, graficka, monitor Ako bilo koja od ovih komponenti ne podrzava HDCP onda to zastita detektuje kao potencijalnu rupu i degradira kvalitet signala... Sto se tice modela sa BR kod njega je verovatno problem graficka karta pa zato nije HDCP compliant... Naravno, dosta od ove zastite zavisi i od OS-a, tako da ces imati mnogo manje glavobolje ako koristis XP ili Linux... Ja trenutno koristim komponentni kabl da bih prebacio sliku na moj TV i XP se uopste ne buni... :)
vampir kapiram sta pričas.Jedino sto cu dobiti uz lap licenciranu Vistu sp1, pa me to muči dal skenjati Vistu zbog xp-a. Na kraju ću da dignem ruke od HDMI-a:(. Pozdrav matori.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.