uzela sam polovni hp n6110, baterija traje oko 1.5h do 2h. zanima me sta je bolje za bateriju, da se puni prazni ili da je nonstop na struji. i da li moze kod ovog modela da se odstrani dok je na struji. hvala
Ako je model sa Celeron procesorom to je potpuno normalno trajanje baterije, sa Pentium M procesorom to vreme sa istom baterijom se produzuje na skoro 3h. Naime Celeron M nema mogucnost obaranja napona i brzine rada u zavisnosti od opterecenja u cilju smanjenja potrosnje a Pentium M ima. Inace i ja imam taj isti model ali sa Pentium M na 1,8GHz (originalni je sa Celeronom na 1,6GHz). Inace za bateriju je pozeljno da se ne prazni potpuno (naravno ako za to nema potrebe), nista joj ne smeta da stoji u racunaru koji je prikljucen na punjac jer slozeno kolo kontrole baterije ne dozvoljava njeno prepunjavanje kao ni praznjenje ispod dozvoljene granice. Inace vek trajanja Litijum-jonske baterije je negde oko 300-500 ciklusa punjenja i praznjenja (teorijski) ili oko 3 godine od datuma proizvodnje (ne od datuma stavljanja u pogon). Inace za sve vreme baterija gubi svoj kapacitet i polako stari. Teorijski broj ciklusa je tesko ostvariv u praksi i obicno se krece oko 200-250 (do pada kapaciteta na 60%). U cilju duzeg trajanja baterije pozeljno je istu prazniti samo kada je potrebno do nekih 50% svog kapaciteta i nakon toga je puniti do kraja. Ukoliko te zanima vise detalja o baterijama (ili nekoga sa pcberze) preporucujem link jedne od firmi koje se bave tom problematikom, firma se zove Cadex i bavi se regeneracijom i odrzavanjem svih mogucih tipova baterija. Na njihovom sajtu postoji i uputsvo tipa Do-Dont koji se odnosi sta raditi a sta ne pri eksploataciji baterija (ponavljam, svih tipova). Jos jedna stvar u vezi Nx6110 a odnosi se na Wirelles karticu koja se ne isporucuje uz neke modele, ako je zelis naknadno ubaciti mora originalna HP inace genericke nece raditi, prosirenje memorije se moze izvrsiti sa DDR400 modulom ukoliko zadrzavas originalni a ako menjas i njega onda mora DDR333. Ako te jos nesto zanima, slobodno pitaj, mozes i na Mail, lakse mi je da se ne vracam stalno na post.
Ne znam za taj uređaj ali nije bitno - bitan je tip baterije. Ako je NiMh onda je treba puniti i prazniti do kraja. Ako je Li-Ion onda je bolje da se dopunjava po malo i bolje je ne puštati da padne ispod 50%.
Imam Celeron M 1.5. Hvala puno za savete i za ponuđenu pomoć. Jako sam zadovoljna masinicom, zapravo ja to koristim kao pisaću mašinu sa internetom, tako da radi kao satić gore imam dva rečnika i office. Samo me brine ta baterija, jer polako se već težko nalazi u prodaji. Moraću što pre da nabavim rezervnu, ali teoretski ako se ona kvari i kada stoji, pitanje koliko ima smisla to raditi. Hmm, videću. Videla sam da prodaju kao neke putne 6h batreije, vredi li to nešto, sta mislite? Hvala još jednom.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.