Mozda je glupo pitanje,ali stvarno mi je potrebno da znam jednu stvar. A to je: Kako prilikom kupovine komjutera mogu proveriti da li su mi komponente u kucistu nove?? (recimo da sam rekao prodavcu sta zelim i on mi je sutradan isporucio konfiguraciju na kucnu adresu)
Osim ako ne dobijes, kutije od komponenti, papire ( garanciju sta god ) Otvori kuciste, i pomirisi ih ( smesno, ali treba da osetis onaj miris novoga ) i vidi da li ima imalo prasine u najzbudzenijim mestima, sta drugo..
Rizik prodavca je da ti u kućište stavlja komponente koje su polovne, jer sebi pravi problem da koa mu nešto reklamiraš, mora da plati iz svog džepa. Meni ne bi palo na pamet da tako nešto uradim. Smradovski je, drugo, nije vredno rizika i mirne savesti.
Neke komponente mogu po mirisu da se provale, neke po sitnim ogrebotinama od šrafova, što kaže OCz po prašini (ali ako je neko toliko tupav da to radi a ne obriše prašinu, onda...). Traži kutije od svega uz šta se uglavnom dobijaju kutije: Grafička, ploča, TV tuner, monitor, kućište, skener, štampaš, procosor, memorija. Ako su komponente kupljene kojekude, traži garanciju za sve! _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Ebi ga covek ima opravdani strah da svoju mukom sakupljenu ustedjevinu poveri nekome ko ce ga mozda prevariti i uvaliti mu polovnjak kao novo. Za njega je majka da kupi u startu polovnjaka i nema da brine polovno ili ne, sigurica polovno.
Ovo za 29.ti je dobra stvar ali ima i kucnih varijanti...
Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!
:: Kupis komp, prodavca za ruku i pravac 29.ti :: :: :: ::
Osim papirologije i kutija, na mnogim proizvodima -stickerima lepo piše kada su proizvedeni a također na mnogima, i kada su kontrolisani od neke Quality komisije (ima datum u vidu reckica, ili precrtano dana meseca i godine kontrole). Za neke se po bar-kodu ili oznakama moze provaliti da li su ili nisu sveze. Takodjer, neke komponente mogu biti `nove` cak iako su proizvedene pre koju godinu (modemi, neke zvucne, zvucnici) jer je tehnologija do dlake ista i danas, pa nema zastarevanja. U principu, garancija te pokriva prvih godinu dana, a posle si u dilemi. Realno, jedini pravi problem predstavlja hard disk, monitor i optički pogon - jer se habaju i propadaju korišćenjem i relativno brzo crkavaju u odnosu na ostale komponente (tu je tek 3 godine garancije prava stvar)... i na to bi trebalo obratiti pažnju (one redom, imaju detaljne podatke o proizvodnji na sebi)... a za ostalo.... ako radi sad, i narednih godinu dana, radice verovatno i dalje... Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Ljudi hvala puno na odgovorima! Trazicu kutije pa cu malo i zagledati,inace dobijam garanciju,ali ipak....frka :) Hvala jos jednom svima vama na strpljenju,vremenu i pomoci !!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.