Hocu da kupim novi komp ( iznervirao sam se jer mi je ovaj posle malo vise od godinu dana zastareo ). i sad mi je glupo da dam vise para nego sto treba pa sam odlucio da komponente sam trazim na razlicitim mestima pa da svaku kupim tamo gde je najjeftinija i da na kraju spojim. Isao sam po PC berzi i nasao. Npr, na jednim mestu je procesor jeftiniji ali je memorija skuplja u odnosu na neku drugu prodavnicu pa bih ja uzeo tako na razlicitim mestima. Uzeo bih ovako nesto: procesor CORE 2 duo 2.2GHz memorija DDR2 2GB HDD 500GB maticna neka asusova da se uklopi u nju ovo ostalo graficka 9600GT DVD rezac, floppy disc neko kuciste sa napajanjem od 450W.
E, sad me zanima da li cu moci to sam uklopim ( posto koliko znam ne moze tako da se ubacuju komponente jer se valjda svaki PC testira kad se sklopi). Da li mi je dovoljno 450W napajanja? I da, hteo sam da uzmem 4GB rama ali XP prepoznaje samo 3 valjda ( onaj 32bitni). Tako da bih verovatno za jedno godinu dana dodao jos 2 GB rama pa i to treba da se uracuna u napajanje. Eto, sad da pitam da li je to dobra ideja ili bi ipak trebalo sve da uzmem na jednom mestu ( po malo vecoj ceni nego ovako ) ili moze ovako. Npr na jednom mestu bih uzeo kuciste sa napajanjem i graficku, pa bih dao ostale delove tu da mi ugrade. Da li bi to moglo?
` Tako da bih verovatno za jedno godinu dana dodao jos 2 GB rama pa i to treba da se uracuna u napajanje.` Jel ti nekog zezas ili si ozbiljan ?
Najbolje bi bilo da odes u Jugodatu i kupis komp za sve pare koje imas. A taj zastareli im pokloni ili menjaj za neku tastaturu, odusevice se ponudom a mozda te caste i sokicem.
:: :: Hocu da kupim novi komp ( iznervirao sam se jer mi je ovaj posle malo vise od godinu dana zastareo ). i sad mi je glupo da dam vise para nego sto treba pa sam odlucio da komponente sam trazim na razlicitim mestima pa da svaku kupim tamo gde je najjeftinija i da na kraju spojim. Isao sam po PC berzi i nasao. Npr, na jednim mestu je procesor jeftiniji ali je memorija skuplja u odnosu na neku drugu prodavnicu pa bih ja uzeo tako na razlicitim mestima :: Uzeo bih ovako nesto :: procesor CORE 2 duo 2.2GH :: memorija DDR2 2G :: HDD 500G :: maticna neka asusova da se uklopi u nju ovo ostal :: graficka 9600G :: DVD rezac, floppy dis :: neko kuciste sa napajanjem od 450W :: :: E, sad me zanima da li cu moci to sam uklopim ( posto koliko znam ne moze tako da se ubacuju komponente jer se valjda svaki PC testira kad se sklopi). Da li mi je dovoljno 450W napajanja? I da, hteo sam da uzmem 4GB rama ali XP prepoznaje samo 3 valjda ( onaj 32bitni). Tako da bih verovatno za jedno godinu dana dodao jos 2 GB rama pa i to treba da se uracuna u napajanje :: Eto, sad da pitam da li je to dobra ideja ili bi ipak trebalo sve da uzmem na jednom mestu ( po malo vecoj ceni nego ovako ) ili moze ovako. Npr na jednom mestu bih uzeo kuciste sa napajanjem i graficku, pa bih dao ostale delove tu da mi ugrade. Da li bi to moglo?
He, he Jugodata, umalo me slog ne strefi ali ajde 1. april danas... Dovoljno je 450w ako uzmes recimo Corsair VX 450w koji je oko 70e ali je velika nestasica pa se tesko nalazi...Znaci moras da kupis brendirano napajanje od min. 50e +kuciste... Takodje ti preporucujem od napajanja i OCZ SXS 500w za nekih 60e solidna kupovina... I taman da uzmes Neko Cooler Master kuciste od 50e pa navise i to je to, sve ce solidno da drzi...Bolje ti je ulozi vise para u napajanje da ne bi posle opet kupovao drugo... A za XP 32bit vise od 2gb rama je nepotrebno,na VISTI je vec to drugacije , ali ram je jeftin lako ces to dodati posle... A to za sklapanje kompa moze i ja sam tako, ali gledaj da u jednoj firmi uzmes veci deo kompa, pogotovu u toj da uzmes plocu i procesor...Da posle ne bi nesto tvrdili sto nije...
Sve moze ali moj savet ti je da uzmes sve na jednom mestu i to negde gde su korektni sa cenama a imaju dobar servis, mnogo bitnija stavka od toga da ustedis koji euro je dobar servis i dobri garantni uslovi. Znaci moja preporuka ti je da uzmes gotovu masinu u nekoj renomiranoj firmi (Imtel, Eurolink i sl.) i da u slucaju nekih problema imas dobru servisnu podrsku nego da kupujes komponente na sto mesta i ustedis nesto malo a u slucaju bilo kakvog problema da ti puca glava. Poz
:: :: Hocu da kupim novi komp ( iznervirao sam se jer mi je ovaj posle malo vise od godinu dana zastareo ). i sad mi je glupo da dam vise para nego sto treba pa sam odlucio da komponente sam trazim na razlicitim mestima pa da svaku kupim tamo gde je najjeftinija i da na kraju spojim. Isao sam po PC berzi i nasao. Npr, na jednim mestu je procesor jeftiniji ali je memorija skuplja u odnosu na neku drugu prodavnicu pa bih ja uzeo tako na razlicitim mestima :: Uzeo bih ovako nesto :: procesor CORE 2 duo 2.2GH :: memorija DDR2 2G :: HDD 500G :: maticna neka asusova da se uklopi u nju ovo ostal :: graficka 9600G :: DVD rezac, floppy dis :: neko kuciste sa napajanjem od 450W :: :: E, sad me zanima da li cu moci to sam uklopim ( posto koliko znam ne moze tako da se ubacuju komponente jer se valjda svaki PC testira kad se sklopi). Da li mi je dovoljno 450W napajanja? I da, hteo sam da uzmem 4GB rama ali XP prepoznaje samo 3 valjda ( onaj 32bitni). Tako da bih verovatno za jedno godinu dana dodao jos 2 GB rama pa i to treba da se uracuna u napajanje :: Eto, sad da pitam da li je to dobra ideja ili bi ipak trebalo sve da uzmem na jednom mestu ( po malo vecoj ceni nego ovako ) ili moze ovako. Npr na jednom mestu bih uzeo kuciste sa napajanjem i graficku, pa bih dao ostale delove tu da mi ugrade. Da li bi to moglo?
Astane, nemoj da se ljutis al predlog ti je skroz glup, ajde ovo za jednu firmu ok, ali to da uzme gotovu konfuguraciju je za pacere koji se ne razumeju...U 90% slucajeva kad kupis sklopljen komp ti uvale bar 1 komponentu koja ne valja....(proc, ploca grafa ili malo rama i spor ram...) Zato se kompovi sklapaju kazes sta hoces....Decko samo pita gde sta da uzme a dobro je sastavio...Samo ne mora fizicki da ga sklapa sam...To ne preporucujem osim ako se bas razume... Maticnu moze da uzme Asus P5K bice ok i za OC ako zeli...
Ocigledno me nisi razumeo, kada kazem gotova konfiguracija mislim da komp oni sklope u firmi i isporuce ga tako sklopljenog i testiranog a komponente neka covek sam odabere eventualno uz pomoc nekog iz firme gde odluci da uzima komp. Na ostalo iz tvog posta nemam komentara ...
:: Astane, nemoj da se ljutis al predlog ti je skroz glup, ajde ovo za jednu firmu ok, ali to da uzme gotovu konfuguraciju je za pacere koji se ne razumeju...U 90% slucajeva kad kupis sklopljen komp ti uvale bar 1 komponentu koja ne valja....(proc, ploca grafa ili malo rama i spor ram... :: Zato se kompovi sklapaju kazes sta hoces....Decko samo pita gde sta da uzme a dobro je sastavio...Samo ne mora fizicki da ga sklapa sam...To ne preporucujem osim ako se bas razume... :: Maticnu moze da uzme Asus P5K bice ok i za OC ako zeli.. :: ::
GArancija na komponente je ista nevezano za to da li sam slkopis komp ili ti neka firma sklopi komp i naplati za to. Takodje, sam utvrdis sta ti ne valja sa kompom ako nesto crkne, iscupas i odneses na zamenu, a ako ti firma sklopi komp, onda nosis ceo komp, pa cekas test,pa verifikaciju, da se neko smisli da napise nalog da se popravi/zameni komponenta, pa da se to uradi, pa da se stavi u komp, pa opet testira, pa na kraju da te zovnu da dodjes po komp ako ne zaborave od guzve u servisu. Znaci, kupi komponente kod neke ozbiljne firme (Imtel,Eurolink,Amaze,WebHouse.. sa njima imam dobra iskustva sto se tice garancija) i sklopi sam komp. Ustedeces novac i zivce .)
...da ti kupis sve komponente posebno i odneses ih negde da ti ugrade kao sto si rekao 1) 90% firmi ne bi to uradilo jer delove nisi kupio kod njih 2) za tu glupost oko slapanja bi ti uzeli oko 20-25e zavisi kako gde.....sto se tice mesta gde je najeftinije to moras sam naci i potraziti ...napajanje od 450w bi ti bilo dovoljno ali za 50e imas odlicna cooler masterova napajanja od 500-550w ili lc power i ispod toga ne treba da ides....2 gb geil ti je sasvim dovoljno za xp i sve igre a na vistu ni u najgorim kosmarima nemoj da pomislis da predjes, bar u narednih pola godine do pojave sp2 ( sobzirom da sp1 nije nista bitno promenio, ista meta isto odstojanje )......ako znas da sklopis sam, nemas sta da razmisljas, tako sam i kao sto je i 90% korisnika pcberze radilo...svuda ti imas garanciju za svaku komponentu tako da je to nebitno.Jedini razlog zasto sam ja uzimao na razlicitim mestima je to sto ni u jednoj firmi ne mogu da nadjem ni 2( slovima DVE ) komponente koje meni trebaju a nedaj Boze ceo komp...a od tebe zavisi sta ces..
Hvala ljudi na savetima. Pa, ne bih ja licno ugradjivao delove ali mislim da bi bilo u redu da tamo gde na primer uzmem kuciste i napajanje, odnesem i ovo ostalo da mi ugrade ( valjda nece praviti problem ). Na primer, procesor INTEL CORE2DUO od 2.2GHz ima 100 vrsta ( od 60e do 300e ) jer zavisi od onih ostalih parametara. Ali sad na primer onaj od 70e kad pogledam gde moze da se nadje, ima u nekim radnjama i po 30e skuplji, a isti procesor. Ne bih rekao da je to `neki evro` jer na nekoliko komponenatra po toliko i skupi se dosta... Zvacu ovih par firmi koje je neko naveo pa cu da vidim sta mi se uklapa u cenu.
Sad sam malo gledao po netu nasao sam kuciste sa napajanjem za 100 evra ( napajanje 500W ). Kuciste se zove: Antec Sonata III i sa njim ide i antecovo napajanje od 500W. Sta mislite o tome? Neki bolji predlog, ili je ovo dobro?
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.