Hocu da napravim home internet server (znaci nesto sto ce raditi skoro non-stop) Na raspolaganju Imam HD (250Gb Pata i 250gb SATA), SB live (PCI), tastaturu, misa i monitor!!!
Masina ne mora da bude sampion brzine, prioriteti su: 1) STABILNOST, KVALITET komponenti, 2) TISINA (pozeljno bez aktivnih hladnjaka) 3) sto niza CENA ali ne na ustrb predhodno navedenog 4) da kljucne komponente (ploca?) budu od prozvodjaca koji ima dobru podrsku sto se tice DRAJVERA (Za pocetak ce biti Win XP ali u perspektivi planiram instalaciju Linux-a)
Molio bih ljude sa foruma koji imaju PRAKTICNOG znanja i iskustva da mi preporuce nove komponente:
I) PLOCA: da ima zvucnu, graficku i 2Xlan (znaci INTEGRISANO!!!) slotova za memoriju kom 2 PCI slot 1(ako nema dve integrisane lan) + 1(ako nema muzicku integrisanu) pozeljno da ima slot za graficku (PCIEx16 slot) pozeljno uATH format II) PROCESOR (bilo koji nov, ali sa sto manjom toplotnom disipacijom (da li postoji neki koji moze da se hladi pasivno?) III) MEMORIJA, mislim da je dovoljno 1gb ddr2 PC667 (ako nije velika razlika u ceni, PC800) IV a) PSU, tiho, snage dovoljne da `nahrani` gornje komponente + razuman % rezerve IV b) KUCISTE, pozeljno sto manje, pozeljno desktop ali u skladu sa I)
Konkretni modeli!!!
Izvinjavam se na opsirnosti, unapred hvala na odgovorima i savetima!
AMD LE1620 + box cooler Gigabyte MA690G-S3H sa integrisanom grafikom (u 690G chipsetu, ATI X1250 tj. X1300) Memorija je APACER 1GB DDR2 na 800 MHz (nema razlike u ceni u odnosu na 667, pa kosta samo 1350 din/1GB) Napajanje mi je bolna tacka posto ima 8cm ventilator pa se ono jedino i cuje, ali bice zamenjeno za neko sa 12cm ventilatorom (npr LC 6550GP ima 12ticu a ne cuje se uopste, bar ne ovo koje je kod mene u kompu) Kuciste -trazi po svom ukusu :)
Kasnije cu mozda zameniti CPU cooler za neki pasivni i to je to :) tih server koje se ne cuje :) Inace imao sam problema sa HDD, cuo se kao avion (WD 80GB) pa sam ga zamenio za WD1600JS (koji ima 8MB cache i samo jednu plocu) i bas bas je tih (nisam cuo tisi do sad). Inace ploca je Full ATX sa PCIex16, 2xPCI, 4 PCIe,int. zvuk,lan... ima i HDMI izlaz za monitor :))
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.