konfiguracija za potebe grafickog dizajna i pripreme za stampu
STRANA 1 OD 1
purasevic
konfiguracija za potebe grafickog dizajna i pripreme za stampu
30.01.2008. 20:10
T7881
status: user broj poruka: 6
Da li neko moze da sugerise optimalnu konfiguraciju na osnovu sledecih potreba:
-namjena je iskljucivo za graficke potrebe (IN design, photoshop, Bible Pro, Acdsee, vrlo cesto sve simultano i veoma veliki fajlovi) -nikad igrice, nikad video, nikad audio, TV i slicno -mogucnost kvalitetne kalibracije monitira -mogucnost spajanja dva monitora -dva diska od 500G u raidu -da sve bude TIHO,TIHO -novac nije problem, samo ne zelim da placam ono sto mi ne treba (zato i pravim ovaj upit)
:: Dos`o si na pravo mesto. Sad ces da dobijes 30 razlicitih odgovora, a mozda se i neko posvadja i popsuje socno. Da krenem prvi :: :: Intel Q6600 210 :: Abit IP35-E 95 :: 8600GT Dual DVI Gigabyte Silent ili Radeon 2600 XT Dual DVI Gigabyte Silent 90 :: 2 x Seagate ST3500320AS 500GB 7k 32MB SATA300 2 x 110 :: Chieftec LBX-02 550W ( kuciste i napajanje ) 110 :: Dell monitor :: :: :: Renaming his people blood elves, in honor of their fallen countrymen, he taught them how to tap into ambient mystical energies... :: ::
Slazem se sa Lamom, samo bih ja dodao i 2,3 gigabajta ram memorije.
ni koji Western Digital Raptor za swap i temp fajlove...
Adobe je poceo da se ugleda na M$, veliko - nista ne radi, ali greje procesor :)))
P.S. Windows XP vidi samo 2.5GB memorije, server 2003 standard 4GB, ali ti se moze desiti kao meni da neki driver nije u stanju da od toliko memorije capne svoje parce...
podrska tezi 0, fontovi, kompatibilnost... neeee... a i skuplje je... Quark NIKAD nije bio brzi na mac-u... (poceo sa Quarkom od `91, probano tada na 486 vs neki LC serije...) Mozda sada 7ica - nisam probao nista preko 5 - nemam odgovarajuceg mac-a za probu...
:: Dos`o si na pravo mesto. Sad ces da dobijes 30 razlicitih odgovora, a mozda se i neko posvadja i popsuje socno. Da krenem prvi :: :: :: :: :: Renaming his people blood elves, in honor of their fallen countrymen, he taught them how to tap into ambient mystical energies... :: ::
konfiguracija za potebe grafickog dizajna i pripreme za stampu, detaljnije
31.01.2008. 10:56
status: user broj poruka: 6
Neznam puno o tehnickim aspektima komponenti, kompatibilnosti, ni od cega se sve sastoje danasnji racunari, zato mi je vazno i da imam kompletnu specifikaciju. Takodje ne bih zelio da skupljam sve to, pa da neko sklapa i sl., tu bih tek zaglavio. Htio bih da odem negdje i gdje mogu da mi sklope po specifikaciji, platim i nosim. (monitore imam, 2xSamsung XL 20, 2XSamsung245b). Mac me ne interesuje, previse smo se druzili a i cijene novih PowerMac su veoma velike, pogotovu kad ti trebaju dva.
Znaci, - od cega se tacno sastoji konfiguracija - red velicine cijene - gdje to moze da se dobije u paketu. i da ispunjava ranije navedene zahtjeve.
...mozda je moj upit previse zahtjevan...radi se o prakticnom pitanju, a ne o apstraktnoj kombinatorici koja svima lezi...ako neko od iskusnih poznavaoca moze da napravi napor i razmisli u ovom pravcu bio bih mu zahvalan...hvala
Phenom X4 9500 _____________________________ 165 e Asus M3A ___________________________________ 70 e 4x1GB DDR2 Kingmax 800 MHz __________________ 70 e 2 x Seagate Barracuda 500GB SATA2/32MB _______ 210 e Gigabyte ATI 3850 256 MB DDR3 _______________ 140 e LC Power LC6550GP 550W _____________________ 45 e
Ukupno 700 jevreja - tiho, stabilno, mocno, nije preterano, apsolutno odgovara tvojim potrebama koje si naveo.
Uzeo sam računar po predlogu g. BataCele-ta-tj. nije bas tacno takav-procesor i ploča i grafička kartica (koja je bila dosta skuplja od 140e) su ove predložene, memorija i diskovi su neki drugi, ovih nije bilo, kao ni napajanja, ali to ne bi trebalo da utice na performanse, ili grijesim? Enivej, računar radi dobro, ustvari munjevito, sa svim otvornim programima, onoliko koliko ih ima. Ili ja neznam kako rade novi računari ili je ovo jako dobro-ovako sam bio impresioniran sa prvim G3 kojeg sam imao tamo negdje..hm..dosta davno. Još se malo mučim oko kalibracije monitora ali to je bio i ranije problem. Kad to riješim mislim da će utisak biti potpun. Jedina zamjerka je što nije baš tiho onako kako sam želio. .. Hvala na savjetu. Da...! Uzeo sam samo jedan računar, rekoh, da probam, pa ako mi se svidi da uzmem još jedan ili možda onaj koji je predložio g.Lama na početku pa da uporedim?
Bice da je buka zbog drugog napajanja. Ostalo bi trebalo da je veoma tiho, bar kad je probavano sa LC napajanjem.
Buku u racunaru prave ventilatori, a na GB 3850 obicno je ventilator necujan, kao i na Phenom-u. Ostaje napajanje (ili je namontiran dodatni ventilator na kuciste ?).
Gigabyte ATI 3850 bi trebalo da je i manje od 140 jevreja, od drugih firmi (npr. Aus, His...) nesto vise. Doduse, zavisi gde je kupljena.
Ako ces nesto da menjas u drugom racunaru, onda proveri odakle buka dolazi, pa to zameni pri kupovini. Nemoj da eksperimentises na veliko, ja sam se vise puta uverio da to nije pametno.
Za tvoje potrebe NIKAKO ne uzimaj Nvidia graficke kartice.
Firma koja mi je prodala gore pomenuti računar, pošto sam tražio još jedan, ponudila mi je drugu kombinaciju, pa me interesuje kakva je razlika u odnosu na ono što su mi već prodali-izgleda mi slično, ali je skoro100 e jeftinije, a ima i kao neko dobro kućište (jer sam im se žalio na buku, koja, moram priznati i nije nešto strašno)
AMD Phenom X4 9500 M2R32-MVP, AM2, AMD 580X CrossFire Chipset/SB600 Gigabyte VGA GV-NX85T256HP, NX8500GT 256MB Apacer 2GB DDR II 667MHz, x 2 Hitachi HDD 500GB 7200rpm 16MB SATA2 x2 CASE ANTEC SONATA III
Grafika je prevara na prvom mestu. 8500 GT niposto ne uzimaj !!! To je sada skoro nemoguce prodati, posebno ozbiljnom kupcu.
Za potrebu grafickog dizajna koristi ATI kartice.
Apacer memorija na 667 MHz uz cetvorojezgarni procesor je besmislica. Dobar procesor trazi dobru plocu, memoriju i grafiku.
Sto se tice ploce, u pitanju je prethodna generacija cipsetova i greska je pazariti je za novi procesor. Takodje, u pitanju je gejmerska ploca za overclock i punokrvni crossfire. Na kraju, mislim da ti ne treba Crossfire mogucnost (uparivanje dve graficke na ploci).
Hitachi HD ne bih uzimao kraj WD ili Seagate.
Meni ta ponuda lici na rasterecivanje magacina od proizvoda koji se tesko prodaju.
Sto se tice Intel varijante, vaze skoro iste zamerke.
Ako ti se svideo komp koji si uzeo, ponovi to. Samo proveri sta je to bucno (napajanje ?) pa to promeni. Ti biraj komponente, nemoj prodavac to da radi.
Hvala na komentaru, bio sam samo kuriozan zašto je toliko jeftinije. Nije lijepo od njih što pokušavaju to da mi prodaju pa i neke je po nižoj cijeni-promijeniću firmu.
- uzmi gaficku ATI 3650 512MB DDR3 za 80-85 jevreja (pojavila se u poslednje dve nedelje kod nas, ali pazi da bude tacno kao sto sam napisao) - uzmi 2GB DDR2 800 MHZ (Geil, Kingmax...) pa kasnije mozes dodati jos 2GB (ukoliko koristis Vistu ipak zadrzi 4GB)
I eto ti ustede od 100 jevreja, a bez prevare.
Navedena grafika je, trenutno, jedina ispod 120 jevreja koju bi imalo smisla da uzmes za svoje potrebe.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.