Slican tekst sam postavio u postu o napajanjima, ali vidim da ga vise niko nije citao. Da ne mislite da sam nezahvalan, ponavljam ga. Zahvaljujem svima na pomoci oko odabira komponenti. @MACHINE - no hard feelings. Ja tebi apsolutno verujem. Samo sam hteo da vidim iskustva ljudi koji koriste to napajanje. Kupio (li) sam sve i to ovako izgleda:
Abit IP35-E Intel Core2Duo E4500 Gainward GeForce 8600GT Golden Sample Goes Like Hell - 256MB Seagate Baracuda 250 GB 7200/16MB Sata II Geil Ultra 2GB (2x1GB) 800MHz (4-4-4-12) LG DVD-ROM Pioneer DVR 212Bk Sata Creative X-Fi Xtreme Audio LC Power Silent Giant LC6550GP Logitech Laser Mouse Kuciste Cooler Master Cavalier 3 Cena 50.300 din. ili oko 640 EUR, po danasnjem kursu. Ovu konfiguraciju bih bolje i vise koristio ja nego moj prijatelj, ali kad je bal - nek je novogodisnji.
Danas [juce:)] sam sklopio komp i instalirao Windows XP SP2 (DELL Retail). Flesovao sam BIOS sa najnovijom verzijom od proslog meseca i sad dolazi pitanje.
Podigao sam voltazu Geil memoriji na 2.10v (tako pise na modulima), jer nije htela ni da cuje da radi na 1.80v (BIOS default). Sad mi je klok 5-5-5-18, a njen default klok je 4-4-4-12. Radio sam sa kompom samo 2-3 sata (instalacija Windowsa, GeForce i X-Fi drajvera) i sve funkcionise bez problema. Ne znam kako ce se ponasati kad instaliram Office 2007 i gomilu pratecih programa. Da li da skinem voltazu na 2.0, pretpostavljajuci da ce mi onda dati njen default clok. BTW, ovaj klok BIOS sam postavlja, jer sam ga ostavio na `By SPD`, kako preporucuju u Abitovom uputstvu. Hvala jos jednom.
Slobodno podesi frekvenciju i latencije po specifikaciji memorijskih modula, a ti prakticno dizanjem napona memorije sa 1,8 na 2,1 si samo podesio da moduli dobijaju propisan napon. Jedini problem je ako ploca nije sasvim kompatibilna sa odredjenim modulima pa ne prihvati nize latencije iako ih sami moduli podrzavaju. Mislim da ti neces imati problema takve prirode. Jedino se pitam sto ljudi toliko hvale neke memorije a Kingstone smatraju za neki prosek kad evo moja Kingston ddr2 800 cl5-5-5-15 sasvim lepo radi na default naponu 1,8v i sa latencijama cl4-4-4-12, cak je maksimum negde oko 950MHz bez dizanja napona. Pretpostavljam da je i cena osetno niza a meni licno nikada nije riknuo nijedan Kingston modul. Juriti neki ekstra kvalitet kad sve to zastareva za max 6 meseci je bacanje para, ipak ko voli nek izvoli.
Stvarno mislim da si bacio pare na graficku, isto sam i ja uradio kupivsi 8600GT. Ako si kupovao rpe neki dan mogao si za 30tak E vise da kupis neki 3850 (ja se evo jedem sto uzeh 8600 i ne sacekah jos neko vreme ali neka)...
Memoriju ces morati rucno da dotegnes na odgovarajuce latencije iz SPD proizvodjaca uz eventualno spustanje voltaze moja (ista ko navedena) je radila na tim latencijama sa 1.9v.
4-4-4-12 sa 1.9v-2.0v stavi i to je stabilno 100% Inace iz mog iskustva memorija je krs od klokera * sad ocekujem tone vas da bace ovde rezultate od 1k MHz *
Ovaj kompjuter sam sklopio za prijatelja. Zena ga casti za Novu godinu. Ova Geil memorija je placena 50 EUR - 2x1GB Kit. @MaliAbner - graficku sam dobio za 105 EUR i ona je vise nego sto mom drugaru treba. On ne radi nista zahtevno ni sa grafickim programima niti sa videom. @OCz - znam da se ti igras sa klokovanjem, ali ova masina se nece klokovati, posto moj drugar nema pojma o kompjuterima. On misli da komp treba da radi kako on hoce, a da pritom ne treba nista da podesava, a ne daj Boze da procita neki Help fajl. Znas ono `ukljuci peglu, postavi dugme za ispustanje pare i pusti je da radi` :))
Prijatelju ako si vec toliko pametan morao bi da znas jednu stvar svi brendirani kompjuteri koji dolaze sa instalacionim paketom XP home ili XP Proffessional su predvidjeni za rad isklucivo na tim kompjuterima uz koji su kupljeni a ne na ZUTIM MASINAMA! Druga stvar ako imas problema sa kompjuterom flesovanje BIOS-a je poslednja stvar koju treba da radis a ne prva, drugo memorije koje su kupuju kod nas za male pare mogu da rade na nazivnim brzina i nazivnoj voltazi ali i ne moraju da rade.
Odakle ti ideja da sam kupio brendiran kompjuter? Lepo sam napisao da sam sklopio kompjuter od pomenutih komponenti. XP SP2 Pro Dell Retail je samo jedna od verzija XP-ja koje imam. Na svom kompjuteru imam legalnu Gold verziju.
Flesovao sam BIOS jer je originalna verzija rev.11, a najnovija rev.14. Od 11 do 14 su ispravljali neke greske i povecali kompatibilnost sa nekim Intel cipovima. Ne pravim se pametan, vec sam pre kupovine ploce pogledao sve o njoj na Abitovom sajtu.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.